Lejemorder anholdt på luksushotel lige syd for den dansk-tyske grænse

På den nordtyske ø Sild syd for Rømø har der de seneste tre år boet en hjælpsom italiener. Ingen anede, at manden var en drabsdømt mafioso på flugt.

Specialstyrkerne fra tysk politi stod på lur uden for det stråtækte hus.

Huset var hvidkalket, og det var bare et blandt mange luksuriøse hvidkalkede huse med stråtag, hvor rige turister lige nu nød resterne af sommeren 2023.

Han var meget populær

Julius Eulberg, hotelgæst

Bevæbnede betjente er ikke et hverdagssyn i den lille by Kejtum på øen Sild i Vadehavet, og da slet ikke på denne adresse.

Betjentene stod lige uden for luksusresortet Benen-Diken-Hof, der er et af den slags hoteller, hvor man kan få privat sauna, spabad på værelset og en personlig træner, hvis man ønsker det.

En uges ophold i de hvidkalkede feriehuse koster i omegnen af 30.000 danske kroner i højsæsonen, men så burde der også være garanti for fred og ro.

Skulle man tro.

Alessio

Men for en uge siden fik feriegæsterne på Benen-Diken-Hof en voldsom oplevelse med i prisen.

Betjentene stormede hotellet, og efter en hurtig indsats kom de ud af bygningerne med en 44-årig italiener, der var både velkendt og vellidt blandt de lokale.

Han arbejdede som massør og personlig træner på Benen-Diken-Hof og havde boet på Sild i snart tre år.

Såvel hotelgæsterne som hans arbejdsgiver troede, at manden hed Alessio.

Men det gjorde han ikke.

Han arbejdede som fitnesstræner under falsk navn

Pressemeddelelse fra politiet i Slesvig-Holsten

Og efter tre år med forskellige job på Sild troede de lokale, at de kendte ham.

Men det gjorde de heller ikke.

Lejemorderen

Alessio havde været fuld af løgn.

I virkeligheden hedder manden Valerio Salvatore Crivello, og han er medlem af mafiaorganisationen 'Ndrangheta, som holder til på den italienske støvlespids.

Og så er han lejemorder.

Anholdelsen har fyldt godt op i de italienske medier de seneste dage, for Valerio Salvatore Crivello er ikke en hvilken som helst lejemorder.

Han har haft held til at narre politiet i Italien flere gange og har blandt andet været ganske tæt på at flygte fra et topsikret fængsel med en kapret helikopter.

At han havde startet et nyt liv i et forblæst nordtysk ferieparadis ganske tæt på den danske grænse, var nok det, de færreste italienere havde forestillet sig.

Efter anholdelsen udsendte politiet i Slesvig-Holsten en kortfattet meddelelse om sagen.

- Manden blev fundet på sin arbejdsplads, et hotel, efter et tip fra de italienske myndigheder, og han blev anholdt uden at gøre modstand. Han arbejdede som fitnesstræner under falsk navn, står der i meddelelsen.

Ifølge mediet Sylt1 havde politiet i Italien læst hans beskeder til familien.

Likvideringen

Siden anholdelsen 4. september har både tyske og italienske medier haft travlt med at søge efter oplysninger om Valerio Salvatore Crivello for at finde svar på, hvordan han kunne snyde myndighederne så længe.

Han kan nemlig godt betegnes som en gammel kending.

Præcis hvornår han kom med i mafiaen, vides ikke med sikkerhed, men han begik sit formentlig første drab som 24-årig i den lille syditalienske by Paola i 2003.

Her var en 50-årig entreprenør og mafialeder kommet på tværs af den lokale gren af 'Ndrangheta.

Natten mellem 27. og 28. maj boede han på et hotel i byen, og her besluttede Valerio Salvatore Crivello og hans kumpaner ifølge italiensk politi at slå til.

Ifølge efterforskerne var han en slags "sovende lejemorder"

Il Gazzetine, italiensk avis

Den lokale avis Il Mattino Padova skrev dengang, at entreprenøren Pietro Serpa gik til fods på vej hjem til hotellet, da en bil kørte op på siden af ham, hvorefter der blev affyret flere skud med en riffel.

Pietro Serpa var død på stedet.

Manden i delikatessen

Likvideringen satte gang i et større mafiaopgør, og et par måneder senere måtte den lokale leder af 'Ndrangheta betale for drabet med sit liv foran øjnene på sine to små børn.

Drabet på Pietro Serpa forblev uopklaret i årevis, men i 2012 blev Valerio Salvatore Crivello anholdt for forbrydelsen.

På det tidspunkt var Valerio Salvatore Crivello flyttet fra Syditalien til den lille by Preganziol nord for Venedig sammen med sine forældre.

Og i stedet for at begå kriminalitet arbejdede han nu som assistent i delikatesseafdelingen i et lokalt supermarked.

- Han levede et stille liv uden at tiltrække sig opmærksomhed, men ifølge anklagemyndigheden i Syditalien var han stadig i kontakt med 'Ndrangheta, som han tidligere har slået ihjel for mod betaling, skrev den italienske avis Il Gazzetino efter anholdelsen.

Under retssagen kom det frem, at politiet havde mistanke om, at Valerio Salvatore Crivello kunne slå ihjel igen.

- Ifølge efterforskerne var han en slags "sovende lejemorder", skrev Il Gazzetino.

Det brodne kar

Valerio Salvatore Crivello blev nu anbragt i det topsikrede Tolmezzo-fængsel nær grænsen til Østrig.

Selvom Tolmezzo-fængslet er et såkaldt Supermax-fængsel, var der alligevel brodne kar blandt vagterne, og lige før årsskiftet i december 2012 havde Valerio Salvatore Crivello fået kontakt til en fængselsvagt, der kunne hjælpe ham.

Vagten smuglede hash, knive og andre forbudte ting ind og ud af fængslet, og nu lykkedes det Valerio Salvatore Crivello og en medfange fra Sicilien at komme i kontakt med deres venner i den kriminelle underverden.

En snedig plan

Ifølge avisen Corriere della Calabria lykkedes det vennerne at få vagten til at smugle 500 gram hash og fire foldeknive ind til de to fanger, som havde lagt en snedig plan.

Hash og knive skulle bruges til at betale de andre fanger for at skabe en kritisk situation i fængslet på et aftalt tidspunkt under en gårdtur.

Når tidspunktet indtraf, skulle Valerio Salvatore Crivello og hans medsammensvorne efter planen hentes i en helikopter.

Helikopteren skulle de to fangers familier skaffe - ifølge italiensk politi ved at leje den, mens de udgav sig for at være videnskabsfolk.

Når helikopteren var i luften, var det så planen at kapre den og tvinge piloten til at flyve ind over fængselsgården, hvor en rebstige skulle smides ned til de to fanger.

Men planen nåede aldrig længere end til blot at være en plan.

En bureaukratisk fejl

I januar 2013 blev den korrupte fængselsbetjent afsløret, og under efterforskningen fandt politiet ud af, hvad de to fanger havde i sinde.

Så Valerio Salvatore Crivello måtte blive i fængsel.

I hvert fald i denne omgang.

Imens var politiet i Italien i gang med et større opgør med 'Ndrangheta, og Valerio Salvatore Crivello blev del af et masseretsopgør, der hurtigst muligt skulle få så mange mafiamedlemmer som muligt bag tremmer.

Han blev flyttet fra det ene fængsel til det andet, og i marts 2017 skete der så ifølge avisen Corriere del Veneto en bureaukratisk fejl.

Mens han ventede på sin endelige dom, fik Valerio Salvatore Crivello pludselig lov til at afsone sin straf med fodlænke.

Dermed kunne han flytte ind i sine forældres hus i byen Scorzé i 2018, ind til nogen i det italienske retssystem opdagede fejlen.

Flugten

Valerio Salvatore Crivello stod til en lang fængselsstraf for drab, og kort før strafudmålingen i 2020 forsøgte anklagemyndigheden at få ham bag tremmer igen.

Men da var det for sent.

Da politiet kom efter Valerio Salvatore Crivello, var eneste spor en oversavet fodlænke, som blev efterladt på en mark i landskabet nord for Venedig.

Han blev idømt en livstidsstraf, men uden udsigt til at skulle afsone den.

Væk var han.

Ifølge flere tyske medier flygtede han på cykel og med offentlige transportmidler, indtil han stod på Sild.

Ifølge den tyske radiostation NDR forklarede Valerio Salvatore Crivello sine nye arbejdsgivere på Sild, at han havde været soldat i den italienske hær, og at han havde deltaget i fredsbevarende missioner frem til 2013.

Dernæst havde han haft sit eget træningscenter i Torino, fortalte han.

Valerio Salvatore Crivello sagde, at centeret var gået fallit under coronapandemien, og at han ønskede at starte et nyt liv i Tyskland.

Og han havde tilsyneladende succes med det.

Et nyt liv

Under navnet Alessio fik han job som livredder ved øens brede sandstrande og siden som træner og massør ved Benen-Diken-Hof.

- Han var meget populær, siger den 59-årige hotelgæst Julius Eulberg til den tyske avis Bild.

Ifølge avisen var han endda ganske tæt på at få nyt job som forstander for træningsfaciliteterne i et nyt resort på øen.

Det lokale medie Sylt1 har også talt med flere indbyggere på Sild, der har haft tæt kontakt med "Alessio".

Én af dem fortæller, at han plejede at spille Matador med italieneren, mens en anden roser ham for at have givet ham gratis massage.

En tredje siger, at Alessios tyske udtale efterhånden var blevet helt tålelig trods den tykke italienske accent.

Nu er Valerio Salvatore Crivello tilbage bag tremmer, og ifølge anklagemyndigheden i Slesvig-Holsten er man nu gået i gang med at forberede udlevering af ham til Italien.