Løkke vil nedlægge Irak-kommissionen

Den nye Venstre-regering finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen er tilstrækkeligt belyst. Og derfor skal Irakkommissionen nedlægges, står der i det regeringsgrundlag, som den nye statsminister præsenterede søndag middag.

Det gælder også yderligere undersøgelser af forholdene omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i både Irak og Afghanistan, står der.

De penge, der skulle have været brugt på kommissionens arbejde, skal i stedet bruges til at styrke indsatsen for krigsveteraner.

Men det er altså ikke, fordi den nye regering er bange for at blive kigget i kortene, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er ikke bange for noget. Der var en politisk begrundelse for, at Danmark deltog i Irakkrigen, og det var også en politisk beslutning at nedsætte kommissionen. Vi foreslår den lukket ned, og de penge, der vil være blevet kastet efter den, bruger vi meget bedre, hvis vi investerer dem i vores veteraner, siger statsministeren.

For mindre end en måned siden kom det frem, at Irak-kommissionen ville afhøre tidligere udenrigsminister Per Stig Møller og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen samt en stribe top-embedsmænd. De afhøringer skulle efter planen gå i gang til november i år, men det bliver så ikke til noget, hvis kommissionen nedlægges.

Politiken skriver i dag søndag, at Dansk Folkeparti ønsker at fĂĄ lukket kommissionen, der blev nedsat af den nu afgĂĄende regering i 2012. Og det ønske er nu opfyldt sĂĄ langt, at det stĂĄr i regeringsgrundlaget.

Her er Løkkes nye ministre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen
Venstre
Lars Løkke Rasmussen er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1992 - siden 1994 har han været medlem af Folketinget. I Anders Fogh Rasmussens tid som statsminister fungerede Løkke først som indenrigs- og sundhedsminister fra 2001 og frem til 2007, hvor han blev udnævnt til finansminister. 5. april 2009 overtog han statsministerposten, som han tabte ved valget 3. oktober 2011. I sommeren 2014 var han tæt på at blive væltet som Venstres formand, men udfordreren Kristian Jensen endte med sammen med Løkke at erklære, at nu ville de sammen arbejde for ro i partiet.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen
Venstre
Claus Hjort Frederiksen var beskæftigelsesminister i VK-regeringen fra 2001-2009 og finansminister fra 2009-2011. Som beskæftigelsesminister kom han i stormvejr, efter det kom frem, at han blandt andet havde givet Folketinget usande oplysninger. Er uddannet jurist.
Udenrigsminister Kristian Jensen
Venstre
Kristian Jensen var skatteminister fra 2004 til 2010 og har siden da været gruppeformand. Var i sommeren 2014 meget tæt på at afløse Lars Løkke Rasmussen som formand - efter Løkke red stormen af og de to aftalte at arbejde tættere sammen, har Kristian Jensen i høj grad været den, der har haft følingen med baglandet.
Kulturminister og kirkeminister Bertel Haarder
Venstre
Bertel Haarder havde i 2011 20-års jubilæum som minister - blandt andet fra 2005, hvor han var undervisnings- og kirkeminister. Dengang undlod han at blande sig i en sag om præsten Thorkild Grosbøl, der erklærede, at han ikke troede på Gud - senere har han udtalt, at han anså stillingen som kirkeminister som en slags pedel for kirken. Det var Bertel Haarder, der tog initiativet til Folkemødet, der i 2011 blev afholdt første gang på Bornholm.
Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt
Venstre
Hans Christian Schmidt er tidligere fødevareminister, miljøminister og transportminister. Uddannet lærer og tidligere viceskoleinspektør, indvalgt i Folketinget i 1994. Medlem af Naturklagenævnet 1995-2001.
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen
Venstre
Eva Kjær Hansen er tidligere socialminister - og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra september 2007 til februar 2010. Hun er uddannet cand.poolit og gik til valg på mærkesagen, at der skal være mere frihed og færre regler. Medlem af Folketinget siden 1990.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen
Venstre
Troels Lund Poulsen var både miljøminister, skatteminister og undervisningsminister i den tidligere VK-regering. Som skatteminister var han ganske stormombrust i forbindelse med afgående statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesag - en rolle, han senere fik en næse for af et flertal i Folketinget. Han blev i øvrigt frikendt af Skattesagskommissionen for mistanken om at have lækket fortrolige oplysninger i sagen forud for folketingsvalget i 2011. Kendt som Løkkes tro væbner.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen
Venstre
Jørn Neergaard Larsen fratrådte 29. maj sin stilling gennem næsten 20 år som direktør for Dansk Arbejdsgiverforening. Er uddannet jurist og var fra 1982 til 1996 administrerende direktør for DJØF.
Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg
Venstre
Partiets nuværende politiske ordfører Inger Støjberg nåede at få halvandet års erfaring som beskæftigelsesminister frem mod regeringsskiftet i 2011. Støjberg fik 16.356 personlige stemmer ved valget, og der dermed en af partiets største stemmeslugere.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann
Venstre
Karen Ellemann har siden 2007 været medlem af Folketinget, da hun opnåede valg i Brøndbykredsen, der for første gang gav valg til Venstre. Hun er tidligere miljøminister, indenrigs– og socialminister og minister for nordisk samarbejde. Frem til valget folkeskole– og gymnasieordfører - er desuden uddannet folkeskolelærer.
Justitsminister Søren Pind
Venstre
Søren Pind er en af Venstres helt tunge profiler. Den markante debattør var udviklingsminister 2010 til 2011 – eller frihedsminister, som han selv kaldte det – og integrationsminister frem til VK-regeringens afgang i 2011. Han begyndte sin politiske karriere som teknik- og miljøborgmester i København.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt
Venstre
Lars Christian Lilleholt er Venstres ordfører for energi, klima og søfart. Han er valgt på Fyn og desuden byrådsmedlem i Odense. Var sammen med tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen Løkkes centrale bisidder, der til det sidste kæmpede for at dulme det oprørte bagland under konflikten om Vestres formandspost i sommeren 2014.
Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby
Venstre
Ellen Trane Nørby har senest været partiets medieordfører, og har også en periode som formand for Europabevægelsen og LYMEC, den europæiske liberale ungdomsorganisation, i bagagen. Valgt som Venstres spidskandidat til Europarlamentet i 2013 - men trak sig siden på grund af graviditet. Er uddannet kunsthistoriker.
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde
Venstre
Sophie Løhde har siden 2007 været medlem af Folketinget. Hun har haft flere ordførerposter, men er nu partiets nuværende sundhedsordfører, og det er særligt sundhedsområdet, hun har været optaget af. Begyndte sin politiske karriere i 2001, hvor hun i en alder af 18 år blev valgt til Frederiksborg Amtsråd som landets hidtil yngste amtsrådsmedlem.
Skatteminister Karsten Lauritzen
Venstre
Karsten Lauritzen var landsformand for Venstres Ungdom 2005-2007, inden han i 2007 blev valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Medlem af Finansudvalget 2010-2011 og Skatteudvalget 2007-2011 - herefter Venstres retsordfører. Har en bachelor i politik og administration.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen
Venstre
Esben Lunde Larsen begyndte sit politiske virke med fire år i Ringkøbing-Skjern Byråd 2006-2010 efterfulgt af fire år som viceborgmester i kommunen. Valgt til Folketinget i 2011 i Ringkøbing-Skjern kredsen. Uddannet cand.theol - og har skrevet Ph.d. om Grundtvigs forståelse af begrebet frihed.
Forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst.
Venstre
Carl Holst har været amtsborgmester og regionsrådsformand i Region Syddanmark i 15 år - men annoncerede inden valget, at han trak sig fra posten uanset hvad. Siden 2009 har han været næstformand i Danske Regioner. Carl Holst har siddet i hovedbestyrelsen i Venstre siden 1992 og i forretningsudvalget siden 2010.

 

FAKTA: Her er Løkkes vigtigste prioriteter

Her er regeringens vigtigste prioriteter, som det står i regeringsgrundlaget:

  • Flere private arbejdspladser gennem en sund og ansvarlig økonomisk politik, der understøtter vækst og velstand.
  • Et Danmark, hvor det bedre kan betale sig at arbejde, og færre bliver forsørget af det offentlige.
  • En stærk kernevelfærd, hvor vi tager os endnu bedre af de syge og de ældre, og hvor vores børn får en god uddannelse.
  • En offentlig sektor, hvor vi sætter mennesket før systemet, og hvor vi styrker det frie valg for danskerne.
  • En fornuftig udlændingepolitik, hvor udlændinge, der kommer til Danmark, bidrager positivt.
  • En vellykket integration, hvor flere vil vores land, og færre lever i parallelsamfund.
  • Et Danmark, hvor der er udvikling i hele landet.
  • En stram og konsekvent kurs mod kriminalitet.
  • En stærk og fokuseret udenrigspolitik, som skal sikre danske interesser og indflydelse

Se hele regeringsgrundlaget her

Kilder: Regeringsgrundlaget "Sammen for Danmark"