Libyen leder efter tusindvis af savnede, mens lig skyller op på kysterne: - Det kan tage flere år
Stormen Daniel sendte en flodbølge ind over kystbyen Derna, hvor der før boede omkring 120.000 mennesker. Nu leder de efter overlevende og omkomne.
I Libyen er redningsarbejdere stadig i gang med at lede efter de mange tusinde mennesker, der fortsat savnes.
Det sker blandt andet i den store kystby Derna i den nordøstlige del af landet, hvor lig stadig skyller op på kysten eller gemmer sig under murbrokkerne, en uge efter at stormen Daniel skabte voldsomme oversvømmelser.
- Operationen vil efter min mening tage måneder og år, siger Kamal Al-Siwi, der leder de libyske myndigheders redningshold, til Reuters.
- Der ligger mange lig i vandet, så operationen er kompliceret. Vi vil bruge kraner på bølgebrydere, for vi har fundet lig mellem stenene, og lig filtret ind i træer, murbrokker og støv, forklarer han.
Op mod 20.000 døde
Verdenssundhedsorganisationen WHO oplyser, at knap 4000 døde er blevet fundet og identificeret.
Derudover savnes mindst 9000 mennesker fortsat i det nordafrikanske land.
De seneste dage er modsatrettede dødstal blevet oplyst fra det politisk splittede Libyen.
Lørdag oplyste regeringen i den østlige del af landet, der er ramt af borgerkrig, at det officielle antal døde var 3252 personer.
Men borgmesteren i Derna har tidligere på ugen sagt, at dødstallet kunne ventes at stige til 20.000 personer.
Venter, selvom håbet svinder
Oversvømmelserne, som det ekstreme vejr skabte sidste weekend, ødelagde blandt andet to afgørende dæmninger.
Det sendte en flodbølge med enorm kraft ind over byen Derna, der var hjem for omkring 120.000 mennesker.
En uge efter er håbet om at finde overlevende svundet gevaldigt ind.
- Jeg kan ikke forlade mit hus. Jeg er i vores kvarter og forsøger at gøre det rent og få bekræftet, hvem vi mangler. Jeg prøver bare at forstå situationen, siger Hamad Awad til Reuters.
Det er han ikke ene om. Flere beboere er blevet i byen, selv om de ikke har tag over hovedet eller et sted at sove.
- Vi ved stadig ikke noget, men vi hører rygter. Nogle forsøger at berolige os, mens andre siger, vi skal forlade byen. Vi har intet vand, ingen ting, siger manden Wasfi til Reuters.
- Vi har mistet hele vores verden
Derna er langt fra den eneste by, der er blevet ramt af det ekstreme uvejr.
Langs landets nordøstlige kyst er hele småbyer skyllet væk af de voldsomme vandmasser.
I en landsby nær Al Bayda knap 100 kilometer vest for Derna har oversvømmelserne revet afgrøder op med rode og ødelagt levegrundlaget for lokale landmænd.
På de marker, hvor der før stod hvede og byg, er der nu kun jord tilbage.
- Oversvømmelser har fejet gennem de her jorde, hele denne dal. Denne jord var frugtbar, og den blev dyrket, men der er ingen veje og ingen vandforsyning nu. Vi har både haft menneskelige og materielle tab, siger Ammar Mohammed til Reuters.
Det samme siger en af de andre landmænd, der konstaterer, at han nu skal starte forfra. Men begge ved, at de trods tabene er sluppet bedre fra oversvømmelserne end mange andre i Libyen.
- Vi har mistet vores landbrug, vandforsyning, vores biler, hele vores verden. Men det er intet i sammenligning med vores brødre i Derna, siger Adel Ibrahim til Reuters.
Ansvarlige skal retsforfølges
Sent fredag udtalte Libyens offentlige anklager Al-Siddiq Al-Sour, at de ansvarlige for de kollapsede dæmninger skal retsforfølges.
Ifølge ham er der blevet åbnet en undersøgelse, der skal klarlægge årsagen til kollapset.
Redningsarbejdet gøres ikke lettere af, at Libyen ikke kan stå sammen om opgaven som én nation, skriver AFP.
Libyen har ikke én regering, men ledes af en regering i øst, som ikke er internationalt anerkendt, og af en overgangsregering, der har base i hovedstaden, Tripoli.
Udenrigsministeriet har i en pressemeddelelse oplyst, at Danmark bidrager til en nødhjælpsindsats med 10 millioner kroner. Støtten er sendt videre til danske nødhjælpsorganisationer, der er til stede i Libyen.