Borgmestre: Udkanten er glemt i valgkampen

Indbyggerne forlader landsbyerne, husene forfalder, skolerne lukker og virksomhederne drejer n√łglen om.

Danmarks yderomr√•der befinder sig i en nedadg√•ende spiral ‚Äď og b√•de folketingsmedlemmer og -kandidater har glemt dem. Det mener i hvert fald borgmestrene i fire udkantskommuner, som TV 2 har talt med.

Rebilds borgmester Leon Sebbelin (R) mener, det er p√• tide med en revision af planloven, s√•dan som flere partier ogs√• tidligere har advokeret for.  

- Jeg synes planloven er vigtig. God planl√¶gning i en landsby som Dollerup med 19 husstande er alts√• ikke det samme som p√• R√•dhuspladsen i K√łbenhavn, men planloven skelner ikke. Vi skal ikke have et Klondyke eller et Tivoli langs hele vestkysten, siger han.

Han oplever konkret, at planloven er en klods om benet i forhold til at tiltrække flere borgere.

- De steder i Rebild, hvor vi har godt gang i grundsalget, ramler vi hele tiden ind i den grænse, der blev udlagt, da kommunerne blev lagt sammen. Hvis vi vil udlægge flere boligområder de steder, der er gang i grundsalget, betyder det, at vi skal fjerne nogle et andet sted, forklarer Leon Sebbelin.

Vi skal have samme vilkår
Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) efterlyser, at man sidestiller landets 98 kommuner. Det er ikke det, der sker nu.

- Det er helt afg√łrende, at vi i landdistrikterne f√•r samme vilk√•r som bykommunerne. Jeg er ikke ude efter, at vi skal have positiv s√¶rbehandling, men at vi ikke h√¶gtes af p√• infrastruktur, finansiering og muligheder for hurtige internetforbindelser. Det skal ikke v√¶re synd for os. Vi vil egentlig helst klare os selv, men det kr√¶ver, at vi f√•r muligheden, siger Martin Damm til TV 2.

Regeringen har if√łlge Martin Damm v√¶ret god til at freml√¶gge alt det, den har gjort for yderomr√•derne.

- Vi må bare konstatere, at det ikke har flyttet noget, selv om det er pakket ind i et stort flot udspil, siger han.

Odsherreds borgmester Thomas Adelskov peger p√• muligheden for finansiering som et af yderomr√•dernes st√łrste problemer.

Penge er problemet
- Ligger man ikke t√¶t p√• K√łbenhavn, kan det v√¶re sv√¶rt at skaffe kapital. Jeg har ikke formlen, men der skal findes en l√łsning. Det er ikke noget nyt problem, men vi har rejst det igen og igen, siger han, der til geng√¶ld ikke tror p√• at det er realistisk at flytte flere statslige arbejdspladser ud, s√•dan som Venstre ellers vil foresl√• i morgen tirsdag.

- Det har vi efterh√•nden talt om i 20 √•r uden at det er g√•et den vej ‚Äď snarere tv√¶rtimod. Jeg er faktisk mere optaget af at sikre en rimelig geografisk spredning af vores uddannelser. Der sker en centralisering i disse √•r. Det er problematisk, at taxameterordningerne foruds√¶tter, at man centraliserer, siger han.

Hans partifælle og kollega i Norddjurs, der ligesom han selv har en fortid i Folketinget, Jan Petersen, mener at et af problemerne er, at man ikke tænker på tværs.

- Jeg kunne godt √łnske mig, at debatten om yderomr√•der ikke handler om at lave en √¶bleplantage mere et sted i en landkommune. Det er slet ikke hovedproblemet. Det er at man t√¶nker i sektorer og glemmer det hele Danmark. Hver eneste gang, man samler funktioner betyder det fraflytning, siger Jan Petersen til TV 2. 

Og fraflytningen i Danmarks yderområder er taget til de senere år. Landdistrikterne har fået 5,2 procent færre indbyggere siden 2009, mens byerne med over 20.000 indbyggere har oplevet en befolkningstilgang på 7,9 procent.

Udkantskommunerne

19 af Danmarks 98 kommuner er ifølge Skat defineret som udkantskommuner. Det er kommuner, hvor den største by har færre end 30.000 indbyggere, og som ligger mere end 40 km fra en by med over 40.000 arbejdspladser, hvor der er flere der pendler til end der pendler fra.

Udkantskommunerne er Bornholms, Haderslev, Kalundborg, Langeland, Lemvig, Lolland, Læsø, Norddjurs, Odsherred, Rebild, Samsø, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Varde, Vejen og Ærø.

De 19 kommuner havde i 2. kvartal 2010 678.247 indbyggere, mens antallet var faldet til 661.100 i 2. kvartal i år.