Her bryder V-profil valgloven: Filmer sit kryds i stemmeboksen

16x9

Følg valget på TV 2 NEWS direkte og gratis via TV 2 PLAY her

Én af Venstres folketingskandidater Jan E. Jørgensen har tilsyneladende ikke sat sig ind i reglerne for folkeafstemninger i Danmark.

Omkring middagstid publicerede han nemlig en video, der viser, hvordan han afgiver sin stemme.

"Jeg er en småanarkistisk badass, så jeg filmer. Hov der var jeg ved at stemme på Enhedslisten. Der står jeg; Jan E. Jørgensen," siger politikeren, der stiller op for Venstre på Frederiksberg, i videoen.

Dermed har folketingskandidaten overtrådt folketingsvalgloven, der klart dikterer, at alle folkeafstemninger skal foregå i hemmelighed.

Men Jan E. Jørgensen mener ikke, at han har gjort noget forkert. 

- Der er vist forskellige tolkninger om valgloven. Jeg tror ikke, det kommer som nogen overraskelse, at jeg stemmer på mig selv, siger Jan E. Jørgensen til TV 2.

Men valgloven siger jo ret klart, at det ikke er lovligt at vise, hvad man har stemt. Heller ikke selvom man er folketingskandidat?

- Det er klart, at jeg ikke må filme, hvad andre laver i stemmeboksen, og hvis jeg har overtrådt loven, så er det vist forholdsvis uskyldigt. Jeg synes ikke, det er noget stort problem, og jeg overlever nok, siger Jan E. Jørgensen.

Det er folketingsvalglovens paragraf 48, stk. 3, der dikterer, at vælgeren skal sammenfolde sin stemmeseddel efter stemmeafgivningen, så ingen kan se, hvorledes vælgeren har stemt, gælder stadig.

Det forklarer Sigga Nolsø, der er pressechef i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

- I Danmark har vi ret og pligt til hemmelig afstemning, hvilket vil sige, at det er ulovligt at offentliggøre sin stemme – også på de sociale medier, forklarer hun, men understreger samtidig, at der ikke findes nogen straf for at overtræde reglerne.

Hun understreger i øvrigt, at det er forbudt at tegne eller skrive på stemmesedlen. I sådanne tilfælde vil stemmesedlen blive erklæret ugyldig.

Efter TV 2 kontaktede Jan E. Jørgensen er videoen blevet slettet. TV 2 er dog fortsat i besiddelse af en kopi, men vælger ikke at vise den her.

Tidslinje: Her er valgets højdepunkter
Dag 1
27. maj
Valget udskrives
Efter politiske kommentatorer efterhånden har skambudt på mulige valgdatoer, erfarer flere danske medier onsdag morgen, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil gå på talerstolen for at fortælle, at danskerne skal til valg i juni.
Og ganske som ventet går hun klokken 11 på talerstolen i Glassalen, hvor hun udskriver valget med ordene:
Dag 2
28. maj
Panorama-sagen
Screendump
På valgkampens anden dag blev dagsordenen præget af de påstande, som Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede omkring et tidligere virksomhedsbesøg hos Panorama.
Her referede statsministerkandidaten til et møde med en tidligere ansat, der angiveligt skulle have forladt sit job og returneret til tilværelsen som kontanthjælpsmodtager, fordi han ikke tjente nok ved at passe et fuldtidsarbejde.
Fagforbundet 3F var de første til at stille sig tvivlende over for anekdoten, og siden fulgte de store medier trop i forsøget på at afprøve påstandene.
Dag 3
29. maj
Radikale smider dagpenge-bombe
Radikales leder Morten Østergaard kommer med første udspil i valgkampen, da han erklærer, at Radikale vil stramme reglerne på dagpengeområdet.
Forslaget spændte ben for regeringskollegerne i Socialdemokratiet, og Helle Thorning-Schmidt måtte bruge sin taletid under et stortanlagt pressemøde på Aarhus Universitet på at forklare, hvordan partiet vil arbejde sammen om en passende dagpengepolitik i en eventuelt kommende regering.
Dag 4
30. maj
Rød blok haler kraftigt ind
Megafon
Efter at have været håbløst bagud i meningsmålingerne stort set i hele valgperioden, viser en en en dugfrisk undersøgelse, at S stort set har lukket hullet til blå blok.
 
Dag 5
31.maj
Første duel mellem statsministerkandidaterne
Screendump
De to statministerkandidater mødes for første gang i debat på TV 2, hvor Helle Thorning-Schmidt blandt andet angriber Lars Løkke Rasmussens beregninger, der blandt andet viser, at kun 700 danskere er kommet i job i seneste regeringsperiode.
- Der er gået lidt Panorama i de der tal, og det er jo ikke første gang, at Venstre bruger meget tvivlsomme tal, siger Helle Thorning-Schmidt blandt andet under debatten.
Dag 6
1. juni
Modstridende meningsmålinger
Efter en stille weekend lå der igen friske meningsmålinger klar mandag morgen. Først på morgenen kunne Ritzaus meningsmålingspartner, Voxmeter, fortælle, at rød blok for første gang i valgkampen havde flertal.
Bare få timer senere kunne vi så på TV 2 præsentere den seneste meningsmåling, der nu viste en borgerlig fremgang. Ligeledes for første gang i valgkampen.
Samme dag kommer Venstre med et udspil på skoleområdet, og Lars Løkke Rasmussen lover at se skolereformen efter i sømmende.
- Inklusionen er drevet for vidt, lød det blandt andet fra Løkke Rasmussen.
Dag 7
2. juni
På tur i provinsen
En uge inde i valgkampen valgte begge statsministerkandidater at tage til provinsen, hvor begge havde fokus på jobskabelse.
Imens mødtes en stor del af de resterende topkandidater til debatmøde på Kronborg Slot. Her blev blandt der blandt andet diskuteret social dumping og sanktioner mod ulovlig carbotagekørsel.
 
Dag 8
3. juni
S vil bremse stigninger i medicinpriser
TV2
Mens Lars Løkke Rasmussen brillerede som rapper i radio Nova, valgte Helle Thorning-Schmidt at præsentere et nyt forslag til, hvordan man fremover skal bremse prisstigninger på medicin.
 
Dag 9
4. juni
DF'er markerer sig - og bliver irettesat
Twitter
Reklamer og annoncer med engelske ord og udtryk skal bremses effektivt ved at lade staten sætte ind med en ny punktafgift.
- Vi ønsker, at de holder op med at tale til os på engelsk. Det irriterer mig grænseløst, forklarer han.
Dag 10
5. juni
Grundlovsdag - kvinders stemmeret fylder 100 år
TV 2
For en stund overlod politikerne scenen til landets dronning, der gik på talerstolen foran Christiansborg i anledningen af 100-året for kvindernes valgret.
Ifølge Helle Thorning-Schmidt er kvindernes kamp for lige rettigheder nemlig ikke slut.
- Er vi i mål? Nej, der er stadig fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er. Det går ud over den enkelte. Samfundet går glip af talent. Og både kvinder og mænd bliver tabere, lød det blandt andet i talen.
 
 
Dag 11
6. juni
Indvandrerdebatten blusser op
TV 2
Politikere på begge sider af blokken står i kø for at fordømme udtalelser fra ekstreme islamistiske måljøer.
Hizb ut-Tahrir opfordrer blandt andet alle muslimer til at boykotte valget, mens salafisten Adnan Avdic forbander Grundloven på live-tv.
DF's Pia Kjærsgaard og socialdemokraten Mette Frederiksen er blandt dem, der opfordrer ekstremisterne til at forlade landet.
Dag 12
7. juni
Venstre i offensiven - og ny duel
Scanpix
- Det er ikke en positiv kampagne. Men vi har oplevet negative kampagner mod os, og vi ønsker at fortælle befolkningen, hvad der blev lovet, siger Venstres Søren Gade.
De to statsministerkandidater mødes i endnu en duel. Denne gang på DR.
Dag 13
8. juni
V-kandidat i uføre og K-udspil
Twitter
Mens Venstre tøver med at sætte tal på deres kontanthjælpsloft, præsenterer De Konservative et konkret bud på, hvor stor forskellen mellem kontanthjælpen og indkomsten ved et fuldtids- lavtlønsjob skal være.
Venstres folketingskandidat Thomas Danielsen kommer i uføre, efter han i en Twitter-kommentar skriver følgende i kølvandet på duellen mellem Løkke og Thorning.
 
Dag 14
9. juni
Asyludspil og omskæring af drengebørn
Facebook
Imens er Radikales Ida Auken kommet i modvind på de sociale medier, efter hun på sin Facebook-profil har meldt ud, at hun er for omskæring af drengebørn - men ikke piger.
Dag 15
10. juni
Regeringen præsenterer tryghedspakke
Scanpix
Socialdemokratierne og Radikale Venstres præsenterer en ny tryghedspakke, der består af 450 millioner kroner i perioden 2016-2020. Pengene skal komme fra de 39 mia. kroner, som de to regeringspartier tidligere har præsenteret i et velfærdsudspil.
 
Dag 16
11. juni
Enighed om boligskat
Screendump/TV 2
Efter en onsdag, hvor det lykkedes SR at præge dagsordenen med tryghedspakken, slår Venstre igen med et forslag om at fastfryse boligskatten frem til 2025.
Efter lidt tøven fra finansminister Bjarne Corydon (S), melder han senere på dagen sig med på vognen.
- Hvis det her er meldingen fra Venstre, så er det noget man godt kan aftale med Socialdemokraterne. Vi har den holdning, at det er bedst og mest trygt for boligejerne. Det giver stabilitet i Danmark, hvis de to store partier i dansk politik holder sammen i en bred aftale, siger Bjarne Corydon til TV 2.
Torsdag aften mødes de to statsministerkandidater i valgkampens tredje duel. Denne gang på TV 2.
Dag 17
12. juni
Folkemøde og utilfredshed mod folkeskolen
Folkemødet på Bornholm bliver skudt i gang, og flere politikere drager mod solskinsøen. Imens viser en undersøgelse blandt folkeskolelærerne, at syv ud af ti ikke føler sig rustet til at give en tilfredsstillende undervisning til inkluderede børn.
SF melder sig klar med en økonomisk indsprøjtning til folkeskolerne. Helt præcis vil partiet bruge en milliard kroner på at hjælpe reformen på vej.
Dag 18
13. juni
Venstre vil revidere udenrigspolitik
Venstres formand Lars Løkke Rasmussen forklarer i et Politiken-indlæg, at Danmarks engagement i udlandet skal revideres. Det skal blandt andet gøres ved at udpege en person, der skal analysere udenrigspolitikken og komme med bud på en strategi, der skal "samtænke" de forskellige politiske områder, så de passer til "en verden under stærk forandring".
Dag 19
14. juni
S med velfærdsudspil - V til modangreb
Megafon
Venstre er ikke sene til at gå i kødet på forslaget, og næstformand Kristian Jensen efterlyser finansiering på udspillet.
- Det lyder som Fair Løsning 2.0, hvor man lover en masse milliarder, uden at man konkret kan se, hvor man skal finde pengene, og hvem de skal lave den samme med, siger han til TV 2 News. 
Mens seneste måling viser dødt løb mellem blokkene, viser en anden måling, at Helle Thorning-Schmidt (S) fører stort på troværdighedsbarometeret.
Dag 20
15. juni
Test dit Valg
TV 2
14 spørgsmål om deres politiske holdninger fra TV 2's kandidattest har givet otte kendte danskere et billede af, hvilken folketingskandidat de er mest enig med. Det skete i TV 2-programmet 'Test dit valg' mandag aften. Her blev kokken Thomas Rode noget overrasket over resultatet af hans valgtest. 
Desuden blev sløret løftet for, hvilken politiker flest danskere er enig med - og hvilken politiker færrest danskere er enig med - i TV 2s kandidattest. 
Dag 21
16. juni
Thorning sender 1,5 millioner breve: Pas på Lars Løkke
Scanpix
Millioner af danskere vil i valgkampens sidste dage modtage et brev fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der i umisforståelige vendinger advarer mod at stemme på Venstre og Lars Løkke Rasmussen.
- Danmark er ude af krisen. Nu skal vi holde fast og sige nej til Lars Løkke Rasmussen og Venstres nulvækst, indleder statsministeren med fede typer. Brevet er sendt til samlet set 1,5 millioner husstande.
Dertil siger Lars Løkke Rasmussen, at han er oprigtig ked af brevet. 
Under DR-debatten "Demokratiets dag" samme aften, siger Thorning: - Jeg skal nok få styr på De Radikale.

Sådan laver Megafon det rullende indeks

Megafon laver en daglig måling for TV 2 gennem valgkampen, som kaldes et "rullende indeks". 

Det betyder, at Megafon hver dag skifter 500 af de ældste interviews ud af gårsdagens måling og supplerer med 500 nye til dagens måling. 

På den måde prøver følger vi udvikllingen i, hvor vælgerne vil sætte deres kryds, gennem hele valgkampen.

Resultaterne i undersøgelsen må påregnes en statistisk usikkerhed. For de enkelte observationer gælder, at de faktiske procenttal med 95% sikkerhed befinder sig indenfor gennemsnitlig margin på ca. +/- 1 % points af de observerede procenttal for de mindste partier og +/- 3 % points af de observerede procenttal for de største partier. 

Danskernes Redaktion

Danskernes Redaktion på TV 2 består af ca. 30 studerende fra universiteter i hele landet.

De studerende suppleres af vores sociale medie-desk og har som opgave at overvåge de sociale medier for gode kommentarer, spørgsmål og andre relevante input til valgkampen.

Redaktionen vil agere bindeled mellem TV 2’s brugere, politikerne og TV 2’s flader under hele valgkampen.

Find os på de sociale medier og under hashtagget #tv2valg