Ukraines modoffensiv er kommet ”udmærket” fra start, vurderer analytiker

I den kommende tid skal vi formentlig lære navnet Tokmak at kende. Byen kan nemlig være Ukraines næste store mål.

Den ukrainske modoffensiv er ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen skudt i gang.

Og for nuværende virker det som om, Ukraine er kommet ”udmærket” fra start, mener han.

- Der er tegn på, at det er lykkedes at rykke frontlinjen flere kilometer, og det er meget fine resultater på nuværende tidspunkt, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Det er dog svært at sige noget konkret om, hvordan offensiven egentlig går, understreger militæranalytikeren. Det kan nemlig tage måneder, før vi for alvor ser ukrainerne gøre store gennembrud.

Hvis det da overhovedet kommer til at ske.

- Det er ikke til at sige på nuværende tidspunkt, hvordan det kommer til at gå. Det er ikke garanteret, at ukrainernes modoffensiv kommer til at lykkes, siger Anders Puck Nielsen.

En kompliceret operation

I sin seneste opdatering på krigen skriver det britiske forsvarsministerium, at ukrainske styrker "sandsynligvis har gjort gode fremskridt" og nogle steder er "trængt igennem Ruslands forreste forsvarslinje" i den østlige og sydlige del af landet.

Andre steder er fremgangen sværere at få øje på.

Mens der er efterretninger om, at russiske styrker nogle steder skal have trukket sig rodet tilbage – endda gennem egne minefelter ­­– har forsvaret andre steder været mere vellykket.

Det store mål lige nu er formentlig at komme ned i nærheden af Tokmak

Anders Puck Nielsen

Ifølge Anders Puck Nielsen har de russiske styrker været gode til at bygge forsvarslinjer. Og lige nu ser ukrainerne ud til at fokusere sit angreb i den sydlige region Zaporizjzja.

Det er her, de russiske forsvarsværker er allerstærkest. Og derfor må man også forvente ukrainske tab, vurderer militæranalytikeren.

- Det tager tid for ukrainerne at arbejde sig igennem det, og det involverer også at rydde minefelter, mens man er under russisk beskydning. Så det er en kompliceret operation.

Offensiven vil løbe tør for kræfter

Generelt set skal man ikke forvente, at ukrainerne fra den ene dag til den anden løber de russiske stillinger over ende.

I stedet forudser Anders Puck Nielsen en ”sej proces”, hvor Ukraine langsomt nedbryder forsvaret.

- Nogle gange har folk et billede af, at offensiver er noget, hvor det bare går fremad lynhurtigt. Men det er en undtagelse, at det foregår på den måde, siger han.

Derfor er den største risiko ved offensiven også, at Ukraine taber pusten før Rusland.

For i værste fald kan de russiske soldater vende en stagneret ukrainsk fremfærd til et modangreb.

- På et eller andet tidspunkt kulminerer sådan en offensiv, når man løber tør for kræfter. Det kommer også til at ske for den ukrainske offensiv. Men sker det, inden at man har opnået afgørende resultater, er det en fiasko, siger Anders Puck Nielsen.

Lær navnet ”Tokmak” at kende

I de kommende uger vil Anders Puck Nielsen særligt holde øje med den lille by Tokmak omkring 30 kilometer syd for frontlinjen i Zaporizjzja-regionen.

- Det er nok en by, hvis navn vi skal lære at kende, siger han.

Tokmak ligger på vejen til det russiskbesatte Melitopol. Og så sent som torsdag var der ifølge The Guardian rapporter om, at kampene nærmede sig byen.

Kan ukrainerne lykkes med at generobre byen, vil det ifølge Anders Puck Nielsen være offensivens første store milepæl.

- Det store mål lige nu er formentlig at komme ned i nærheden af Tokmak, siger han.