Kim Jong-un er rejst til Rusland – vidner om russisk desperation, siger korrespondent
De to lande påstår, at mødet handler om deres interne forhold, men det handler om våben, siger Asien-korrespondent.
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er rejst til Rusland for at mødes med Vladimir Putin i byen Vladivostok, skriver flere internationale medier.
Billeder frigivet af den nordkoreanske leders pressetjeneste viser ham stige ombord på et tog fra hovedstaden Pyongyang og sætte kursen mod Rusland.
Ifølge Sky News tog lederen et privattog fra Nordkorea søndag og ankom tirsdag morgen.
Det russiske nyhedsbureau Tass rapporterer, at Kim Jong-un er i selskab med højt rangerende militærfolk og en række nordkoreanske ministre.
Det er en sjældenhed, at den 39-årige leder forlader Nordkorea. Sidst, han var i Rusland, var for fire år siden, hvor han holdt et diplomatisk møde med Vladimir Putin.
Forhandler mulig våbenaftale
Kim Jong-un er ifølge flere medier i landet for at forhandle en mulig våbenaftale med russerne samt at diskutere andre mulige militære samarbejder mellem de to lande.
Ifølge The New York Times forventer Nordkorea satellitteknologi, atomdrevne ubåde og fødevareleverancer fra Rusland i bytte for våben, som russerne har brug for i krigen i Ukraine.
Spørger man russerne og nordkoreanerne selv, vil de dog sige, at mødet mellem de to lande handler om noget andet.
Det forklarer Asien-korrespondent på TV 2, Casper Wichmann.
- De to parter siger, at det handler om at forbedre forholdet og at sikre landenes egne interesser uden at komme nærmere ind på, hvad det er for interesser, man skal diskutere, siger Casper Wichmann.
Vi iagttager nøje dette mødes resultat
Matt Miller, talsperson fra det amerikanske udenrigsministerium
Det er der en grund til, forklarer korrespondenten.
- USA truer med, at det får konsekvenser, hvis de kommer til at handle våben med hinanden. Så det ville de nok aldrig nogensinde komme ud at sige, siger han.
USA truer med sanktioner
I USA bliver mødet fulgt tæt, og man afviser ikke at pålægge Nordkorea nye sanktioner, hvis det viser sig, at de to lande, der begge i forvejen er pålagt massive sanktioner fra USA, indgår samarbejde om våbenhandel.
- Vi iagttager nøje dette mødes resultat. Jeg minder begge lande om, at en våbenleverance fra Nordkorea til Rusland ville krænke flere resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd, sagde Matt Miller, talsperson for det amerikanske udenrigsministerium mandag på et pressemøde.
Nordkorea har tidligere solgt våben til lejesoldathæren Wagner-gruppen og Syrien på trods af massive sanktioner mod landet fra det internationale samfund. Landet er pålagt sanktioner på grund af sit atomprogram.
Casper Wichmann betegner Nordkorea som en "paria" i det internationale samfund og som et land, de fleste undgår at have noget at gøre med.
- Det siger noget om Ruslands desperation i den her krig, at man henvender sig til Nordkorea, lyder det fra Asien-korrespondenten.