Analyse: Thornings vanskelige venner

16x9

Noget tyder pÄ, at arbejdsdelingen halter i den rÞde blok. Mens Socialdemokraterne ifÞlge meningsmÄlingerne ligger stabilt en smule over valgresultatet, blÞder partiets nÊrmeste allierede.

Og ikke nok med det. Ingen af dem – altsĂ„ af de allierede - misser ifĂžlge Socialdemokraterne en anledning til at trykke pĂ„ partiets Ăžmme punkter.

PÄ den ene side oplever Socialdemokraterne, at de radikale rÄber sig frem pÄ avisernes forsider med forslag om boligskat, hÞjere pensionsalder og lavere marginalskat.

Og pĂ„ den anden side misser SF’s formand Pia Olsen Dyhr ikke en anledning til at fortĂŠlle, at Socialdemokratiet har skuffet hende i spĂžrgsmĂ„let om dagpenge.

BĂ„de de radikale reformkrav og Olsen Dyhrs dagpengeskuffelse irriterer Socialdemokraterne.

Ikke fordi uenighed internt i blokken nÞdvendigvis er af det onde. Det kan vÊre udmÊrket med forskellige varer pÄ hylderne. ForstÄet pÄ den mÄde, at hvis de radikale med deres fortrinsvis blÄ meldinger pÄ den Þkonomiske politik kunne trÊkke nogle stemmer over midten fra Venstre, de konservative eller Liberal Alliance, ville det gavne rÞd blok.

Det samme hvis SF’ernes dagpengeangreb kunne hente tabte stemmer hjem til fra Dansk Folkeparti. Men arbejdsdelingen virker tilsyneladende ikke. Og Thorning mĂ„ altsĂ„ selv klare ĂŠrterne og samtidig sĂŠtte sin lid til Enhedslisten og det nye fĂŠnomen i dansk politik, Alternativet.

Tendensen er nemlig klar i mĂ„lingerne – vĂŠlgerne smutter fra bĂ„de SF og de radikale. I den seneste mĂ„ling fra Megafon er begge partier tĂŠt pĂ„ halveret i forhold til folketingsvalget.

Alene siden valget blev udskrevet er SF gÄet fra 7,1 procent til 4,7 procent. De radikale har sat knapt sÄ meget overstyr med et fald fra 6,3 til 5,0 procent.

NÄr Megafon dykker ned i de data, der ligger til grund for mÄlingerne, kan man blive klogere pÄ de sÄkaldte vÊlgervandringer. Umiddelbart giver det ikke mening at beskÊftige sig med Êndringer pÄ 0,1 eller 0,2 procentpoint.

Men under overfladen kan det dĂŠkke over en langt stĂžrre udskiftning af vĂŠlgere for det enkelte parti. Og det er netop, hvad der ifĂžlge Megafon gĂžr sig gĂŠldende for de to stĂžrste partier – Socialdemokraterne og Venstre – i den seneste mĂ„ling.

Her er halvdelen af respondenterne indhentet efter, at valgets to hovedpersoner, Helle Thorning-Schmidt og Lars LÞkke Rasmussen, tÞrnede sammen til duel pÄ DR mandag aften.

PÄ bundlinjen stÄr bÄde Socialdemokraterne og Venstre stille i mÄlingen. NÄr blÄ blok alligevel kan notere sig for en fremgang, skyldes det ikke, som det kan se ud pÄ overfladen, at Liberal Alliance trÊkker stemmer over midten i dansk politik. Det er Venstre, der henter stemmerne over midten.

I debatten pÄ DR lovede LÞkke bl.a., at han ville frede dagpengene. Eller i hvert fald, at han ville indgÄ en pagt med Socialdemokraterne om sammen at de samme skulle lave en ny dagpengeaftale. MÄske var det den slags midtsÞgende meldinger fra LÞkke, der ifÞlge Megafon flytter stemmer fra Socialdemokraterne til Venstre. Og altsÄ fra rÞd til blÄ blok.

NÄr Venstre alligevel ikke bevÊger sig mÊrkbart i mÄlingen skyldes det, at partiet ifÞlge Megafons data sender en anden gruppe vÊlgere videre til Liberal Alliance.

Anders Samuelsens unge parti, nĂ„r i mĂ„lingen et forelĂžbigt hĂžjdepunkt med 8,6 procent af stemmerne. Noget tyder altsĂ„ pĂ„, at arbejdsdelingen fungerer bedre hos de blĂ„ end hos de rĂžde. I hvert fald lige nu.   Â Â Â Â