Små børn fundet i live efter en måned i Colombias jungle - "helt vildt", mener ekspert

Børnene menes at have overlevet blandt andet ved hjælp fra overlevelsespakker kastet ned fra oven.

Fredag eftermiddag lokal tid blev fire børn fundet dybt inde i den colombianske jungle.

Børnene, der er i alderen 11 måneder til 13 år, var de eneste overlevende fra et flystyrt 1. maj og har dermed overlevet alene i junglen i godt 40 dage.

En præstation som overlevelsesekspert Jesper Hede kalder “helt vild”. Han er mangeårig underviser i overlevelse i naturen og indehaver af Bushcraft Danmark.

- Junglen er et af de allerhårdeste steder at overleve. Det er helt utroligt, at det her har kunnet lade sig gøre, siger han.

Truet af insekter

De fire børn blev ifølge flere internationale medier, blandt andre The Guardian, fundet dækket af insektbid og fejlernærede efter de 40 dage, hvor de har klaret sig alene i regnskoven i Amazonas i Colombia.

Ifølge medierne har der været flere storme i perioden, hvor børnene, der tilhører det indfødte Huitoto-folk, har været på egen hånd. Børnene menes at have klaret sig ved hjælp af blandt andet mad og vand, som redningshold har smidt ud over området fra oven.

Redningsarbejdere havde med hjælp fra hunde fundet rester af frugt, som børnene har spist for at holde sig i live. De fandt også hjemmebyggede læskure lavet af planter fra junglen, skriver Ritzau.

Ifølge overlevelsesekspert Jesper Hede er det bemærkelsesværdigt, at børnene har klaret sig i junglen, der er et utroligt hårdt sted at overleve selv for trænede folk som ham selv.

- Der er mange farer i sådan et område, primært insekter, edderkopper og slanger der kan bide eller stikke dig. Derudover er det meget varmt, og der er stor risiko for dehydrering, siger han.

Ifølge ham er det allervigtigste, når det kommer til overlevelse, altid at man får noget at drikke.

Jesper Hede kender ikke det konkrete sted, hvor børnene har været savnet, men siger, at en regnskov – heldigvis – generelt er meget fugtig. Man kan drikke dug fra planter, og der vil også ofte være små vandløb at finde.

Børn overtænker ikke

Jesper Hede påpeger, at selvom at det er “mirakuløst”, at børnene har klaret sig, kan der være en god forklaring.

Der er nemlig forskning indenfor overlevelseslære, der peger på, at børn er mindre plagede i overlevelsessituationer end voksne.

- Mange voksne vil overtænke i sådan en situation og lynhurtigt blive hæmmet af blokader i egne tanker. Studier viser, at børn ikke har samme problem – de vil ikke tænke to gange over at spise en larve, hvis de er sultne, eller at lægge sig ned og sove når de har brug for hvile.

Dermed ikke sagt at det ikke er “helt vildt”, at børnene er overlevet. Det er ifølge Jesper Hede ganske utroligt med tanke på, at børnene næppe har fået meget at spise i de 40 dage.

- Når vi ikke får noget at spise, begynder kroppen at gå i ketose og tære på fedtdepoterne. Og det kan man altså få det ret dårligt af. Det tærer voldsomt på energiniveauet, og på et tidspunkt løber man tør. Særligt som barn, hvor man ikke har nævneværdige fedtdepoter, siger han.

Ifølge The Guardian blev børnene fundet i fejlernæret tilstand men uden for livsfare. De blev fundet af en redningshund, der løb tilbage efter eftersøgningsholdet, der bestod af frivillige og miitærfolk.

Reddet efter storstilet redningsaktion

Flyet, der styrtede ned 1. maj, var af typen Cessna 206 og havde syv personer ombord. Det fløj 1. maj en rute mellem Araracuara, en provins i Amazonas, og San Jose del Guaviare, en by i Guiviare-provinsen.

Under flyvningen udsendte det et nødsignal på grund af en motorfejl.

Tre voksne, herunder piloten, døde i flystyrtet, og deres lig blev fundet i flyet. Ifølge AFP døde børnenes mor og en indfødt leder også i styrtet, mens børnene altså overlevede.

Fly og helikoptere fra Colombias hær og luftvåben deltog i redningsoperationen. Ifølge The Guardian fandt redningen sted i et område på 323 kvadratkilometer.

En general fra det colombianske militær sagde ifølge AFP i slutningen af maj, at der var blevet kastet 10.000 løbesedler ned i junglen. På sedlerne stod der på både spansk og børnenes eget sprog, at de skulle forholde sig i ro og blive, hvor de var.

Tre af børnenes bedsteforældre, María Fátima Valencia, Narcizo Mucutuy og Fidencio Valencia siger ifølge CNN, at de har ligget søvnløse, og at de nu glæder sig til at få børnene hjem til Villavicencio, hvor de kommer fra.

- Da børnene blev fundet, følte vi glæde. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre, men vi er taknemmelige overfor Gud, siger Fidencio Valencia ifølge mediet.

Colombias præsident, Gustavo Petro, siger ifølge mediet, at børnene har deres nedarvede viden som indfødte colombianere at takke for deres overlevelse.

- Deres læring fra indfødte familier og deres viden om at leve i junglen har reddet dem, siger han.