Faktatjek: Var Omar ikke blevet radikaliseret i Bjerringbro?

I debatten på TV 2 onsdag aften kunne man høre den Konservative formand, Søren Pape Poulsen, udtale, at gerningsmanden Omar El-Hussein, der stod bag terrorhandlingerne i København, ikke var blevet radikaliseret, hvis han var opvokset i Bjerringbro, hvor Søren Pape selv er fra.

Den påstand har vi på 'Danskernes Redaktion' på TV 2 fulgt op på. Vi har undersøgt, hvorvidt radikalisering har grobund i Bjerringbro by i Viborg Kommune.

Vi har på redaktionen ikke kunne finde eksempler på radikalisering i Viborg kommune, og derfor besluttede vi os for at undersøge, hvad Viborg kommune gør i forhold til andre kommuner i landet.

- Et af de vigtigste forhold, der hjælper på en succesfuld integration er antallet af mennesker, som man skal have integreret i forhold til kommunens størrelse. Dette giver mulighed for at have en god spredning af mennesker, som betyder en decentralisering af flygtninge fra samme kultur. Derudover lægger man i Viborg kommune stor vægt på integration igennem foreningslivet og andre frivilligt drevne projekter i de forskellige byer. Desuden har man et velkomstarrangement i kommunen for at byde tilflyttere velkomne, et arrangement hvor kommunens integrationsteam også er til stede,  siger visitationschef ved Viborg Kommune Jan Skougaard til TV 2 og uddyber:

- Integrationsteamet er bygget op med klart defineret ansvarsområder og arbejdsopgaver. Dette betyder klar ansvarsfordeling, en tovholder på modtagelse som også bistår borgerne ’ude i byerne’ og borgerne har maks. 1-2 kontaktperson(er) i kommunen.

Han bakkes op af formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget Søren Gytz, der også mener, at strategien for integration i Viborg Kommune nyder bred opbakning i byrådet, hvilket også skaber en politisk klarhed for strategien og udførelsen.

Kigger man på landets øvrige kommuner i forhold til hvem, der håndterer integrationen godt, viser tendensen at især muligheden for spredning af borgere spiller en vigtig rolle for succesfuld integration og dermed sværere vilkår for radikalisering.

Dermed ser det ud til at Søren Pape’s udtalelse om radikalisering i Bjerringbro er plausible.