Mette Frederiksen bliver ny formand for Socialdemokraterne

Mette Frederiksen bliver ny formand for Danmarks største parti.

TV 2 erfarer, at ingen modkandidater stiller op til posten på Socialdemokraternes ekstraordinære kongres i Falconersalen søndag eftermiddag, og dermed er Mette Frederiksen de facto ny formand.

- Nu skal det formelle bare overstås, lyder det fra TV 2's politiske reporter Thomas Funding Therkildsen. 

På partiets kongres vil den afgående formand Helle Thorning-Schmidt lægge ud med at holde en tale.

Derefter vil den nye formand gå på talerstolen og skitsere, hvordan hun har tænkt sig at styre Socialdemokraterne de kommende år.

Ifølge TV 2's politiske reporter vil de to taler komme til at ligne hinanden, når det gælder politisk indhold.

- Det projekt, hun vil skitsere, vil ikke være noget, der divergerer voldsomt fra det, som Helle Thorning-Schmidt vil sige. Det vil være en stadfæstning af, at den politiske linje under Mette Frederiksen ikke kommer til at ændre sig væsentligt.

Partikongressen går i gang klokken 14. 

Mette Frederiksen har længe været udråbt til kronprinsesse i partiet, hvor hun har spillet en stadig mere fremtrædende rolle, siden Thorning blev formand i 2005. 

Flere fremtrædende personer hos Socialdemokraterne - deriblandt Thorning selv - havde i forvejen peget på Mette Frederiksen som partiets nye formand.

Også LO's formand Harald Børsting er tilfreds med den nye samarbejdspartner. Og han forventer ikke, at Socialdemokraterne kommer til at forandre sig meget med Mette Frederiksen i spidsen.

- Jeg tror forskellen politisk vil være begrænset. Over tid vil der være behov for at placere partiet der, hvor Mette finder det bedst. Derfor forventer jeg ikke de store jordskælv lige nu. Der har været svære beslutninger undervejs for Helles regering, som har gjort ondt på tillidsfolk i fagbevægelsen og også på Socialdemokraterne. Men det har været nødvendigt, siger Harald Børsting til TV 2.