Foreslår nyt system: SF vil gøre op med karakterræs

16x9
Karakterbogen er ikke det eneste, der skal afgøre om studerende bliver optaget, mener SF. Foto: Folketinget

Studier som molekylær biomedicin og psykologi ved Københavns Universitet har de senere år toppet listen over de videregående uddannelser, der kræver det højeste gennemsnit for at blive optaget. Til stor skuffelse for mange, der dermed får deres uddannelsesdrøm knust.

Dem vil SF nu komme til undsætning med en reform af optagesystemet.

– Karakterer giver ikke et fuldt og dækkende billede af et menneskes kompetencer og kvaliteter. Derfor er hele udgangspunktet for systemet forkert. Der er op mod 20 procent, der falder fra i løbet af det første år på uddannelsen, og det tror jeg, vi kan undgå, hvis vi laver det om, siger partiets uddannelsesordfører Jacob Mark til TV 2.

Socialt skævt
Han foreslår en model, der minder om den måde, man optager studerende via kvote 2. Der skal være fokus på optagelsessamtaler, evaluering, tests, relevante erfaringer – og karakterer. I nævnte rækkefølge.

Hvordan systemet helt konkret skal strikkes sammen, vil SF lade et udvalg nedsat af uddannelsesministeren afgøre. Her skal repræsentanter fra uddannelsesbranchen også sidde med om bordet, så man fremover undgår, at studenterne med de bedste karakterer ”klumper sig sammen”, som tilfældet er i dag.

– Sidste år var der eksempler på uddannelser med et gennemsnit over 12. Det viser med al ønskelig tydelighed, at systemet har spillet fallit, og at dem med de bedste karakterer klumper sig sammen. Det er socialt skævvridende, siger Jacob Mark.

Samme antal optagne
Det nye system skal optage lige så mange studerende som i dag, hvis det står til SF, og partiet vil heller ikke ændre på, at gymnasiale uddannelser skal give karakterer til eleverne.

– Jeg tror, det er sundt med karakterer. Men den skal ikke være det eneste afgørende og udslagsgivende. Og jeg tror simpelthen ikke på, at man bliver en bedre læge af at have en høj karakter i oldtidskundskab, siger Jacob Mark.

Superstudenterne, der samler på 12-taller, skal også nok klare sig med det nye system, mener han.

– De vil sikkert skrive gode ansøgninger, og karakterne vil stadig tælle med som en del af det samlede billede, siger han.

Uddannelsesministeren har ingen planer om at ændre uddannelsessystemet:

– Vi kommer i nær fremtid til at diskutere to aspekter af vores uddannelsessystem. Det ene er forholdet mellem optagelse på kvote 1 og kvote 2. Det andet er brugen af optagelsessamtaler, og hvordan det har en virkning på selve optaget. Ellers er det ikke i vores planer at ændre i systemet, fordi vi overordnet er tilfreds med det, siger uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) til TV 2.