Efter aktie-skandale: Halvdelen af nordmændene mener, at Solberg er færdig som statsministerkandidat

Nye deltaljer i aktiesag viser, at den forhenværende statsministers tidligere forklaring er forkert.

Halvdelen af de adspurgte nordmænd i en ny måling mener ikke længere, at den tidligere norske statsminister Erna Solberg kan stille op som statsministerkandidat i 2025.

Det skriver norske VG.

Målingen er foretaget mandag – tre dage efter, at hun fortalte den norske presse, at hendes mand, Sindre Finnes, har gennemført mere end 3600 aktiehandler i den periode, hun var statsminister. På aktiehandlerne tjente han omkring 1,2 millioner danske kroner.

I perioden kan han via Erna Solberg have haft adgang til fortrolige oplysninger og dermed på forhånd haft viden om begivenheder, der potentielt kunne påvirke aktiekurserne.

Blandt andet var han meget aktiv med sin aktiehandel i dagene op til den norske coronanedlukning og undgik dermed et stort økonomisk tab.

Erna Solberg møder nu voldsom kritik for ikke at have informeret sine vælgere om aktiehandlerne før det norske kommunalvalg 11. september.

802 nordmænd har deltaget i undersøgelsen. To ud af tre af de adspurgte mener, at deres tillid til Høyre-lederen er svækket.

Halvdelen svarede "nej" på spørgsmålet om, hvorvidt hun kan stille op som statsministerkandidat i 2025. Til samme spørgsmål svarede 32 procent "ja", mens 20 procent var i tvivl.

Selvom det "selvsagt ikke er gode tal", er der dog tale om et øjebliksbillede, siger valgforsker Johannes Bergh til VG:

- Målingen er lavet mandag, mens meget fortsat er i bevægelse.

Næstformanden i Høyre, Henrik Asheim, udtaler til VG, at resultatet af målingen ikke er overraskende lige nu, og at han først og fremmest tolker det som, at mange vælgere er usikre på, hvad de skal mene.

Kan have sikret sig fortrolige oplysninger

Det er mediet E24, som i flere artikler har skrevet, at Solbergs mand, Sindre Finnes, købte og solgte aktier i flere selskaber, mens hans ægtefælle var statsminister. At han kan have sikret sig fortrolige oplysninger gennem sin kone.

VG skriver mandag, at mediet E24 skulle have forelagt Erna Solberg en liste over flere af ægtemandens aktiehandler en uge før kommunalvalget – en liste, som både hun og det norske statsministerium indtil da ikke havde været bekendt med.

Ifølge mediet er det i strid med, hvad hun fortalte vælgerne og pressen op til valget.

Der lød det, at hun og statsministeriet var bekendt med, hvilke selskaber Finnes investerede i og dermed kunne vurdere hendes habilitet i sager.

Ignorerede advarsler

Der er i det norske parlament, Stortinget, regler for, hvad ægtefæller og familier må investere i, og det følges af et kontroludvalg.

Kontroludvalget havde allerede advaret Finnes mod visse typer kortsigtede investeringer. Advarsler, som han ignorerede.

Hendes konservative parti har fredag offentliggjort en liste over ægtemandens aktiehandler i perioden. De viser, at han foretog cirka 3600 aktiehandler. Solberg antyder, at ægtemanden har løjet over for hende.

Solberg selv siger, at hun er sikker på, at han ikke har fået insiderviden gennem hende. Men hun vil ikke udelukke, at der i deres statsministerbolig har ligget papirer, hvor han kan have fået nys om ting.

Hun siger, at manden har tjent 1,8 millioner norske kroner på sine aktiehandler, mens hun var statsminister fra 2013 til 2021.

VG har fået en kommentar fra Erna Solbergs presserådgiver, Cato Husabø Fossen, der siger, at med hvad de ved i dag, ville Solberg have ønsket, at hun havde bedt sin mand om en fuldstændig oversigt over handlerne tidligere.

Han henviser igen til, at Finnes har talt usandt overfor Erna Solberg.