Ung kvindes død førte til hundredvis af nye drab – i et år har myndighederne forsøgt at slette alle spor

Styret i Iran forsøger at fortie årsdagen for 22-årige Mahsa Aminis død for at undgå nye protester, men det er tvivlsomt, om det vil lykkes.

Da Ali Abbasis familie i november begravede ham på den lokale kirkegård i Semirom i det centrale Iran, var det en sorgens dag.

Gravstedet blev udsmykket med blomster, en stor gravsten med hans billede og tre kvadratiske, hvide sten.

Lad os se, hvem der bliver træt først

Ashkan Amini, bror til afdøde Mahsa Amini

Den ene indeholdt hans navn samt fødsels- og dødsdato, der fortalte, at han kun blev 24 år.

Ordene på to andre sten fortalte hvorfor.

"I frihedens navn" og "Martyr for nationens sag" stod der.

Den unge iraner var blevet dræbt af de iranske sikkerhedsstyrker, der slog voldeligt ned på de demonstrationer, som sidste efterår spredte sig som en steppebrand på tværs af landet i kølvandet på den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død.

Men i dag er ordene på graven væk.

Gravstedet blev tidligere i år udsat for hærværk, og de to sten, der vidnede om Ali Abbasis offer, forsvandt.

Lignende hærværk er ifølge en ny undersøgelse fra Amnesty International sket på andre gravsteder for personer, der døde under de historiske protester.

Ifølge menneskerettighedsgrupper blev over 500 personer dræbt af Irans sikkerhedsstyrker, mens tusindvis blev såret og anholdt. Andre er efterfølgende dømt til døden og henrettet.

Siden da har myndighederne i Iran forsøgt at dække over sine handlinger og slette alle spor af oprøret, viser rapporten fra Amnesty.

Gennem chikane, trusler, vold og vilkårlige anholdelser er ofrenes familier forsøgt truet til tavshed, og myndighederne har indledt en klapjagt på dem, som søger sandheden og retfærdighed for de døde.

- De iranske myndigheders grusomhed kender ingen grænser, siger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals viceregionsdirektør for Mellemøsten og Nordafrika.

Frem mod årsdagen for Mahsa Aminis død er indsatsen kun intensiveret.

Den døde kvinde

Lørdag 16. september er det præcis et år siden, at den 22-årige iranske kvinde døde.

Mahsa Amini var tre dage tidligere blevet anholdt af Irans berygtede moralpoliti i hovedstaden Teheran for ikke at være tilstrækkelig tildækket i henhold til de iranske sharialove.

Kort efter anholdelsen blev Amini bragt til hospitalet med ambulance, da der ifølge det iranske politi havde været en "beklagelig episode", hvor Amini var faldet om med "pludseligt hjertestop".

Men øjenvidner fortalte, at Amini forinden var blevet tæsket af politiet.

Efter to døgn i koma på hospitalet blev hun erklæret død.

Nyheden udløste store protester i Iran, både på sociale medier, hvor kvinder delte videoer, hvori de klippede deres hår af, og i form af omfattende folkelige demonstrationer overalt i landet.

Lyn-analyse

Over årene er mistilliden til regimet i Iran kun vokset, især blandt de unge. Derfor troede de færreste på myndighedernes udlægning af Mahsa Aminis død. Vreden har ulmet lige under overfladen, og hurtigt blev protesterne til en kamp for frihed. Det var på tværs af generationer, etniske skel og provinser. Og også mændene var med. Styret så, hvad de er oppe imod: En ungdomsgeneration, der ikke føler sig repræsenteret af en religiøst funderet, autoritær stat. Her har frygtløsheden overskygget frygten. Derfor er Mahsa Amini i dag både symbolet på frihedskamp og på den største trussel mod regimet.

Tvunget til tavshed

Det iranske styre slog hårdt tilbage. Med vold og undertrykkelse.

Det sande dødstal under protesterne mellem september og december 2022 holdes skjult, og myndighederne har nægtet at holde nogen ansvarlige for de mange ulovlige drab, som sikkerhedsstyrkerne begik på mænd, kvinder og børn.

Tværtimod er pårørende til de dræbte ifølge Amnesty-rapporten blevet tvunget til at optræde i propagandavideoer eller til at underskrive erklæringer, der bekræfter den officielle udlægning og fritager myndighederne for ansvar.

Myndighederne har også presset mange familier til at acceptere "blodpenge" og derved opgive at få efterforsket drabene.

I juli fortalte Hengameh Choobin, mor til en dræbt 16-årig dreng, følgende på sociale medier:

- Myndighederne i Iran dræbte min uskyldige søn, fængslede min bror og familiemedlemmer og indkaldte mig til anklagerens kontor for den forbrydelse at søge retfærdighed for drabet på mit barn. For at få mig til at tie. Borgere i Iran har ingen rettigheder til at protesterer, og ethvert forsøg på at søge frihed bliver undertrykt med stor vold.

Kampen om de døde

Hærværk mod ofrenes gravsteder er veldokumenteret. De er blevet udsat for ildspåsættelser, overhældt med maling og tjære og har fået ødelagt gravsten.

Nogle gravsteder blev ifølge Amnesty ødelagt af iranske sikkerhedsstyrker foran familiemedlemmer.

Andre blev ramt, når ingen var til stede. Men først efter at myndighederne gentagne gange havde truet med at ødelægge gravsten, der udtrykte støtte til "Kvinde, liv, frihed"-bevægelsen, eller som indeholdt indikationer på, at ofrene led unaturlige dødsfald forårsaget af politisk undertrykkelse.

Mahsa Aminis familie har offentligt udtalt sig om de gentagne skader på hendes grav, og myndighederne har annonceret planer om store ændringer på kirkegården, hvor hun er begravet, som vil gøre hendes grav mindre tilgængelig for offentligheden.

I et opslag på Instagram, der siden er blevet slettet, skrev Mahsa Aminis bror, Ashkan, i maj:

- Uanset hvor mange gange de ødelægger den, vil vi reparere den. Lad os se, hvem der bliver træt først.

Ifølge Amnestys research har myndighederne også nægtet familier til de dræbte at holde forsamlinger ved gravstederne og truet med at opgrave ligene og flytte dem til ukendte lokationer.

- I deres uhyggelige forsøg på at dække over deres forbrydelser forværrer myndighederne ofrenes familiers kvaler og lidelser ved at forhindre dem i at kræve retfærdighed, sandhed og erstatning eller endda at lægge blomster ved deres kæres grave, siger Diana Eltahawy.

Anholdelser og advarsler

Den fransk-baserede menneskerettighedsgruppe Kurdistan Human Rights Network (KHRN) fortalte i sidste uge, at Irans sikkerhedsstyrker har øget presset på familierne de seneste uger.

- Familierne er blevet truet til at undlade at opfordre til nogen form for forsamlinger for at markere Aminis årsdag, lød det.

Flere medier, heriblandt nyhedsbureauet Reuters, kunne fortælle, at Mahsa Aminis onkel var blevet anholdt efter at være blevet forfulgt af sikkerhedsstyrkerne i ugevis.

30. august begyndte retssagen mod Aminis advokat, der star anklaget for "propaganda mod systemet", ifølge avisen Etemad.

Hun er datter af Iran og tilhører hele nationen

Amjad Amini, far til afdøde Mahsa Amini

Sidste lørdag kunne det iranske nyhedsbureau Irna fortælle, at myndighederne havde anholdt seks personer og suspenderet flere sider på sociale medier.

De anholdte er anklaget for "at organisere oprør" og "forsøge at skabe kaos på årsdagen for sidste års optøjer".

Myndighederne har de seneste uger også anholdt adskillige kvinderettighedsaktivister og slået ned mod universiteterne, hvor adskillige professorer er blevet fjernet. Regimet har særligt fokus på netop universiteterne, da landets studerende førte an i sidste års omfattende protester.

Video: Emil Eire Frerk Olsen

Der er også blevet indført kontrolposter ved indgangen til en række byer, rapporterer AP, og adgangen til internettet er blevet indskrænket.

Tirsdag i denne uge rettede Irans præsident, Ebrahim Raini, en direkte advarsel til dem, der overvejer at protestere:

- Vi ved, hvad der vil ske med dem, sagde han i et interview på NBC.

Nye protester i vente

Meget tyder dog på, at det ikke vil lykkes myndighederne at lade årsdagen passere i stilhed.

Iranske protestorganisationer planlægger at gennemføre nye demonstrationer i byer på tværs af landet. Det bekræfter flere kilder i Iran også over for TV 2.

Tid og sted er ikke oplyst, men arrangørerne har delt videoer med sikkerhedsvejledninger til at deltage og fundet kreative måder til at sprede ordet.

For eksempel ved at skrive informationer om protester på pengesedler, som på den måde er vandret fra hånd til hånd i tiden op til årsdagen.

Også Mahsa Aminis egen familie har tænkt sig at omgå myndighedernes forbud og markere årsdagen "for at hylde Mahsas navn og minde", fortæller faren, Amjad Amini, i et interview med VOA.

Men på grund af omstændighederne i Iran kan familien ikke åbent opfordre andre end familien til at deltage, forklarer han.

- I dag er det bredt anerkendt, at Mahsa ikke alene tilhører Amini-familien. Hun er datter af Iran og tilhører hele nationen. Alle, der værdsætter Mahsa, er en del af hendes udvidede familie. Derfor vil vi respektere det valg, som folket træffer, siger Amjad Amini.

Hør Simi Jan fortælle om oprøret i Iran: