I Sverige er 20 vildsvin nu konstateret smittet med frygtet virus

Danmark følger situationen i Sverige tæt for at undgå, at smitte med afrikansk svinepest kommer til Danmark.

I Sverige er der nu konstateret 20 tilfælde af den frygtede virus afrikansk svinepest i vildsvin.

Det oplyser det veterinærmedicinske institut i Sverige i en pressemeddelelse.

Det første tilfælde blev konstateret 9. september, og alle tilfældene er fundet i et afgrænset område, der ligger i de to kommuner Fagersta og Norberg cirka 150 kilometer nordvest for Stockholm.

Det er endnu uvist, hvordan virussen er kommet til Sverige, og hvor længe den har været i landet. Veterinærinstituttet fik de første meldinger om syge og døde vildsvin 25. august.

- Men man kan dog konstatere, at smitten ikke er blevet spredt til Fagersta via naturlig smittespredning mellem vildsvinspopulationer, oplyser det svenske institut.

Danmark følger situationen tæt

I Danmark bliver situationen i Sverige fulgt meget tæt.

Da der endnu kun var fundet enkelte tilfælde af virussen i Sverige, blev risikoen for, at virussen kommer til Danmark, af Fødevarestyrelsen vurderet til at være meget lav. Samtidig blev risikoen for, at jægere bringer virussen ind i Danmark, hævet fra meget lav til lav.

Årsagen er, at Danmark kun har ganske få svinetransporter til eller fra Sverige, ligesom der i modsætning til Sverige heller ikke er en egentlig population af vildsvin i Danmark.

- Fundet i Sverige betyder ikke, at sygdommen er rykket tættere på Danmarks grænser, oplyste Charlotte Vilstrup Castle, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse 7. september.

Jægere og lastbilchauffører skal især være opmærksomme

Alligevel opfordrede Fødevarestyrelsen alle – særligt jægere, lastbilchauffører og landbrugsmedarbejdere – til at hjælpe med at mindske risikoen for, at virussen rammer Danmark.

Det betyder, at lastbilchauffører, der kører med dyr, skal rengøre og desinficere lastbilen, før de kører ind i Danmark.

Også jægere, der har været på jagt i Sverige, opfordres til at være opmærksomme på ikke at bringe smitten med hjem via tøj, våben, støvler, kød eller jagttrofæer.

Derudover er der på danske rastepladser sat skilte op med en påmindelse om ikke at smide animalske fødevarer i naturen eller fodre grise med dem.

Samtidig er der en opfordring til alle danske grisebesætninger om at gennemgå planerne for smittebeskyttelse.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra både Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen i forhold til, om det stigende antal tilfælde i Sverige ændrer risikovurderingen for Danmark.

Fødevareministeriet henviser til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen har ikke på sin hjemmeside opdateret trusselsvurderingen, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra styrelsen, der har lukket i weekenden.

Virussen kan ikke smitte mennesker

Afrikansk svinepest er en smitsom virus, der kan ramme svin, herunder også vildsvin.

Mennesker kan ikke blive smittet med sygdommen. Af samme grund udgør kontakt med smittede dyr ikke en sundhedsmæssig risiko for mennesker, der dog kan bære virussen rundt på tøj, støvler med mere.

Sygdommen har aldrig været konstateret i Danmark, men den findes flere steder i Øst- og Sydeuropa.

I 2014 kom sygdommen for første gang ind i EU fra lande, der i øst grænser op til EU-området, og den blev efterfølgende fundet i de baltiske lande og Polen. Siden har virussen spredt sig mod vest og er nu i flere EU-lande, herunder vores naboland Tyskland.

Danmark har tidligere grebet ind for at forhindre smitte i Danmark. Det skete i 2019, hvor der blev opført et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.