Tropper beskyder omstridt region i Kaukasus – Rusland opfordrer til at stoppe blodbad
Beskyldninger flyver frem og tilbage mellem Armenien og Aserbajdsjan efter ny optrapning af historisk konflikt.
Aserbajdsjan har tirsdag indledt beskydning af den omstridte region Nagorno-Karabakh.
I en meddelelse oplyser landets forsvarsministerium, at det sker som led i "antiterror-aktiviteter".
Der meldes blandt andet om eksplosioner i regionens største by, Stepanakert.
På sociale medier bliver der delt videoer, hvor man kan høre fjerne brag og luftalarmer i byen.
Aserbajdsjan siger, at der bliver brugt højpræcisionsvåben, og at der kun bliver skudt efter legitime militære mål, men ikke civile mål og infrastruktur.
Ifølge aserbajdsjanerne er det en reaktion på "systematisk beskydning" af landets hær fra armenske soldater i Nagorno-Karabakh.
Armeniens forsvarsministerium kalder oplysningerne for desinformation. Ifølge ministeriet har Armenien slet ikke nogen soldater eller udstyr i den omstridte region.
- 19. september klokken 13.00 brød de aserbajdsjanske væbnede styrker våbenhvilen langs hele kontaktlinjens længde og iværksatte missil- og artilleriangreb, skriver armenierne.
Den armenske premierminister, Nikol Pasjinjan, har indkaldt til et hastemøde i landets sikkerhedsråd for at diskutere udviklingen.
Konflikt er to gange endt i krig
De to tidligere sovjetlande har i årtier været i konflikt over Nagorno-Karabakh.
Området er anerkendt som en del af Aserbajdsjan, men har været kontrolleret af etniske armeniere med støtte fra Armenien siden 1994.
De to nabolande har været i krig over Nagorno-Karabakh to gange. Første gang i begyndelsen af 1990'erne og anden gang i 2020.
Ved kampene i 2020 mistede over 6500 soldater livet, inden det efter seks uger lykkedes at indgå en våbenhvile med Rusland som mægler.
Russerne sendte samtidig flere tusinde fredsbevarende styrker til Kaukasus for at opretholde freden.
I september 2022 brød nye kampe ud, og siden december har statsstøttede aktivister fra Aserbajdsjan blokeret den eneste vej, der fører fra Armenien til Nagorno-Karabakh, hvilket har ført til en humanitær katastrofe, da befolkningen er blevet afskåret fra mad og andre vigtige forsyninger.
I maj kom en markant udvikling, da Armeniens premierminister, Nikol Pasjinian, fortalte, at han anerkender Aserbajdsjans territoriale integritet over regionen.
Samtidig udtrykte han håb om, at det snart ville være muligt at indgå en reel fredsaftale.
Meldinger om civile tab
Inden den nye beskydning meldte Aserbajdsjan tidligt tirsdag, at fire politibetjente og to civile var blevet dræbt i en eksplosion i Nagorno-Karabakh.
Myndighederne anklagede armenske separatister for at stĂĄ bag.
Ifølge Aserbajdsjan skete eksplosionen i en zone, som er omfattet af den fredsbevarende indsats.
Det aserbajdsjanske udenrigsministerium udtalte, at den eneste vej til fred er en fuldstændig tilbagetrækning af det armenske militær.
Separatistmyndighederne i Nagorno-Karabakh beskylder omvendt den aserbajdsjanske hær for at forsøge at "trænge dybt ind i det omstridte territorie".
Ifølge ombudsmanden for menneskerettigheder i regionen, Gegham Stepanjan, er der to dræbte blandt civilbefolkningen, hvoraf den ene er et barn. Derudover melder han om 11 sårede, hvoraf otte er børn. Oplysningerne er ikke uafhængigt bekræftet.
Opfordrer til at stoppe blodsudgydelser
Rusland har reageret pĂĄ optrapningen ved at opfordre Aserbajdsjan og Armenien til at stoppe beskydningen i Nagorno-Karabakh og i stedet indlede fredsforhandlinger.
- Fra russisk side opfordrer vi indtrængende de stridende parter til at stoppe blodsudgydelserne, øjeblikkeligt indstille fjendtlighederne og vende tilbage til den politiske og diplomatiske løsnings vej, siger talsperson for det russiske udenrigsministerium Marija Zakharova.
Også EU's særlige repræsentant for Sydkaukasus, Toivo Klaar, opfordrer til øjeblikkelig våbenhvile.
- De igangværende fjendtligheder vil kun forværre situationen. Der er behov for en øjeblikkelig våbenhvile for at sikre en ægte dialog mellem Baku og Karabakh-armenierne som den eneste måde at opnå fredelig sameksistens på, skriver han på det sociale netværk X.