Pape skaber debat: Drop den understĂžttende undervisning

16x9

Sidste sommer blev ’understĂžttende undervisning’ - i daglig tale UU - indfĂžrt pĂ„ de danske skoleelever skoleskema

I en blog pÄ tv2.dk opfordrer de Konservatives politiske leder SÞren Pape Poulsen til, at kommunerne fÄr lov at droppe det.

- I praksis har det vist sig vanskeligt for skolerne at definere indholdet af UU-timerne. Der er stor forskel pĂ„, hvordan skolerne bruger dem, og pĂ„, hvilken uddannelsesbaggrund personalet, der stĂ„r for dem, har. Typisk stĂ„r pĂŠdagoger alene med ansvaret for undervisningen, og timerne kommer mange steder derfor til at ligne det, der sker i skolefritidsordningerne (SFO’erne). Fine og gode aktiviteter – men ikke nĂždvendigvis med det faglige indhold, der efter vores opfattelse bĂžr vĂŠre fĂžrsteprioritet i folkeskolen. Skoletid for sig og SFO-tid for sig, skriver SĂžren Pape.

Han mĂžder modstand hos BUPL, der mener, at det ville klĂŠde den konservative leder at vise mere tillid til pĂŠdagogerne.

BUPL-formand Elisa Bergmann er dog helt enig med SÞren Pape Poulsen i, at kvaliteten pÄ flere skoler er alt for dÄrlig. Men det skyldes, at de nye elementer i skolereformen er blevet nedprioriteret, da reformen skulle implementeres.

- Vi har lÊnge forsÞgt at rÄbe politikere og skoleledere op, da vi ved, at den understÞttende undervisning halter flere steder. Det er dybt utilfredsstillende - bÄde for pÊdagogerne og bÞrnene, siger Elisa Bergmann og uddyber:

- En understÞttende undervisning er helt afgÞrende for, at bÞrnene fÄr en mere varieret og anderledes skoledag. Derfor skal timerne prioriteres hÞjere, sÄ de spiller bedre sammen med resten af skoledagen. Derudover skal der vÊre langt bedre muligheder for samarbejde mellem lÊrere og pÊdagoger, sÄ bÞrnene kan fÄ det bedste fra begge faggrupper

Politisk uenighed
Fra politisk hold bakker Venstres undervisningsordfĂžrer Peter Juel Jensen ikke umiddelbart op omkring ideen.

- At UU bruges pÄ den mÄde, er ikke et billede, jeg kan genkende. UU gÞr det muligt at prÊsentere stoffet for eleverne pÄ flere forskellige mÄder. Nogle lÊrer bedst ved at fÞle og rÞre. Det er fantastisk vigtigt isÊr for drengene. Lad os nu prÞve at tale folkeskolen op i stedet for at tale den ned og have tillid til de dygtige skoleledere, der sidder derude, siger undervisningsordfÞrer Peter Juel Jensen til Politiken.

OgsÄ Danske Skoleelever har reageret pÄ Twitter:

SÞren Pape stÄr dog fast og er klar med et forslag

- Konkret foreslÄr jeg derfor at give kommunerne mulighed at pille UU-timerne ud af skemaerne og dermed forkorte skoledagen en smule. I gennemsnit vil det vÊre en halv til en hel time om dagen, hvilket vil give bÞrnene lidt mere tid til deres fritidsaktiviteter om eftermiddagen. Som sagt er det timer, der bruges vidt forskelligt fra skole til skole, skriver SÞren Pape - her uddyber han sit forslag.

Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal siger til Politiken, at skolerne bruger den understĂžttende undervisning forskeligartet.

Lektiecafeerne skulle have vÊret en del af UU, som skolerne sÄ kunne have placeret mere fleksibelt og hen over en hel dag, hvis de ville. I stedet har skolerne nu ret fÄ timer med UU, og det begrÊnser muligheden for at lave mere sprÊl«, siger Hjortdal til Politiken.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke pÄ partibogstaverne og lÊse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfĂžrer eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desvÊrre ikke hente data pÄ nuvÊrende tidspunkt. PrÞv igen senere.

Hvad er TV 2's blog #TV2VALG?

TV 2 følger valgkampen alle dage fra valget udskrives til vi har en afgørelse.

TV 2's valgredaktion giver dig med denne blog det seneste og vigtigste i valgkampen - opdateret minut for minut.

Valgbloggen er for dig, der vil have det fulde overblik over valgkampen fra Christiansborgs slotsplads til Skagen. Fra vælgermøde i Herning til dagens TV-debat.

Alle TV 2's regioner er repræsenteret i TV 2 Nyhedernes valgblog.