Seks skuddrab på en uge i Sverige – Danmark kan lære noget af de svenske bander, siger ekspert
Banderne er i høj grad rykket over på sociale medier og er blevet en del af populærkulturen.
Den seneste tid har et banderelateret skuddrab på Christiania og en eksplosion ved rockerklubben Hell Angels’ klubhus rystet Danmark.
Men den danske bandekonflikt er ingenting i forhold til, hvad der foregår i Sverige.
Det fortæller kriminolog David Sausdal, der er lektor i sociologi ved Lunds Universitet og forsker i kriminelle bander og politiets bekæmpelse af dem i både Danmark og Sverige.
Ifølge ham har der indtil videre været omkring 130 eksplosioner i Sverige i år. Dertil kommer, at der alene i denne uge er blevet skuddræbt seks personer med banderelationer.
Senest blev en dreng under 18 år fundet skudt i bydelen Västertorp ved Stockholm torsdag aften.
- Bandekulturen er ekstremt forrået i Sverige. I Danmark er vi helt oppe og ringe over, at der har været et skuddrab på Christiania og en eksplosion på Svanevej. Men det er peanuts i forhold til, hvad der sker i Sverige, siger David Sausdal til TV 2.
Årsagen til, at bandekriminaliteten er eksploderet i Sverige, skal findes i den svenske velfærdspolitik og den måde, Sverige har håndteret de sociale boligområder på, mener kriminologen.
Ligesom i Danmark udspringer bandemiljøerne, ifølge David Sausdal, fra de store udsatte områder.
"Utroligt svært" at stoppe problem
Problemet i Sverige har været, at man ikke har sat lige så tidligt ind over for problemet, som Danmark har med blandt andet helhedsplaner, siger han.
- Boligområderne har vokset sig over hovedet på svenskerne, og når du først har en stor konflikt, er det utroligt svært at stoppe den. Vi har i Danmark ikke de samme problemer, og vi har eksempelvis heller ikke taget nær så mange flygtninge og migranter ind med brug for hjælp og støtte, siger lektoren.
Tallene taler også sit tydelige sprog, når det drejer sig om forskellen på det svenske og det danske bandemiljø. I juni meddelte den svenske regering, at omkring 30.000 personer indgår i kriminelle bander.
Til sammenligning var der i udgangen af juni registreret 1322 personer med tilknytning til rocker- og bandegrupperinger i Danmark.
Dertil kommer, at det svenske politi vurderer, at godt 550.000 mennesker bor i udsatte områder. Det svarer til 5 procent af befolkningen. I Danmark vurderes det, at 120.000 mennesker, svarende til 2 procent af befolkningen, bor i udsatte områder.
Selvom bandesituationen er markant værre i Sverige end i Danmark, kan Danmark godt lære noget af situationen i Sverige, fortæller David Sausdal.
Det gælder i høj grad det faktum, at banderne er rykket over på digitale platforme.
- I gamle dage skulle man mødes på sportspladsen og inspirere hinanden der. Nu foregår det hele online. Mange af de konflikter, vi ser, kan man spore tilbage til sociale medier, og det ved vi alt for lidt om.
- Der håber jeg, at man i Danmark ikke bare ryster på hovedet af Sverige, men bruger muligheden for at kigge på i Sverige, så vi kan forberede vores indsats digitalt, siger David Sausdal.
Bander indtager populærkulturen
Kriminologen siger, at de svenske bander i høj grad er gået ind i populærkulturen, og at ”selv den sødeste fyr fra Östermalm – Stockholms svar på Østerbro – lytter til musik fra gangsterrappere, der sidder i fængslet”.
Der er også eksempler i Danmark på, at banderne bruger sociale medier til rekruttering, og at gangsterrappere optræder på hitlisterne.
Blandt andet har rapperen A’typisk åbenlyst udtrykt, at han støtter rockergruppen Satudarah.
Selvom David Sausdal mener, at vi i Danmark skal være opmærksomme på situationen i Sverige, vurderer han ikke, at vi skal være nervøse for, at bandekriminaliteten i Sverige rykker sig over Øresund.
- Man skal holde øje, men der er ikke noget, der tyder på lige nu eller historisk set, at man skal være specielt nervøs for, at svenske bander vokser sig større og større og bliver til bander i Danmark, siger han.
Kriminologen tilføjer, at bander ofte er lokalt eller nationalt forankret, hvis man ser bort fra internationale rockergrupperinger som Hells Angels.
Sverige satte sidste år en trist rekord.
I løbet af 2022 blev 63 personer dræbt af skud sammenlignet med 45 året før. Til sammenligning blev der i Danmark skuddræbt otte personer i 2022.