Løkke, dagen derpå: Jeg har intet på tegnebrættet

16x9
Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen vil endnu ikke sige, at han bliver statsminister efter valget. Foto: Scanpix

En kort nats søvn har ikke ændret noget ved Lars Løkke Rasmussens analyse af folketingsvalget.

Vendingen "hvis jeg bliver statsminister" bruger han fortsat dagen derpå, hvor blå blok godt nok sejrede, men hvor DF blev et større parti end Løkkes Venstre.

- Vi må afvente eftermiddagen. Jeg har ikke noget på tegnebrættet. Vi skal holde på formerne, vi skal have en dronningerunde, og vi må se, hvad den ender med, siger Løkke.

Ifølge Venstre-formanden er forhandlingerne mellem ham, DF, Liberal Alliance og De Konservative ikke gået i gang endnu.

- Min reaktion er magen til den, jeg gav i går, da jeg talte til Venstre i Landstingssalen, siger Løkke, der kaldte Venstres valgresultat for dårligt.

Den såkaldte dronningerunde indledes fredag klokken 14.00, hvor politikerne tager hul på at lægge brikkerne i puslespillet om at danne en ny regering.

To repræsentanter for hvert parti møder op på Amalienborg, hvor de efter tur vil rådgive dronningen om, hvem de mener, der skal lede forhandlingerne om en ny regering - eller hvem, de mener, skal være ny statsminister.

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.