Prins Joachim har første dag i Washington: - Det står ingen steder skrevet, at jeg ikke må bruge det

Prins Joachim siger om sin nye rolle i Washington, at han starter på en frisk efter et tumultarisk år for kongefamilien.

Fredag var prins Joachims første arbejdsdag i en ny rolle, som ifølge prinsen selv tegner til at blive en gedigen mundfuld.

Jobbet er som forsvarsindustriattaché på den danske ambassade i Washington D.C. i USA. Da prinsen fredag mødte pressen, satte han ord på arbejdsopgaverne, flytningen til et nyt kontinent og en smule på forholdet til kongefamilien.

- Det er noget, jeg har set umådelig meget frem til, og det er noget, jeg synes, er en naturlig følge af det virke, jeg har haft i Paris, sagde han til pressen.

For fire år siden flyttede han til Frankrig sammen med prinsesse Marie og parrets to børn.

Der gennemførte han en militæruddannelse på École Militaire, der er Frankrigs højst rangerende militære uddannelsesforløb.

I sommer afsluttede han sin kontrakt som forsvarsattaché i Paris og særlig kulturrepræsentant.

Ifølge prinsen kommer den nye stilling til at medføre lige dele lobbyisme, møder og direktiver fra Danmark, der skal fremme den danske forsvarsindustris samarbejde med USA.

- Jeg sætter barren relativt højt taget i betragtning af, hvor godt det gik i Paris, og at det var mig, der definerede det dengang, sagde han.

Vigtig rolle

Rollen som forsvarsindustriattaché indtager prins Joachim på et bydende nødvendigt tidspunkt, fortæller TV 2s USA-korrespondent, Lotte Mejlhede, der fredag mødte prinsen ved pressemødet.

- Området skal have mere fokus. Han kommer på det rette tidspunkt for at sætte ekstra spark på forsvarssamarbejdet mellem Danmark og USA. I dag har vi en forsvarsindustrieksport på mellem fire og fem milliarder kroner, og over halvdelen går til USA, siger hun.

Netop denne periode er vigtig for det danske forsvarsområde, fortæller Lotte Mejlhede, for mens krigen hærger i Ukraine, og Rusland er en stadig mere indtrængende trussel mod Vesten, har Danmark sat kul på investeringerne i Forsvaret.

Sidste år skød Danmark 1,38 procent af BNP i Forsvaret og har forpligtet sig til at nå NATO-målsætningen om 2 procent inden 2033.

- De industrier, jeg skal binde sammen med de danske, ligger over 50 forskellige stater, og jeg har også Canada, så det er et temmelig stort område, jeg skal dække herfra, siger han.

Belastet forhold til kongefamilien

Det seneste år har været tumultarisk for prins Joachim og hans forhold til resten af kongefamilien.

29. september gav han et kort interview til Ekstra Bladet, hvori han på en prinselig facon udtalte sig utraditionelt bramfrit.

- Vi er alle sammen meget kede af det. Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står selv i en situation, de ikke selv forstår, sagde han dengang.

Årsagen var, at dronning Margrethe havde valgt at fratage prins Joachims fire børn titlerne som prinser og prinsesse fra 1. januar i år.

Er alle kurrer på tråden i Kongehuset lagt bag Dem, og starter De nu på en frisk?

- Det er nemlig det. Vi starter på en frisk. Det er spændende for os, og det er også det gode ved det. Dette er også en del af vores funktion ikke kun for Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet, det er også vores funktion for Kongehuset, sagde han til pressen fredag.

Giraf-effekten

Aldrig har befolkningens opmærksomhed været større for en dansk diplomat, men aldrig har de før været prinser ved siden af.

Det er imidlertid en rolle, han vil bruge aktivt.

- Det står ingen steder skrevet, at jeg ikke må bruge det. Og jeg har en fornemmelse af, at det godt kan åbne døre. Jeg behøver ikke sparke dem ind, jeg tror muligvis godt, at der kan være en vis "aha-effekt" eller "giraf-effekt" i at være, hvem jeg er, og det vil jeg bestemt også benytte mig af, sagde han.

Ifølge Lotte Mejlhede er der ingen tvivl om, at prinsens kongelige titel kommer til at gavne ham i stillingen som forsvarsindustriattaché.

- Det, jeg har oplevet, er, at lige præcis de lande, som ikke har kongehuse, synes, at det er ekstra fint. Man hører ikke nogen præsidenter, som ikke vil mødes med monarker rundt om i verden. Der står de i kø, siger hun.