De radikale vil sænke topskatten til 50 procent

Det Radikale Venstre har nu offentliggjort sit skatteudspil.

Flere af elementerne har partiet spillet ud løbende – herunder, at boligskatten skal følge lønudviklingen fra 2020 og at marginalskatten skal sænkes for enlige forsørgere.

Men der er også flere nye ting i planen. Herunder er den måske mest opsigtsvækkende, at partiet vil sænke topskatten fra 56 til 50 procent.

- Skattedebatten har stort set kun handlet om lettelser i bunden. Det skyldes at skatten stadig er tabuiseret emne. Men realiteten er, at der er brug for lettelser overalt i skattesystemet, hvis skatten skal virke, og bidrage til fortsat vækst og beskæftigelse, siger de radikales i forslaget.

Skal finansieres gennem øget beskæftigelse
Ændringen af topskatten vil ifølge partiet berøre 500.000 danskere og vil koste staten fem milliarder kroner.

Det skal dels finansieres ved planerne om at hæve boligskatten og dels ved reformer. De radikale vil forsøge at få flere i job ved forskellige reformer. Partiet vurderer, at man kan få 10.000 flere i job ved skattesænkningen, og ved at hæve grænsen for friplads i dagsinstitutioner, så der bliver et større incitament til at komme i beskæftigelse.

Desuden vil partiet aftrappe boligsikringen.

Det er ikke kun topskatten, der sænkes i de radikales forslag. Også bundskatten skal lempes for i alt otte milliarder, så skatten altså samlet sænkes med 13 milliarder kroner.

Modstand fra S
De socialdemokratiske regeringspartnere er imidlertid ikke med på ideen.

- Vi opererer ikke med garantier. Men jeg mener ikke, det har nogen gang på jorden. Jeg synes kun, man skal rende og foreslå skattelettelser, hvis man samtidig kan finansiere dem – og jeg hører ikke nogen særlig stor opbakning i Folketinget til de Radikales reformer, siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Berlingske.

Venstre siger til avisen, at man gerne vil se på forslaget, mens Enhedslisten blankt afviser det.

- Så kender vi de radikale igen. Det er rendyrket liberalistisk politi, lyder det fra partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.