Ukraine melder om succes med utraditionel strategi: - Endnu et mareridt for russerne

Et ukrainsk folde-ud-vĂĄben, som holdes sammen af lim og elastikker, bliver nu sendt pĂĄ missioner langt inde i Rusland.

Tidligt søndag morgen skete der noget ud over det sædvanlige i den russiske by Kursk.

Sådan en drone er bogstaveligt talt sat sammen af lort, pinde, voksimprægneret papir og elastikker

Militær informant, russisk Telegram-kanal med 626.000 følgere

Klokken 04.33 lød der høje brag, der kunne ses lysglimt på himlen, og bilalarmer gik i gang.

En ukrainsk dronesværm var gået til angreb mod Khalino-luftbasen uden for byen i et forsøg på at ødelægge de kostbare russiske jagerfly, der er udstationeret her.

Efter angrebet offentliggjorde Anton Gerasjtjenko, der er rĂĄdgiver for Ukraines regering, billeder fra episoden pĂĄ det sociale medie X og skrev, at flere russiske fly var beskadiget.

I løbet af de seneste uger har der været flere og flere af den slags droneangreb inde i Rusland, men dette her var alligevel anderledes.

Discountdronerne kommer

Ifølge flere ukrainske medier blev angrebet nemlig udført af discountdroner fremstillet af billigt formstøbt skum, lim og elastikker.

Kilder i den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU, siger til tv-stationen RBC Ukraine, at der blev brugt 16 droner til angrebet, der ifølge ukrainerne beskadigede 5 jagerfly, 1radar og 1 luftforsvarssystem.

- Takket være de utraditionelle metoder fra SBU's specialister har russerne nu endnu et mareridt at slås med, siger en kilde i sikkerhedstjenesten til tv-stationen.

Det utraditionelle vĂĄben hedder Corvo PPDS og fremstilles af det australske firma SYPAQ, som sender dronerne til Ukraine i kompakt form.

Kasserne måler 76 gange 51 centimeter, er nemme at transportere, og ifølge producenten er det ikke sværere at folde dronerne ud, end det er at bygge et møbel fra Ikea.

Fra fragtfartøj til våben

Oprindeligt har SYPAQ konstrueret dronerne til at fragte forsyninger nær fronten – de kan styres med en almindelig Android-tablet og programmeres til at flyve selvstændigt til deres bestemmelsessted.

SYPAQ oplyser, at transportdronerne har en rækkevidde på op til 120 kilometer, og at de kan bære op til 3 kilo, og nu har den ukrainske sikkerhedstjeneste modificeret dem til også at kunne bære små bomber.

Og tilsyneladende er ukrainerne sĂĄ stolte af modifikationen, at de nu har offentliggjort billeder af, hvad de billige droner er i stand til.

Torsdag 31. august delte det ukrainske medie Operativno ZSU – der jævnligt deler nyheder fra Ukraines militær – videooptagelser af, hvad der ligner en Corvo PPDS-drone, som eksploderer i luften.

De billige droner omtales som "papdroner" i en lang række ukrainske og internationale medier, selvom de i dag bygges af formstøbt skum.

Navnet skyldes formentlig, at de første eksemplarer var af imprægneret pap, og SYPAQ omtalte selv dronerne som "papdroner", da firmaet i marts fortalte, at det var begyndt at levere produkter til Ukraine.

Billige droner mod dyre fly

Dronerne indgår i en australsk hjælpepakke til Ukraine, og siden marts har ukrainerne ifølge avisen The Australian modtaget omkring 100 "papdroner" hver måned.

Indkøbsprisen ligger angiveligt på omkring 25.000 kroner – hvilket er relativt billigt for militært udstyr.

Til sammenligning koster et russisk SU-30-kampfly omkring 275 millioner kroner.

Den store forskel i pris kan ifølge droneekspert Jamey Jacob fra universitetet i Oklahoma være en stor fordel for ukrainerne.

- Selvom de aldrig vil klare sig bedre end systemer, der er bygget af traditionelle dronematerialer som plastik og komposit, får man et meget højt afkast på sin investering. Især hvis man forventer at miste mange af dem, siger Jamey Jacob til mediet Popular Mechanics.

Fordi "papdronerne" er konstrueret af blødt materiale, er de formentlig også vanskeligere at se på en radar, fortæller han.

Og så kan dronerne ifølge producenten programmeres til at flyve i sværme.

SmĂĄ huller

Præcis hvor mange der ramte luftbasen i Kursk søndag morgen, vides ikke med sikkerhed.

Satellitfotos af basen fra mandag morgen viste ikke umiddelbart synlige skader, men de små sprængladninger på dronerne kan sagtens have lavet små huller i jagerflyene, der ikke kan ses fra rummet.

Det skriver den prorussiske Telegram-kanal Militær Informant, som også viser de ukrainske billeder, hvor "papdronerne" testes.

- Videoen viser, at dronen bærer en lille ladning med en stor mængde sprængstykker, der dækker et område på flere kvadratmeter ganske tæt, skriver kanalen til sine 626.000 følgere.

- Selvom sådan en drone ikke ødelægger flyet fuldstændigt, kan det fylde det med sprængstykker, som vil føre til langvarige reparationer. Selv det mest simple dække over flyene kan beskytte dem mod sådan en drone, der bogstaveligt talt er sat sammen af lort, pinde, voksimptægneret papir og elastikker – men som sædvanlig gør vi tingene på vores egen måde, skriver kanalen.

Og måske lykkedes det virkelig at ødelægge jagerflyene, som ukrainerne hævder.

I hvert fald kan man se på billederne fra 28. august, at basens personale tilsyneladende er begyndt at trække flyene væk fra deres oprindelige parkeringspladser.