Pape: Svært at se Konservative i en regering

Blå blok løb med sejren ved folketingsvalget, og dermed kan Lars Løkke Rasmussen (V) se frem til at blive statsminister igen, når han og de resterende borgerlige partier har sat sig sammen for at finde uf af, hvordan en regering kan formes.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, regner på grund af partiets dårlige valgresultat ikke med at indgå som regeringsparti.

- Vi har i fire år haft otte mandater, der ikke kunne bruges til noget parlamentarisk. Nu har vi seks mandater, og de skal bruges til at få indflydelse.

- Det ser svært ud med, at vi skal i regering. Vi møder op til de forhandlinger, vi bliver inviteret til, lyder det fra Søren Pape Poulsen i partilederrunden efter valget.

Med 3,4 procent af stemmerne bliver Konservative Folketingets mindste parti med blot seks mandater. I 2011 scorede Konservative 4,9 procent af stemmerne, svarende til otte mandater.

Casper Dall, Informations politiske redaktør, mener, at De Konservative betaler prisen for, at Pape kun har været formand siden august sidste år.

- Søren Pape Poulsen havde meget kort tid til at finde sig til rette i formandsstolen, og det betaler De Konservative nu prisen for.

- Når han vælger at blive som formand, er det altafgørende for ham, at han får placeret De Konservative som partiet med de vigtige og afgørende mandater i den borgerlige lejr, siger Casper Dall.

Det var usikkert, om Pape ville blive valgt ind i Folketinget, eller om han ville fortsætte, hvis Konservative gik tilbage.

Pape meddelte i sin tale til sit parti, at han fortsætter som formand. Han er også blevet valgt ind i Folketinget.

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.