Ny tysk hashlov sender rystelser gennem landet

Den tyske regering sigter efter at gøre brugen og dyrkningen af cannabis lovlig inden årets udgang, men ny lov møder massiv kritik.

Inden længe vil millioner af tyskere efter alt at dømme frit kunne ryge en joint eller spise en hashkage i fritiden.

Det stĂĄr klart, efter at den tyske regering onsdag godkendte et lovforslag om at legalisere cannabis.

Forslaget vil blandt andet gøre det lovligt for voksne at være i besiddelse af op til 25 gram hash. Det vil også være tilladt at have tre cannabisplanter i hjemmet samt at dyrke og købe cannabis i særlige ”hashklubber”.

Alt sammen noget, der ifølge nyhedsbureauet Reuters vil gøre Tysklands cannabislovgivning til en af de mest liberale i Europa.

Tysk regering hĂĄber pĂĄ vendepunkt

Den tyske sundhedsminister, Karl Lauterbach, kalder onsdag forslaget for ”et vendepunkt” efter flere års fejlslagen politik på området.

Han håber, at den nye lov kan være med til at skrue ned for salget på det sorte marked, reducere antallet af narkorelaterede forbrydelser og give bedre beskyttelse til forbrugerne.

Men selv om tyskerne skal have lov til at ryge og dyrke cannabis, hvis de vil, sĂĄ hĂĄber regeringen alligevel, at de afholder sig fra det.

- Ingen bør misforstå loven. Cannabis vil blive legaliseret. Men trods det forbliver det farligt, siger Karl Lauterbach.

Forslag fĂĄr massiv kritik

Udmeldingen skal ses i lyset af den massive kritik, som forslaget er blevet mødt med i oppositionen.

Her frygter flere partier, at en legalisering af cannabis vil føre til øget forbrug blandt befolkningen og store problemer for myndighederne.

- Denne lov vil føre til et totalt tab af kontrol lød det onsdag fra Armin Schuster, der er indenrigssenator i delstaten Sachsen for oppositionspartiet CDU.

Selv politikere fra det socialdemokratiske regeringsparti SPD har udtrykt sig skeptisk. Det gælder blandt andet indenrigssenatoren i Hamborg, Andy Grote.

- Er der noget, vi ikke har brug for, så er det den her lov. Erfaringerne fra andre lande viser, at legalisering fører til en stor stigning i forbruget. Med alle de risici og bivirkninger, der følger med, siger han til mediet NDR.

Politi frygter øget arbejdspres

Det tyske politiforbund er ogsĂĄ modstander af regeringens forslag om at legalisere cannabis.

Her frygter man, at det vil føre til mere kriminalitet og øget arbejdspres for både domstolene og landets politienheder.

Særligt på grund af regeringens forslag om at tillade dyrkning og salg af cannabis i særlige klubber med maksimalt 500 medlemmer hver.

- At holde øje med sådanne klubber og deres medlemmer kræver en enorm mængde personale. Ikke en eneste politimyndighed i Tyskland har så mange mennesker, siger formanden for det tyske politiforbund Rainer Wendt til avisen Bild.

- Regeringens planer er ufuldstændige og farlige. De viser hele sundhedsministerens uduelighed. Ikke engang dårlig lovgivning gør han godt.

Regering ser intet alternativ

Den tyske regering har dog ingen planer om at trække forslaget tilbage.

Ifølge sundhedsminister Karl Lauterbach er der nemlig intet godt alternativ til at legalisere cannabis.

Det sagde han onsdag på et pressemøde i Berlin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Med de nuværende tiltag kan vi ikke beskytte vores børn og unge godt nok. Emnet er blevet tabuiseret. Vi har et stigende og problematisk forbrug, vi kunne ikke lade det fortsætte, sagde han.

Den tyske regering hĂĄber, at lovforslaget kan blive vedtaget allerede ved ĂĄrets udgang.

Det skal dog først til behandling i Forbundsdagen, hvor man ifølge Tyskland-analytiker Mirco Reimer-Elster må forvente visse ændringer.

Cannabis i Europa

De fleste europæiske lande har allerede lovliggjort cannabis til medicinsk brug. Mange har også afkriminaliseret stoffet, men kun få steder er det lovligt at bruge privat.

Det gælder blandt andet i lande som Holland og Malta. I lande som Schweiz og Tjekkiet arbejdes der i øjeblikket på planer om at lovliggøre cannabis til privat brug i begrænset omfang.

Kilde: Associated Press

- Der er stadig flere ting, der ikke står klart med det her lovforslag. Politiet har advaret mod, at du skaber et bureaukratisk monster med det her, og det er for eksempel heller ikke blevet meldt ud, hvor grænserne går for sådan noget som at køre med cannabis i blodet, siger han til TV 2.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er der dog ingen tvivl om, at cannabis fra næste år bliver lovligt i Tyskland i et eller andet omfang.

- Den del er ikke til debat. Blandt regeringspartierne er der bred enighed om, at man gør det, fordi man mener, at den nuværende politik på området har været forfejlet. Nu vil man gøre det på en ny måde, selv om man godt ved, at det kommer til at give nogle problemer, siger han.