Cepos roser R-skatteudspil: Det skaber vækst og job

16x9
Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos Foto: Scanpix

Både Enhedslisten, SF, De Konservative og Venstre kritiserer et nyt skatteudspil fra De Radikales formand, Morten Østergaard.

Men forslaget om skattelettelser for milliarder i samfundets bund og top får skulderklap med på vejen fra den liberale tænketank Cepos.

- Det er rigtig godt, at De Radikale vil sænke skatterne med 13 milliarder kroner. Det er også positivt, at man vil reducere topskatten med seks procentpoint, så marginalskatten kommer ned på 50 procent, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

- Det vil fremme vækst og beskæftigelse i Danmark. Og det vil gøre det nemmere at tiltrække højtuddannede udlændinge til det danske arbejdsmarked, forklarer han videre.

Skattepakke for 13 milliarder
I Berlingske søndag foreslår Morten Østergaard, at danskerne skal betale markant mindre i skat allerede i næste valgperiode.

Konkret vil den radikale leder hæve det såkaldte beskæftigelsesfradrag, som alle danskere i arbejde får, med otte milliarder kroner, mens han vil bruge fem milliarder kroner på at sænke topskattesatsen.

På den måde vil topskatten fremover være på ni procent. Samtidig vil marginalskatten for højt lønnede falde til 50 procent, så ingen danskere skal betale mere end halvdelen af deres indkomsten til staten, lyder det.

Finansiering er ukendt
Hvor pengene til skattelettelserne skal findes henne, er endnu usikkert.

Mads Lundby Hansen har dog et bud:

- Vi har et samlet offentligt udgiftsbudget på 1100 milliarder kroner. Der kan man sagtens finde 13 milliarder i budgetforbedringer. For eksempel via højere pensionsalder, en kontanthjælpsreform eller via lidt færre offentligt ansatte end budgetteret, siger han.

Flere partier er skeptiske
Det radikale udspil har dog fået en hård medfart af partier både til højre og til venstre i folketingssalen.

Ifølge Enhedslisten gør skattepolitikken livet surt for dem, der har allermindst i Danmark.

Venstre kalder det utænkeligt, at De Radikale kan komme igennem med at sænke topskatten, og både De Konservative og SF har meldt sig skeptiske over for forslaget.