Emoji blev dyr – tommelfinger koster landmand næsten en halv million kroner
Landmanden mener ikke, at det var det, hans emoji betød. Dommeren siger, at canadierne må forberede sig på en ny virkelighed.
Den fås i gul eller en række forskellige hudfarver på telefonen,og kan virke meget uskyldig. Nemlig tommel op-emojien.
Men den holdning deler den canadiske landmand Chris Achter næppe.
Han besvarede en sms fra en kornkøber, nemlig virksomheden South West Terminals Limited, tilbage i 2021 med netop sådan en tommelfinger vendt i vejret.
Og nu er han dømt til at skulle betale en bøde på 82.000 canadiske dollar – svarende til knap 419.000 kroner – for at have brudt en kontrakt, der ifølge en canadisk domstol er juridisk bindende, fordi han med sin emoji gik med til aftalen.
Det skriver blandt andre CNN og The Guardian.
Havde indgået aftaler på sms før
I marts 2021 gav South West Terminals udtryk for, at man ville købe 86 tons hør til en pris på 669 dollars per ton. Det var beskeden til en række udbydere.
Selskabet talte i telefon med Chris Achter og udarbejdede efterfølgende en kontrakt, som en repræsentant fra selskabet underskrev, hvorefter vedkommende sendte et billede af underskriften med en besked om, at Achter skulle bekræfte aftalen.
Det var her, han svarede med en tommel op, fremgår det af et retsdokument.
South West Terminals Limited forklarede, at parterne havde indgået mindst fire andre kontrakter per sms.
Forskellen er dog, at dette var første gang, at Achter havde svaret med en emoji. De andre gange svarede han med ordene ”ok”, ”jep” eller ”lyder godt”.
Hørret skulle leveres i oktober, november eller december. I november var hørprisen ifølge CNN væsentligt højere end den pris, der fremgik af kontrakten.
Et andet eksempel
Selskabet modtog aldrig den hør.
I retten forklarede landmanden, at emojien var hans svar på, at han havde modtaget kontrakten – men ikke, at han havde set den igennem.
Men ifølge dommeren Timothy Keene anerkender retten altså, at en tommel op-emoji er en ”utraditionel” måde at underskrive et dokument.
- Det her virker til at være en ny realitet i Canada, og retten skal være klar på at blive mødt med de nye udfordringer, der må opstå i forbindelse med brugen af emojier, udtaler Timothy Keene ifølge The Guardian.
Det er ifølge Jyllands-Posten ikke den første gang, at brugen af emojier kan have et juridisk efterspil.
I 2016 blev en fransk mand dømt for at fremsætte en dødstrussel til sin ekskæreste, da han sendte hende pistol-emojis.