Gyldent Daggry: Danskerne er ofre for propaganda

16x9
Georgios Epitideios fra partiet Gyldent Daggry Foto: TV 2

Den græske ultranationalist Georgios Epitideios fra partiet Gyldent Daggry gæstede lørdag Folkemødet på Bornholm. Han er en af de gæster, der er blevet stemplet som ”kontroversiel” på Bornholm i år, og flere har boykottet Folkemødet netop på grund af hans deltagelse.

Selv sidder Georgios Epitideios i Europaparlamentet, og hans parti vokser støt i Grækenland på en nationalistisk dagsorden og et Grækenland, der skal lukke grænserne og gøre oprør mod EU.

Og når danskerne boykotter ham, og kalder ham og hans partifæller for nynazister, så er de ofre for propaganda, der bliver brugt mod hans parti, siger Epitideios til TV 2. Han afviser også fuldstændig de anklager om vold og ulovlig våbenbesiddelse, som er rejst mod flere medlemmer af Gyldent Daggry

- Det er karakteristika ved alle totalitære regimer siden Antikken, at man forfølger sine politiske modstandere. Det er præcis det, der sker lige nu. Anklagerne mod medlemmer af vores parti har karakter af forfølgelse, siger han.

Og at kæde partiet sammen med nazismen i nogen som helst form er også en stor fejl, siger han.

- Vi er hverken ny- eller gammel-nazister, vi er slet ikke nazister. At blive anklaget for at være nazister er ikke bare en løgn og en politisk forbrydelse, det er en politisk dumhed, siger han.

Hvis I ikke er nazister eller nynazister, hvad er I sĂĄ?

Ingenting.

Men I må da være noget?

Hvorfor vil du trykke det her sludder? Kan du ikke gå videre til næste spørgsmål.

Hvad er jeres mission med Gyldent Daggry?

Missionen er at støtte ideologien for vores demokrati og kæmpe for velfærden for det græske folk.

Er der plads til alle racer og alle etniske grupper i det samfund?

Ja, selvfølgelig. Vi er ikke imod nogen. Desværre er vi selv mål for nogle meget sære politiske modstandere.

Hvorfor tror du de er ude efter jer?

Vores modstandere er ikke rigtige demokrater, de er fascister eller sådan noget. De følger ikke de helt basale spilleregler for demokratiet, som er at acceptere andre synspunkter.

Georgios Epitideios mødtes med Daniel Carlsen fra Danskernes Parti og politikeren Yvan Benedetti fra Frankrig, der også er nationalist. Interessen fra de almindelige danskere var dog begrænset, og teltet var primært fyldt op med pressefolk, der ville se og høre hvad de kontroversielle mænd havde at sige.

I øjeblikket er der en retssag i gang i Grækenland mod 69 medlemmer af Gyldent Daggry. De tiltalte er anklaget for at lede en kriminel organisation og for besiddelse af ulovlige våben. De risikerer op til 20 års fængsel.

Retssagen kommer efter 15 måneders efterforskning, der blev indledt, da støtter af partiet dræbte en græsk, antifascistisk rapper, Pavlos Fyssas, i september 2013.

Gyldent Daggry blev siden forbundet til drabet pĂĄ en pakistansk tilflytter og for at banke politiske modstandere.

Ved det seneste valg fik partiet seks procent af stemmerne. Gyldent Daggry, der har nedtonet en tidligere glorificering af Adolf Hitler, fik også stor opbakning ved europaparlamentsvalget i fjor med næsten hver 10. stemme i Grækenland.