Bryllupsdans med Putin blev starten på stor nedtur – nu tager tidligere minister det sidste skridt

Nu har den tidligere østrigske udenrigsministers privatliv igen kastet et kritisk lys på Østrigs forhold til Rusland.

Karin Kneissl gjorde for alvor sin entre på den storpolitiske scene med sin bryllupsvideo fra eftersommeren 2018, da hun var østrigsk udenrigsminister.

Scenen kunne næsten ikke være mere alpeidyllisk.

Fra terrassen var der udsigt over de solklædte vinskråninger, men selvom ministeren lignede en drøm i sin dirndl, den østrigske traditionelle kjole, konstaterede New York Times, ”at det var Putin, der stjal billedet”.

Ikke på grund af det medbragte kosakkor, gaven i form af safirøreringe til en kvart million eller det store sikkerhedsopbud, men fordi den østrigske ministerbrud lod sig byde op til dans af den russiske præsident.

Nyt knæfald for Putin

Billederne af den østrigske minister, der lod sig svinge rundt i armene på Kreml-chefen og bagefter kvitterede med at neje dybt, gik verden rundt.

Videoen med den kniksende Karin Kneissl, ”Knæfaldsministeren”, blev sindbilledet på en minister og en nation, der bød sig til over for Vladimir Putins Rusland, og det i en tid, da Vesten ellers forsøgte at nedkøle forholdet til Rusland.

Nu har hun så gjort det igen, og Karin Kneissl er på ny i de internationale medier.

Denne gang på grund af nyheden om, at hun er flyttet til Rusland. Først til en landsby fem timers kørsel sydøst for Moskva, senere til storbyen Sankt Petersborg.

Efter eget udsagn fordi hun føler sig „forfulgt“ i Europa. Den tidligere udenrigsminister har jævnligt optrådt på det russiske propagandamedie RT, hun deltager i russiske erhvervssammenkomster og konferencer og har vakt opsigt ved at forsvare og forklare det russiske overfald på Ukraine.

Knæfaldsministeren er nu endegyldigt blevet en ”Putin-Versteher” eller "Putin-fortaler", som Süddeutsche Zeitungs Østrigs-korrespondent Cathrin Kahlweit kommenterede for nylig.

Eksministeren er ikke alene i sit eksil. På nyhedsmediet Telegram har Karin Kneissl forklaret, hvordan hun har fået sine to ponyer fløjet til byen i en transportmaskine fra det russiske luftvåben. Også katten Arséne har taget turen til Rusland.

Ubehagelig nærhed

Karin Kneissl-sagen har endnu en gang fået omverdenen til at kaste et kritisk blik på alpelandets tvetydige forhold til Rusland.

Den partiløse Karin Kneissl var hentet til udenrigsministerposten af det højrenationale Frihedsparti, FPÖ, højreekstremisten Jörg Haiders gamle parti.

I det hele taget har Østrigs politiske og økonomiske elite ikke stået tilbage for at byde op til dans med styret i Moskva. Tidligere i år kunne det tyske medie Der Spiegel afsløre, at den østrigske erhvervsmand Siegfried Wolf i et brev til ”kære Vladimir Vladimirovits” havde foreslået Putin at genoplive den sanktionsramte russiske bilindustri, mod et milliardlån fra Kreml, forstås.

Den østrigske Raiffeisen Bank International står den dag i dag for håndteringen af 40 procent af den Ruslands betalinger til udlandet.

Mere end halvdelen af bankens indtjening stammer fra Rusland-forretningen, i 2022 var fortjenesten på 28 milliarder kroner, og banken har endnu ingen planer om at trække sig. Med til billedet af et land, der på mange måder er kommet ubehageligt tæt på Rusland, hører dagen tilbage i marts måned, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holdt en videotransmitteret tale til det østrigske parlament.

Han endte med at tale for en halvtom sal. Ikke alene Frihedspartiet boykottede arrangementet, men også 22 medlemmer af socialdemokratiet SPÖ.

Længsel efter anerkendelse

Den seneste udvikling har ikke bare udløst hovedrysten i den østrigske hovedstad men også undren. Hvordan kunne en så højtbegavet diplomat, jurist, Mellemøsten- og energiekspert ende med at lade sig spænde for den russiske propagandavogn, og hvorfor havnede hun i den russiske provins?

I januar 2022 forklarede hun i en e-mail til Süddeutsche Zeitung, at ”på grund af mediehetzen, der førte til total tilintetgørelse, måtte jeg i efteråret 2020 ufrivilligt forlade mit land”. Ifølge egne oplysninger boede hun nu i ”værdighed og sikkerhed” et sted på landet i Frankrig.

Senere gik turen videre til Mellemøsten, til Beirut, hvor hun taler sproget flydende, men tilsyneladende heller ikke fandt sig til rette.

Der Spiegels Østrigs-kender Oliver das Gupta formoder, at Karin Kneissls liv gik op i limningen, da den højrekonservative koalitionsregering mellem Frihedspartiet og Sebastian Kurz’ ÖVP, som hun var en del af, brød sammen på grund af den såkaldte Ibiza-affære.

- Eller også var det sket længe før, som han tilføjer.

Begyndelsen på enden

Kendsgerningen er, at det nærmest 'Sound of Music'-agtige bryllup for fem år siden, da æresgæsten fra Moskva fik den første dans, blev begyndelsen på en lang personlig nedtur.

Ikke alene blev hun anklaget for at have danset med en diktator. Der var også strid om omkostningerne for det enorme sikkerhedsopbud, som nogle mente, at brudeparret skulle betale. Senere var der ballade om Safir-øreringene, som Kneissl kæmpede for at beholde, men til sidst måtte aflevere, da en domstol fastslog, at der var tale om en statsgave.

Dertil ville skæbnen, at ægteskabet, som havde påkaldt sig så stor international opmærksomhed, også endte i en skilsmisse.

Karin Kneissl beskyldte sin mand for at være voldelig, han anklagede hende for at have taget livet af hans boxer.

Efter et par års landflygtighed er hun så havnet i Vladimir Putins Rusland, som tilsyneladende kan tilbyde eksministeren ”arbejde, hjem og anerkendelse”, som østrigske Die Presse konstaterer.

- Det sidste kan nok ikke undervurderes, lyder det tørt fra Süddeutsches korrespondent Cathrin Kahlweit.