Ukraines spionchef forudser succes i krigen inden for en måned

Chefen for Ukraines militære efterretningstjeneste siger, at Rusland er ganske tæt på at løbe tør for reserver ved fronten.

Krigen i Ukraine kan nå at udvikle sig fra skyttegravskampe til et regulært gennembrud, inden efterårets mudder vil gøre landets veje ufremkommelige.

Det siger den ukrainske spionchef Kyrylo Budanov i et interview med magasinet The Economist.

Vi ønsker at få dem ud af deres komfortzone

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Den 37-årige trestjernede general fortæller, at der er gode chancer for, at Ukraines militær vil trænge gennem de russiske forsvarsværker ved byen Zaporizjzja og rykke frem mod Det Azovske Hav.

Her kan ukrainerne så afbryde de russiske forsyningslinjer til den besatte Krim-halvø.

Selvom den ukrainske offensiv kun har bevæget sig langsomt fremad, tror Kyrylo Budanov på et snarligt gennembrud.

Han sammenligner militæraktionen med at knække en blyant, som pludselig brækker midt over, hvis den bliver udsat for et hårdt nok pres.

- Er en blyant stærk eller svag? Det kommer an på, hvordan man ser på det, siger han til magasinet.

Reserverne svinder ind

Ifølge spionchefen er Rusland ved at have brugt sine militære reserver.

Han siger til The Economist, at de russiske soldater, der i øjeblikket indsættes ved fronten, ifølge hans oplysninger først skulle have været i ilden midt i oktober.

- I modsætning til hvad russerne siger, har de absolut ingen strategisk reserve, lyder det.

Ifølge Kyrylo Budanov har Ruslands 25. hærstyrke ved byerne Lyman og Kupjansk eksempelvis kun 80 procent af sine soldater og 55 procent af sit udstyr tilbage.

Krigen er dog langt fra vundet, selvom russerne ifølge spionchefen lige nu er på hælene.

Ifølge Budanov har Rusland stadig mulighed for at rekruttere et stort antal soldater, hvis der gennemføres en ny delvis mobilisering i landet:

- De menneskelige ressourcer i Rusland er så godt som uendelige. Kvaliteten er lav, men der er masser af kvantitet, siger han.

Er Rusland presset?

Den ukrainske spionchef forventer heller ikke, at Ruslands økonomi vil bryde sammen i nærmeste fremtid.

Til The Economist siger Kyrylo Budanov, at han regner med, at Ruslands økonomi vil klare skærene til mindst 2025, mens landet ifølge hans vurdering først risikerer at løbe tør for våben og ammunition i 2026 – eller "måske tidligere".

Ifølge Budanov er de russiske forhandlinger med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, dog et eksempel på, at Rusland er presset.

- Hvis alt var godt, og Rusland havde ressourcer nok, hvorfor er de så på udkig efter dem over hele verden? Svaret er tydeligt – de har ikke mere at udvinde, siger spionchefen.

Han fortæller, at Ukraine også risikerer at løbe tør for våben, men at ukrainerne i det mindste kan håbe på at få flere forsyninger fra deres vestlige allierede.

Samtidig forsøger ukrainerne at gå løs på Rusland med hjemmebyggede droner, som både angriber mål ved fronten, inde i Rusland samt i Sortehavet.

Ifølge spionchefen er der tre mål med de nye ukrainske droner.

For det første skal de tvinge Rusland til at bruge dyrt antiluftskyts, for det andet skal de lamme Ruslands mulighed for at transportere militært isenkram, og for det tredje skal de ødelægge fabrikker, der fremstiller militært udstyr.

- Vi ønsker at få dem ud af deres komfortzone, siger Kyrylo Budanov.

Tror ikke på atomtrusler

Spionchefen afviser, at ukrainske angreb på mål i Moskva og Sankt Petersborg risikerer at få krigen med verdens største atommagt til at eskalere ud af kontrol.

Ifølge Kyrylo Budanov har de ukrainske droneangreb ikke medført et eneste civilt tab, og han afviser blankt, at droneangrebene får Ukraine til at fremstå som aggressor.

- Ingen mener i dag, at Storbritannien og USA var aggressorer under Anden Verdenskrig, selvom de bombede Tyskland, siger han.

Om risikoen for atomkrig siger han, at konflikten indtil nu har været fuldstændig konventionel, og han kan desuden ikke se, at det skulle blive anderledes.

Han forventer dog, at Rusland snart vil iværksætte et nyt drone- og missilbombardement af Ukraines civile infrastruktur inden vinteren – så mange ukrainere, ligesom sidste år, risikerer at sidde uden varme og elektricitet.

- Lad dem bare begynde. De vil også få et svar, siger han.

Kyrylo Budanov udtaler desuden, at han ikke forventer, at Rusland vil give op og trække sig tilbage fra krigen i den nærmeste fremtid, og at der formentlig er udsigt til en langvarig krig.

- Vi forstår, at vi ikke kommer til at afslutte krigen med en sejrsparade i Moskva. Men Moskva skal heller ikke håbe på at holde en i Kyiv, lyder det fra spionchefen.