En faderløs prins blev hele Sveriges playboy – nu har han siddet på tronen i 50 år
Sveriges kong Carl Gustav har 50 års jubilæum. Han er kendt for sexskandaler og pinlige interviews, men engang var han et barn i en sorgramt familie.
Flymotorerne brølede for at få varmen.
Vinden var bidende kold, og der var sne i luften i Kastrup Lufthavn, hvor et hollandsk rutefly fra Amsterdam netop havde taget endnu en gruppe fornemme passagerer ombord.
Det var en propeldrevet Douglas DC-3C, som havde været med til at vinde Anden Verdenskrig to år tidligere, men nu havde den æren af at fragte filmstjernen Grace Moore, den danske skuespillerinde Gerda Neumann og den svenske prins Gustav Adolf til Stockholm.
For et barn er en tabt forælder altid uerstattelig. Jeg ved noget om sagen
Carl XIV Gustav, konge af Sverige
Maskinen drønede ud af startbanen i Kastrup klokken 15.31, mens den lave sol oplyste snefnuggene i luften.
Flyet lettede hurtigt i den kraftige modvind.
Så begyndte det at stige i en vinkel, som lynhurtigt blev mere og mere lodret.
I en højde på 100 meter virkede vingerne ikke længere, som de skulle, og flyet faldt lodret mod jorden.
Tragedien
Lufthavnens alarmsirene begyndte at hyle, allerede inden maskinen ramte jorden og eksploderede, fremgik det senere af havarirapporten.
På et kongeslot i Stockholm blev en lille dreng faderløs i samme øjeblik.
Drengen var kun ni måneder gammel, og han havde lige lært at sige "far". Men efter flystyrtet 26. januar 1947 skulle der gå lang tid, før den lille dreng kunne bruge ordet "far" igen.
I dag er den lille dreng kendt som Carl 16. Gustav af Sverige, og 15. september 2023 kan han fejre 50 års jubilæum som regent.
Carl Gustav er et levende bevis på, at livet ikke nødvendigvis er nemt, selvom man bor på et slot og fylder tilværelsen med hurtige biler og smukke kvinder.
I Danmark er han vel nok bedst kendt for rygterne om talrige elskerinder, hans hang til at overtræde fartgrænserne og hans afvisning af nogensinde at have besøgt en stripklub.
Faderløs
Trods skandaler, rygter og nærgående journalister har han dog formået at holde det svenske monarki nogenlunde intakt i 50 år og sørget for, at tronfølgen i Sverige er sikret i de næste par generationer.
Men hvad formede egentlig mennesket Carl Gustav?
Jeres far er død
Sibylla af Sachsen-Coburg-Gotha, mor
Nyheden om faderens død blev bekendtgjort for den lille dreng og hans fire storesøstre morgenen efter flystyrtet.
Børnene blev ført ind i soveværelset til deres mor, prinsesse Sibylla, som sad i sengen og græd.
- Jeres far er død, sagde hun.
Og så talte hun aldrig mere om ham.
Det fortalte Carl Gustavs storesøster prinsesse Birgitta til Aftonbladet i 2005.
- Det var vores mors måde at klare situationen på. Klare at leve sit liv. Vi talte ikke om det, sådan var det bare, fortalte prinsesse Birgitta.
Der var flere ting, som prinsesse Sibylla aldrig talte om.
Nazisterne
Hun var født som en ægte prinsesse fra det fornemme tyske fyrstehus Sachsen-Coburg og Gotha, men familienavnet var ikke længere noget at prale af.
Sibyllas far, Carl Eduard af Sachsen-Coburg-Gotha, havde nemlig været medlem af nazistpartiet i Tyskland siden 1933, og han sad efter krigen i fangelejr, anklaget for forbrydelser mod menneskeheden.
Amerikanerne mente, at han i sin tid som chef for Røde Kors i Nazityskland havde kendt til drabet på mindst 100.000 handicappede mennesker, men det lykkedes kun at få ham idømt en kort fængselsstraf og en mindre bøde nogle år senere.
Så i 1947 var prinsesse Sibylla ladt alene med fem børn – og så selvfølgelig sin svigerfamilie. Den bestod af hendes afdøde mands far, Gustav Adolf, som var kronprins, og så familieoverhovedet – hendes mands farfar – kong Gustav V.
Sibylla selv havde kun med nød og næppe nået at leve op til forventningerne i det svenske kongehus.
Dengang gik tronen i arv fra far til søn, og inden hun fødte Carl Gustav, havde prinsessen kun født piger – prinsesse Margaretha i 1934, prinsesse Birgitta i 1937, prinsesse Désirée i 1938 og prinsesse Christina i 1943.
Den vigtige søn
Men 30. april 1946 lykkedes det så endelig Sibylla at føde en søn.
Ingen kender sin morgendag. Amen
Erling Eidem, ærkebiskop
Der blev affyret en salut på 84 kanonskud fra batteriet på Skeppsholmen i Stockholm, og prinsesse Birgitta fortalte mange år senere ugebladet Vecko Journalen, hvordan de fire storesøstre, der var indkvarteret på et hotel, havde svært ved at forstå jubelen.
- Der sad vi alle fire piger og undrede os og kunne ikke forstå, hvorfor det var så anderledes, at mor havde fået en dreng, end da hun fik os, sagde prinsesse Birgitta til ugebladet.
Drengebarnet blev døbt Carl Gustav Folke Hubertus under pomp og pragt i juni 1946.
- Ingen kender sin morgendag. Amen, lød det fra ærkebiskop Erling Eidem under dåbsceremonien.
Det havde han ret i.
Tavsheden
Flystyrtet i Kastrup Lufthavn skete så tidligt, at den lille faderløse prins og hans dengang toårige storesøster, Christina, ikke har nogen erindring om det.
Ingen fortalte mig, at min far var død
Christina, prinsesse af Sverige
Og tragedien blev tiet ihjel på kongeslottet i Haga nord for Stockholm.
- Ingen fortalte mig, at min far var død. Det tog mig nok fem eller seks år, før jeg forstod, at jeg ikke havde nogen far, har prinsesse Christina fortalt, ifølge avisen Expressen.
Carl Gustavs mor Sibylla betroede mange år senere journalisten Margit Vinberg, at hun blev ensom i det øjeblik, at flyet styrtede ned:
- Efter min mands død sagde folk omkring mig, at det da var en lykke midt i ulykken, at "hun" ikke var ensom, for "hun" havde jo selskab i sine børn. Mange sagde det også direkte til mig, og det var ment som en trøst. Men jeg havde lyst til at skrige min ensomhed ud, fortalte Sibylla.
Den sørgende mor kunne ikke overskue opdragelsen af sine egne børn og overdragede i stedet opgaven til en barnepige.
Professionel kærlighed
Børnene kaldte barnepigen Nenne. Hun hed i virkeligheden Ingrid Björnberg, og hun fik en hel etage på slottet, hvor opgaven var at give børnene professionel kærlighed.
Disse børn lever, leger, arbejder og opdrages fuldstændig ligesom alle andre svenske børn
Svensk Damtidning, 1950
Prinsesse Sibylla boede på en anden etage på slottet, og Ingrid Björnberg fortæller i sine erindringer, hvordan børnene hver morgen blev bragt ned til deres mor for at sige "godmorgen".
Dernæst blev de ført tilbage til deres egen etage for at spise morgenmad.
Så det var Nenne, der sad hos den lille prins, når han ikke kunne sove, og hun trøstede ham, når han græd.
- Vores mor var nogle gange frygteligt jaloux på hende, fordi det var Nenne, som vi gik til med små og store bekymringer. Dette havde dog en naturlig forklaring, for vores mor var nødt til at tilbringe megen tid med pligter ved hoffet, skrev prinsesse Birgitta efterfølgende i sine erindringer.
Men uanset sin rolle som erstatningsmor, var de små prinser og prinsesser altså et reelt fuldtidsjob for Nenne, og én gang om året tog hun på ferie som de fleste andre lønmodtagere.
- Nenne have knapt forladt huset, før Carl Gustav begyndte at græde. Han var fuldstændig utrøstelig og klyngede sig til mig som en abe, skrev prinsesse Birgitta i sine erindringer.
Birgittas forsøg på at berolige sin bror endte med, at han bed hende i hånden, fordi hun forsøgte at sætte ham ned.
Kampen mod kameraet
I det hele taget voksede den lille prins op med ry som lidt af en vildbasse, der blev forkælet af sine storesøstre.
Men vildbassen oplevede også selv at være jaget vildt. Heller ikke dengang kunne kongelige nemlig leve i fred for mediernes interesse.
Og det skulle blive noget, der ville hjemsøge Carl Gustav størstedelen af hans liv.
Leg, din lille djævel, leg
Nils-Gustaf Holmquist, filminstruktør
For eksempel blev han flere gange hårdhændet tvunget til at stille op til fotografering, selvom han slet, slet ikke havde lyst.
Sådan en seance fandt sted i sommeren 1950, hvor filmmanden Nils-Gustaf Holmquist optog en film om livet blandt slottets børn.
Optagelserne varede i tre uger fra klokken 6 om morgenen til klokken 18 om aftenen.
- Formålet med filmen er at vise, at disse børn lever, leger, arbejder og opdrages fuldstændig ligesom alle andre svenske børn, skrev Svensk Damtidning om filmen, da den udkom.
Under optagelserne ville Carl Gustav imidlertid kun lege med sin pedaldrevne bil og gad ikke optræde for kameraet.
Det resulterede i, at den rasende filmmand gik hen til drengen med en bamse, som han pressede ned i det fireårige barns hænder, og brølede:
- Leg, din lille djævel, leg.
Herefter legede den fireårige pænt for kameraet ifølge bogen '50 år med kongen' fra 1996.
Store forventninger
Senere i livet skulle det blive endnu sværere for Carl Gustav at omgås medierne, der nysgerrigt fulgte med i, hvordan den lille kronprins blev opdraget.
Hans oldefar, kong Gustav V, døde i 1950, og nu var drengen næste led i tronfølgen, mens hans farfar, den 67-årige Gustav VI Adolf, sad på tronen.
Opdragelsen af tronfølgeren var ikke noget, man tog let på i 1950'ernes Sverige, og ugebladet Vecko Journalen gav i december 1950 et indblik i, hvad der forventedes.
- Han skal have større kundskaber om samfundets struktur, funktioner og økonomi end andre skoledrenge, han skal modtage militær og politisk skoling, og han bør skaffe sig en så omfattende almen viden som muligt, skrev ugebladet.
På det tidspunkt var der endnu ingen, der vidste, at drengen var ordblind.
Ordet ordblindhed må ikke nævnes i sammenhæng med dette barn
Anna Brom, skoleleder
De høje ambitioner for Carl Gustavs uddannelse blev sat af et opfostringsråd, som Carl Gustavs mor, Sibylla, oprettede i samråd med hoffet.
Opdragelsesrådet
Rådet bestod af personer som generaldirektøren for Sveriges skolestyrelse, næstformanden for Sveriges nationale idrætsråd og en af afdøde Gustav Adolfs adjudanter, der var generalløjtnant fra pansertropperne og veteran fra Den Finske Vinterkrig.
Medlemmerne besluttede at sende prinsen på privatskole i Stockholm, så han kunne omgås andre børn.
At overbringe rådet dårlige nyheder om den lille prins var imidlertid ikke noget, som forstanderen på privatskolen havde specielt meget lyst til.
Hun hed Anna Brom, og da prinsens klasselærer, Grethe Asker, ville drøfte mulige indlæringsvanskeligheder hos prinsen med hende, lød svaret:
- Ordet ordblindhed må ikke nævnes i sammenhæng med dette barn.
Citatet fremgår af et brev, som en af skolens bekymrede inspektører sendte til generaldirektøren for Sveriges skolestyrelse, der jo også sad i opdragelsesrådet. Brevet findes i dag i Stockholms Stadsarkiv.
Henvendelsen havde imidlertid ikke den store effekt.
Han er hurtigopfattende og har et godt alment talent
Ugebladet Hjemmet, 1956
Ordblinde prinser var ikke noget, der fandtes ved det svenske hof, og ifølge en artikel i Sydsvenskan i 1996 resulterede ordblindheden i, at Carl Gustav fik en lussing af sin mor, der mente, at han var doven.
Udadtil var billedet et andet.
- Prinsen bidrager med meget i sit skolearbejde, han er hurtigopfattende og har et godt alment talent. Han er meget ambitiøs, skrev ugebladet Hjemmet i 1956.
Men rygterne gik.
- Jeg havde som så mange andre hørt, at han skulle være ubegavet. Det var en historie, der ikke bare cirkulerede som sladder ved middagsbordene, men også på højeste politiske niveau, skriver Åke Ortmark, der var tv-journalist i Sverige i 1960'erne, i sin bog 'Magten og løgnen'.
Det første interview
En af de ting, der var med til at underbygge rygterne, var, at prinsen nok optrådte ved officielle lejligheder og i hundredevis af artikler i de kulørte blade, men aldrig stillede op til rigtige interviews.
I foråret 1964 sagde den 18-årige prins imidlertid ja til at tale med Vecko Journalen på tomandshånd.
Det skulle han nok ikke have gjort.
Bladet sendte Stig Ahlgren, der var kendt som "Sveriges mest ondskabsfulde skribent".
- Bruger prinsen curlere? lød et af spørgsmålene.
Stig Ahlgren havde samlet artikler fra den kulørte presse, som han nu bad prinsen om at be- eller afkræfte.
- Bruger prinsen snustobak? lød et andet spørgsmål, og sådan fortsatte det ellers, mens Carl Gustav tilsyneladende blev mere og mere irriteret.
- I hans tonefald kan jeg aflæse, at mine aktier styrter mod bunden, skrev Stig Ahlgren i artiklen.
Senere samme år brød Carl Gustavs modvilje mod pressen ud i lys lue, da han under en ferie i Grækenland svømmede ud og væltede en vandcykel med tre paparazzifotografer, skriver forfatteren Erik Söderman i en biografi om kongen.
Det modsatte køn
Prinsens skolegang mundede ud i en studentereksamen med middelmådige karakterer.
Det var også noget, som hele nationen kunne læse om i avisen, da Aftonbladet gav sig til at dissekere prinsens C i matematik og ringede til lærerne for at høre, om han overhovedet ville have bestået, hvis ikke han var kongelig.
Til gengæld var han populær hos det modsatte køn.
Men prinsens teenageforelskelser blev også et nationalt anliggende. For eksempel lå en journalist fra magasinet Året Runt på lur ved hans skole og bestak klassekammeraterne med is for at kunne udfritte dem om hans kærlighedsliv.
Han fotograferes ofte, mens han danser med velskabte kvinder på populære diskoteker
New York Times, 1973
Afsløringen, at den 16-årige prins var brændt varm på pedellens datter Ulla Klang, solgte over 500.000 eksemplarer af magasinet i maj 1963.
Siden kunne ugebladende jævnligt gentage succesen, når Carl Gustav blev set med en ny ung kvinde.
Da New York Times i 1973 skrev et portræt af ham, stod der:
- Svenskerne tænker på Carl Gustav som en elskværdig, lidt sky ung mand, der ofte fotograferes, mens han danser med velskabte kvinder på populære diskoteker.
- Trods rygter om romancer er der ingen kandidater til titlen som Sveriges dronning, skrev avisen.
Men her tog den hæderkronede avis fejl.
Da artiklen blev skrevet i 1973, var der nemlig hold i rygterne.
Om der var hold i de andre rygter – altså dem om Carl Gustavs intellektuelle formåen –nagede stadig svenskerne.
Det kom endda så langt, at ugebladet Vecko Journalen konfronterede Carl Gustav med, om han var villig til at abdicere.
- Nej, aldrig. At være konge er en slags familietradition, svarede prinsen.
- Det er mit arbejde at sidde på tronen, indtil folket ikke ønsker mig der. Jeg gør mit arbejde, indtil jeg bliver afskediget, uddybede han.
Kongens kærlighed
15. september 1973 blev det alvor.
Carls Gustavs farfar døde, og den 27-årige ungkarl blev selv konge, men med mindre magt end sine forgængere.
I stedet for at nedlægge kongehuset besluttede de svenske politikere at fjerne kongehusets sidste magtbeføjelser, så stillingen blev rent ceremoniel fra og med 1. januar 1975.
På dette tidspunkt var der dog andre ting, som fyldte i Carl Gustavs liv.
Lynet var nemlig slået ned i ham ved 15-tiden 26. august 1972, mens han sad på tilskuerrækkerne ved De Olympiske Lege i München.
En af de kvindelige værtinder ved legene gik forbi prinsen.
Hun hed Silvia Sommerlath.
- Jeg var på vej til min plads, da jeg standsede, fordi jeg følte, at nogen så på mig. Da jeg vendte mig, sad han og så på mig gennem en kikkert. Der var kun to meter imellem os. Det var morsomt, fortalte Silvia efterfølgende om episoden.
Ved en reception samme aften mødte Carl Gustav igen den næsten tre år ældre kvinde, og de to forelskede sig.
Hun var datter af en tysk-brasiliansk forretningsmand med en blakket fortid i Nazityskland, men det var ikke noget, der blev talt højt om.
- Den her pige er det bedste, der er sket Carl Gustav. Han har en respekt for hende, som han aldrig har vist nogen af sine tidligere veninder, sagde en anonym kilde tæt på kronprinsen ifølge et særtillæg fra Aller ved kongens kroning i 1973.
Brylluppet stod i 1976, og parret fik børnene Victoria i 1977, Carl Phillip i 1979 og Madeleine i 1982.
Et svært job
Ved Carl Phillips fødsel var arvefølgen i det svenske kongehus endnu engang sikret – men så viste det sig, at de svenske politikere ikke ville have endnu en konge.
De ville have en dronning i stedet, og i 1980 besluttede de, at der skulle være ligestilling i det svenske kongehus, så Victoria blev tronfølger.
Kongen var imod ligestilling, men der var intet, han kunne gøre.
- Jobbet er for tungt for en pige, sagde Carl Gustav ved den lejlighed.
Det syntes mange svenskere var for galt, men som tiden gik, fik de andre ting at tænke på.
For eksempel da kongen i 1988 sov over sig og kom 20 minutter for sent til et møde med præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Juan Antonio Samaranch.
Det gav Norges statsminister 20 minutter alene med præsidenten, og efterfølgende gik der rygter om, at det var derfor, at Norge blev vært for OL i Lillehammer i 1994.
Der gik også andre og mere slibrige rygter.
Rygter om et udsvævende liv.
Det var ikke et normalt kys, men et eskimokys med næsen
Camilla Henemark, sangerinde
Der var mange rygter, og i 2010 blev et udpluk af dem samlet i bogen 'Carl XVI Gustav - Den motvillige monarken', hvor kongen blev beskyldt for at frekventere natklubber i det kriminelle miljø, besøge stripklubber og for at have elskerinder.
De andre kvinder
Blandt andet popstjernen Camilla Henemark, der i sine egne erindringer fortæller, hvordan hendes egen affære med kongen blev indledt på Restaurant Under på Kungsholmen i Stockholm i de første måneder af 1999.
Der blev serveret krokodillekød under den private fest, og ifølge Camilla Henemark kom hun til at sidde ved siden af kongen på en bænk uden ryglæn.
Under festlighederne faldt de to bagover og kom til at ligge sammen på gulvet.
- Ingen så rigtigt, hvad vi foretog os, og det var der, at han kyssede mig. Det var ikke et normalt kys, men et eskimokys med næsen. Han gnubbede sig nærmest. Vi grinede, rullede rundt og kælede, skriver Camilla Henemark om sin version af begivenhederne.
Bagefter sneg de to sig væk for at være alene bag et gardin.
Det blev indledningen på en tid, hvor kongen jævnligt arrangerede møder med hende, hvor hans venner fungerede som mellemmænd – altså ifølge Camilla Henemark.
Camilla Henemark var ikke alene, og historierne om nøgenbadning med strippere, letpåklædte 'kaffepiger' og mulige nøgenbilleder af kongen fik et flertal af svenskerne til at støtte et tronskifte, så Victoria kunne overtage tronen.
I stedet fik de endnu et spektakulært interview med Carl Gustav.
Benægtelserne
Kongen mødte nyhedsbureauet TT i maj 2011 og forsøgte at afkræfte rygterne.
Endnu en gang blev han trængt op i en krog af pressen.
- Har kongen nogensinde besøgt en strip- eller sexklub?
- Det kommer an på, hvad man mener med strip- eller sexklub. Det er et ganske vidt begreb, svarede Carl Gustav.
Resten af interviewet virkede heller ikke overbevisende, og de svenske aviser fortsatte med at bringe historier om kongens privatliv – uanset om de var sande eller ej.
Arvefølgen
Selv om han efterhånden havde temmelig meget erfaring med pressen, fortsatte Carl Gustav med at sige kontroversielle ting for rullende kameraer, når han mødte pressen.
Så sent som i foråret 2023 sagde han for eksempel, at det efter hans mening var "uretfærdigt", at den svenske tronfølgelov blev ændret i 1980, så hans ældste datter, prinsesse Victoria, kunne blive dronning i stedet for hendes lillebror, Carl Philip.
- Min søn blev født, og så ændrede man det meget pludseligt, og han mistede alt. Det er ganske mærkeligt, sagde kong Carl Gustaf til svensk tv.
Det trak store overskrifter i Sverige, at monarken åbenbart ikke gik ind for ligestilling og tilsyneladende hellere så sin søn end sin datter på tronen.
Kort efter udsendte det svenske kongehus så en meddelelse om, at Carl Gustaf åbenbart mente noget helt andet.
- Det har såret mig dybt, at jeg efterfølgende har fået kommentarer, som mener, at jeg ikke skulle stå bag min datter, kronprinsesse Victoria, som Sveriges tronfølger, står der i meddelelsen.
Far og datter
Hvad kongen har tænkt sig at sige under talen til hans 50-års-regeringsjubilæum har vi endnu til gode at høre, men måske kommer der et ord eller to om den far, som kongen aldrig lærte at kende.
Sidst han selv talte offentligt om tabet, var efter tsunamien i Sydøstasien i 2004, hvor han talte direkte til ofrene:
- Sammenlignet med mange andre børn, havde jeg det sikkert godt, men for et barn er en tabt forælder altid uerstattelig. Jeg ved noget om sagen, sagde Carl Gustav dengang.
At han også selv har bragt den viden i spil over for egne børn kom frem, da kongen fyldte 70 år i 2016, og Sveriges kronprinsesse Victoria holdt tale for sin far.
- I din tale efter tsunamikatastrofen sagde du, at du ved, hvad det betyder ikke at have en far. Jeg vil omvendt sige til dig, at jeg ved, hvad det betyder at have en far, lød det fra den pige, som en dag skal overtage den tunge opgave med at sidde på den svenske trone.
Denne artikel er en lettere omskrevet udgave af det portræt, som blev bragt på tv2.dk i anledning af kong Carl Gustavs 75-årsfødselsdag i 2021.