- Denne krig skal blive den sidste, siger Zelenskyj

Ondskab kan man ikke stole på, lød det fra den ukrainske præsident, som for første gang optrådte på FN's generalforsamling.

Hvis det står til Ukraines præsident, er Ruslands krig mod Ukraine den sidste krig i verden.

Ondskab kan man ikke stole på, bare spørg Prigozjin

Volodymyr Zelenskyj, præsident i Ukraine

Det var budskabet, da Volodymyr Zelenskyj gik på talerstolen tirsdag aften dansk tid for at tale til repræsentanter fra 193 lande til FN's generalforsamling.

- Ondskab kan man ikke stole på, bare spørg Prigozjin, sagde Zelenskyj med henvisning til den tidligere leder af den Wagner-militærgruppe, der i sommer stod bag et mytteri mod Vladimir Putin, og som døde i et flystyrt nøjagtigt to måneder senere.

Den ukrainske præsident var, inden han gik på talerstolen, blevet mødt med anerkendende klapsalver fra store dele af FN's hovedkvarter i New York, hvor den 78. generalforsamling udspillede sig.

Lyn-analyse

Zelenskyj vil med sin tale opnå, at han får langt flere lande bag sig og sit syn på krigen. En støtte, både økonomisk og våbenmæssigt til Ukraine.

Taktisk er det klogt, at han taler Ukraines sag som hele verdens sag og taler om, at hele befolkninger og fattige lande sulter som følge af fødevarekrise.

Han taler ogsĂĄ om, at det er hele verden, som kan rammes af de vĂĄben, Rusland besidder, og at der kan være en nuklear trussel.

Hans tale til FN var mere holistisk, og reaktionerne fra de vestlige leder var, at den var stærk.

Fredsproces skal i gang

Volodymyr Zelenskyj lagde ikke skjul på, at det er en målsætning at få sat en fredsproces i gang.

I sin tale gentog Zelenskyj, at "alle fredselskende lande skal stĂĄ sammen".

- Vi forbereder et globalt fredstopmøde. Jeg inviterer jer alle – alle jer, der ikke tolererer aggression – til at være med i forberedelserne.

Planen er at præsentere detaljerne ved et møde i FN's Sikkerhedsråd. Mere end 140 stater og internationale organisationer har ifølge Zelenskyj helt eller delvist støttet formlen.

- Den ukrainske fredsformel er klar til at tilbyde løsninger og trin, som kan demontere Rusland som våbenfør magt, sagde Zelenskyj i sin tale.

Terrorister med atomvĂĄben

Den ukrainske præsident sagde også, at verden ikke kan være tryg, når Rusland – som er et af fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet – har atomvåben.

- Terrorister har ikke ret til at have atomvåben, sagde Zelenskyj og tilføjede, at også andre lande end Ukraine i en eller anden form bliver udsat for russisk aggression.

Han fortalte videre, at Rusland begår "folkedrab" ved at bortføre ukrainske børn.

- De børn, der bortføres til Rusland, lærer at hade Ukraine, og alle bånd til deres familier bliver brudt. Og det er klart et folkedrab, sagde han.

Den ukrainske præsident tilføjede at hans land kæmper for at sikre, at der efter den russiske aggression mod Ukraine ikke er noget land, som vil vove at angribe et andet.

- Rusland udnytter mange ting som våben – og det bliver ikke kun brugt mod vores land, men også mod alle jeres, lød det.

Udnytter fødevaremangel

Zelenskyj fortalte uddybende, at det er klart, at Rusland forsøger at udnytte fødevaremanglen på det globale marked til gengæld for anerkendelse af dets erobrede territorier i Ukraine.

- Rusland påvirker fødevarepriserne som et våben. Det rammer befolkninger fra Afrikas Atlanterhavskyst til Sydøstasien.

- Vores havne ved Donau-floden er stadig udsat for angreb fra droner og missiler, sagde Zelenskyj.

Den ukrainske præsident henviste til, at Rusland siden juli har trukket sig ud af en kornaftale, som ellers tillod Ukraine at eksportere via landets havne i Sortehavet uden militære repressalier.

Zelenskyj tager torsdag til Washington for at mødes med den amerikanske præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus.