Erhvervslivet savner en vision: Hvad skal vi leve af?

Der var ikke megen ros til de danske politikere, da fire danske erhvervsledere i dag diskuterede dansk erhvervspolitik på TV 2 News.

Erhvervslederne savner en overordnet vision for, hvordan værdierne skal skabes i Danmark i fremtiden.

- Jeg savner fokus på attituden, vores lyst og evne til at gå på arbejde. Når man ser eksemplerne i debatten, så er det hele tiden en drøftelse af, hvordan vi bruger pengene - fremfor hvordan vi skaber værdierne til samfundet.

- Jeg synes vi skal have fokus på de mennesker, der arbejder hårdt i Danmark. De små og mellemstore virksomheder og iværksætterne. De er jo forudsætningen for, at andre kan få kontanthjælp, sagde Henrik Heideby, der tidligere var direktør i PFA pension.

- Politikerne har siddet og delt gaver ud under hele forløbet og man kan næsten blive ærgerlig over, at en valgkamp er så lang og ikke bare varer 10 dage. For det bliver virkeligt dyrt for Danmark her til sidst med alle de gaver. Iværksætterlaget er efterhånden kun blevet en dagsorden for Alternativet, og det synes jeg er meget trist, sagde direktør i Microsoft Danmark (og selv tidligere folketingspolitiker) Malou Aamund.

Kulturen i Danmark er et problem
Fejlen ligger ikke kun hos politikerne. I virkeligheden er det et mentalitetsproblem i hele samfundet, var de fire erhvervsledere enige om. Der mangler iværksætterkultur og respekt for det private erhvervsliv:

- Hele iværksættermiljøet lider i Danmark. Der er mange nye virksomheder, der bare ikke får det sidste skub, fordi bureaukratiet og reglerne gør det vanskeligt, sagde Anders Hedegaard, der er adm. direktør i GN Resound.

- Kulturen for at stimulere iværksætteri i Danmark er meget begrænset. Der er det mere comme-il-faut at gå i en anden, mere akademisk retning. Jeg tror at vi som samfund skal satse meget mere på talentudvikling, også til den offentlige sektor. Give folk lyst til at skabe deres egen virksomhed. Vi skal ikke bare se på, hvad der går galt. Vi skal fejre vores succeser, som Henrik Hedeby udtrykte det.

Vi kan ikke være passiv forsørgelse bekendt
Erhvervsledernes pointe var, at en mentalitetsændring og en rusken op i folk ville være til alles bedste – også de mennesker, der skulle skubbes lidt for at komme i gang på arbejdsmarkedet.

- Vi har 800.000 mennesker i Danmark, der er på passiv forsørgelse. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. En del er selvfølgeligt flygtigt på passiv forsørgelse, men en stor del er på virkelig passiv forsørgelse og har været det hele deres liv. Det er ikke velvære at være på velfærd. Jeg tror der er en del af dem, der godt kunne aktiveres.

- Vi som samfund har parkeret dem. Jeg mødes stadig med mine gamle klassekammerater fra gymnasiet, og der er nogen af dem, der aldrig har arbejdet. Det er synd, og vi skal hjælpe dem i gang. Og det er ikke et tema, der er oppe. Er det fordi fagbevægelsen holder fast på, at den løn de skal have, er så stor. Det er forkert. Vi ekskluderer dem ud af samfundet. Man regner med at det er cirka 500.000 – ti procent af den danske befolkning – som vi har parkeret til et usselt liv på offentlig velfærd, sagde Michael Ring, der er ejer og leder af virksomheden Stelton.

No caption
No caption

Den indvending, at Danmark ofte – blandt andet i erhvervsmagasinet Forbes (se ovenfor)  – bliver fremhævet som landets med verdens bedste erhvervsklima, gjorde ikke indtryk på de fire erhvervsledere.

- På den liste ser det sikkert fint ud. Men det der er faktum er, at vi taber vækst i forhold til vores nabolande og det kan vi ikke leve med. Ingen virksomhed kan jo leve med at tabe markedsandele og så sidde og hygge sig med det og så sige: ”Jamen vi har den bedste kantinemad”. Sådan virker verden jo ikke. Vi er nødt til at forholde os til, at vi taber vækst i forhold til andre, sagde Anders Hedegaard fra GN Resound.

Er du i tvivl om, hvad partierne mener om vækst, så kan du blive klogere i den interaktive grafik nedenfor:

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.