TV 2 har besøgt hemmelig lejr i ukrainsk skov, hvor vestlige kampvogne repareres

På godt gemte værksteder bag fronten repareres sønderskudte panserkøretøjer fra Vesten. For netop de køretøjer kan redde soldaternes liv.

I et skovbryn i Ukraine godt 25 kilometer fra fronten er et hold mekanikere i gang med at sænke en ny motor ned i et sønderskudt panserkøretøj.

- Det er en slags akutmodtagelse for panserkøretøjer, forklarer TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

Sammen med fotograf Anders Albjerg er han på besøg i en hemmelig lejr af den slags, som Ukraine har skabt en stribe af bag frontlinjen.

Improviserede værksteder, hvor mekaniere forsøger at reparere det vestlige udstyr, der er blevet ødelagt i kamp.

Travl akutmodtagelse i skoven

Ukraine har i løbet af det seneste år modtaget hundredevis af pansrede køretøjer fra Vesten.

Flere af dem er allerede blevet voldsomt beskadiget i kampe ved fronten. Men det betyder langt fra, at deres rolle i Ukraines kamp for frihed er ovre.

For trods de skarpe skud og hårde angreb vender en del af de beskadigede panserkøretøjer tilbage til fronten for atter at tage kampen op mod russiske enheder.

I skovbrynet, som TV 2 har besøgt, er akutmodtagelsen i fuld gang.

Mens mekanikerne arbejder, holder flere andre pansrede køretøjer i kø i en hal eller under camouflagetæpper.

Og mens TV 2 er i den hemmelige lejr, ankommer endnu et: en ramponeret Husky - en pansret lastbil doneret af Storbritannien - fra fronten.

- Der er køretøjer, der bliver ødelagt hver dag, siger Uffe Dreesen.

Antallet af ødelagte køretøjer er dog blevet mindre den seneste tid, efter at Ukraine har ændret taktik.

I offensivens første fase forsøgte man at lave et gennembrud med panserkøretøjer, men mange af dem blev ramt af artilleri og endte i stedet i en bunke på slagmarken.

- Siden da har man haft en lidt mere forsigtig tilgang, hvor man nærmest kravler afsted og tager skovbryn efter skovbryn og ikke prøver sig med de helt store angreb, siger Uffe Dreesen.

- Der er køretøjer, der bliver ødelagt hver dag. Det kunne vi se, for mens vi var der, var der to, som skulle hentes, fortæller Uffe Dreesen. Video: TV 2 NEWS

"Dyrlægerne" redder soldaters liv

Netop denne enhed har specialiseret sig i at reparere forskellige typer vestlige panserkøretøjer, som Ukraine har modtaget.

Og de mange dyrenavne til de pansrede køretøjer - såsom husky, der er en hunderace, og leoparder, der er rovdyr - gør, at de ukrainske soldater kalder mekanikerne for "dyrlæger".

Vragresterne i skovbrynet afslører, at nogle af dem ikke står til at redde.

- Der er krig, så tab er uundgåeligt, siger mekanikeren Roman med et træk på skulderen.

Men de fleste af de vestligt donerede køretøjer vender ifølge mekanikerne selv tilbage til slagmarken og gør en afgørende forskel:

De giver nemlig en meget bedre beskyttelse af soldaterne, end man ellers er vant til i det ukrainske militær.

Chef ønsker flere kampvogne

På et af de køretøjer, der er til reparation, kan man tydeligt se, hvor ruder og døre er blevet ramt af artilleri. Men ingen steder har projektilerne boret sig igennem.

- Og åbner man den bankbokstunge dør, kan man se, at i denne vogn er mandskabet overlevet, forklarer Uffe Dreesen fra værkstedet.

Netop derfor ønsker Ukraines soldater - og militærets ledelse helt op til præsident Volodymyr Zelenskyj - sig endnu flere vestligt producerede pansrede køretøjer.

For på slagmarken kan de være aftgørende for soldaternes overlevelse

- Vi hĂĄber, at der kommer flere, sĂĄ vores soldater bliver bedre beskyttet, siger Taras, der er chef for reparationsenheden, til TV 2.

- På den måde kan vi sikre os, at det bliver deres kampvogne, der brænder, og ikke vores, understreger han.