Ny magtbase i Socialdemokraterne - ”Frokostklubben” er født

Det har rumlet længe, men nu er det en realitet.

På et møde lørdag eftermiddag cementerede en række højtplacerede S-folk en ny magtstruktur i partiet efter Thornings afgang.

Afgående forsvarsminister Nicolai Wammen og afgående transportminister Magnus Heunicke står i spidsen for en ny kaffeklub, som har fået navnet ”frokostklubben”.

Også de to (snart) tidligere ministre Kirsten Brosbøl og Dan Jørgensen har indløst medlemskab sammen med seks menige folktingsmedlemmer: Rasmus Horn Langhoff, Simon Kollerup, Kaare Dybvad, Lea Wermelin, Christian Raabjerg Madsen og Yildiz Akdogan. 10 medlemmer i alt.

De berømte og berygtede socialdemokratiske kaffeklubber bliver i disse dage brudt op og fusioneret. En ny magtstruktur i partiet er ved at blive defineret.

Har man indtil nu skulle forstå det indre liv i Socialdemokraterne, har man skulle forstå dets tre kaffeklubber. Netværket, Mogenmadsgruppen og Rustbankerne. Ledet af henholdsvis Mette Frederiksen, Henrik Sass Larsen og Carsten Hansen.

Men de gamle alliancer og grupperinger er som konsekvens af valget under “opbrud”, som flere kilder formulerer det.

Frokostklubben
På Christiansborg har der længe været snak om, at Mette Frederiksens Netværk var ved at brække over i to.

Årsagen er som så ofte før i politik en kamp om magt. En kamp om at få indflydelse på politikken og om at få andel i de betydningsfulde poster i en tid efter Helle Thorning-Schmidt.

Gruppen omkring Nicolai Wammen og Magnus Heunicke har i den sammenhæng haft svært ved at se en fremtid i Netværket. I sær efter Mette Frederiksen meddelte, at hun trækker sig fra kaffeklubben, når hun på søndag bliver formand for Socialdemokraterne.

Ræsonnementet har derfor været, at man blev nødt til at stå alene, hvis man for alvor skulle blive en magtfaktor i det gamle arbejderparti.

En magtfaktor der som sagt fik sit navn lørdag eftermiddag, sammen dag som Mette Frederiksen blev indstillet som ny formand for partiet på et hovedbestyrelsesmøde på Hotel Scandic.

Rustbankerne er fortid
Samtidig med stiftelsen af Frokostklubben er Carsten Hansens Rustbankere muligvis ved at blive lagt i graven.

Kaffeklubbens leder blev overraskende ikke valgt til Folketinget, og gruppen tæller nu kun omkring en håndfuld personer. De tilbageværende rustbankere har svært ved at se perspektivet i at fortsætte, og de er derfor i gang med at undersøge, om de kan blive fusioneret med en anden kaffeklub. Frokostklubben er et godt bud, hvilket i så fald kun yderligere vil styrke Wammen og Heunicke.

Nyt trekløver
Fødslen af Frokostklubben og den formodede bortgang af Rustbankerne betyder, at en ny magtstruktur er ved at blive dannet.

Nicolai Wammen og Magnus Heunicke har med Frokostklubben cementeret og udbygget deres position. De to er sammen med Henrik Sass Larsen nødvendige at tage i ed, hvis Mette Frederiksen vil have ro på bagsmækken.

Forventningen er da også, at Socialdemokraternes kommende formand vil honorere dette, når de ledende poster skal fordeles. På rygteplan peges der på, at gruppeformandsposten og posten som politisk ordfører meget vel kan ende med at blive fordelt, så de to kaffeklubber får én hver. 

I sidste ende er dette dog Mette Frederiksens beslutning, men underordnet den konkrete fordeling af poster tegner der sig et billede af et trekløver, der kommer til at blive definerede for Socialdemokraternes indre liv de næste år: Mette Frederiksen, Henrik Sass Larsen og Nicolai Wammen/Magnus Heunicke.