Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Ukraine er fortsat i gang med evakuere beboere efter kollapset af Nova Kakhovka-dæmningen og de efterfølgende oversvømmelser.

Det Hvide Hus oplyser, at Rusland har modtaget hundredvis af droner, som bruges til at angribe Ukraine, og at Iran er ved at hjælpe Rusland med at bygge deres egen dronefabrik ved Moskva.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Fem er døde og over 2600 personer evakueret efter dæmning-kollaps

Efter Nova Kakhovka-dæmningen blev ødelagt tidligere på måneden, er store dele af Kherson-regionen blevet oversvømmet.

I den ukrainsk-kontrollerede del af regionen er der nu registreret fem dødsfald, mens mere end 1600 personer er blevet evakueret fra vandmasserne. Det skriver CNN

- Vi forsøger at fortsætte evakueringen, men fjenden beskyder os nĂĄdesløst, siger den ukrainske indenrigsminister, Ihor Klymenko, lørdag ifølge CNN.

Frankrigs præsident advarer Iran: Det har konsekvenser at sende droner til Rusland

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har i en telefonsamtale lørdag advaret Irans præsident, Ebrahim Raisi, om, at det har konsekvenser at levere droner til Rusland. Det oplyser Macrons præsidentkontor. 

Macron har opfordret Iran til "straks at standse" den støtte, som landet yder Rusland i krigen i Ukraine, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Rusland: Ukrainske styrker fortsætter "mislykkede" forsøg

Det russiske forsvarsministerium meddeler lørdag, at Ukraines styrker de seneste 24 timer har fortsat deres "mislykkede" forsøg pĂĄ at angribe syd for Donetsk og i Zaporizhzhia-regionen samt i omrĂĄdet omkring byen Bakhmut. Det skriver den britiske avis The Guardian

Den russiske præsident, Vladimir Putin, fortalte fredag, at Ukraine havde igangsat den længe ventede offensiv, men at alle ukrainske forsøg på at rykke frem var slået fejl, og at Ukraine har store tabstal.

Rigtigheden af disse russiske meldinger er ikke blevet verificeret.

Zelenskyj: Modoffensive aktioner er i gang

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger nu åbent, at den længe ventede ukrainske modoffensiv er i gang. Det skriver Reuters.

Han vil dog ikke kommentere, hvilket stadie modoffensiven er i.

- Modoffensive og defensive aktioner er i gang i Ukraine. På hvilket stadie, vil jeg ikke oplyse om i detaljer. Jeg er tror, vi helt bestemt vil mærke det, siger præsidenten ifølge det ukrainske medie Ukrinform

Den ukrainske præsident blev spurgt ind til dette pĂĄ en pressekonference lørdag, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, fredag sagde, at "Ukraines væbnede styrkers offensiv er gĂĄet i gang". 

Trudeau lover ny hjælp til Ukraine

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, annoncerer yderligere støtte til Ukraine under sit besøg i Ukraines hovedstad, Kyiv. Canada vil støtte med yderligere 500 millioner dollars og sammen med andre lande træne ukrainske jagerpiloter, skriver Reuters. 

Trudeau kommenterer ogsĂĄ den ødelagte Nova Kakhovka-dæmning. Han kalder dæmningens kollaps for en "direkte konsekvens af Ruslands krig". 

Ukrainsk oberst: Vores styrker vinder frem ved Bakhmut

Ukraines styrker er rykket op mod 1400 meter frem ved visse dele af frontlinjen nær Bakhmut det seneste døgn. Det siger oberst Serhiy Cherevaty pĂĄ ukrainsk tv i dag, skriver The Guardian.

Dagens fremstød er bare det seneste, som Ukraine har snakket om i denne uge. Det sker, efter at Rusland i maj sagde, at de havde erobret den by, der har dannet rammen om det blodigste og længste slag, siden Ruslands invasion i februar 2022.

Serhiy Cherevaty sagde desuden, at russiske styrker forsøgte at angribe, men at de ikke havde den store succes. Derimod havde ukrainske styrker held med at ramme russiske soldater og militærudstyr.

Cherevatys beretning er ikke bekræftet af nogen afhængige kilder.

Storbritannien sender mange millioner efter Kakhovka-katastrofen

Storbritannien sender yderligere 16 millioner pund (knap 140 millioner kroner, red.) i humanitær bistand til Ukraine efter ødelæggelsen af Kakhovka-dæmningen. Det skriver The Guardian.

Pengene fordeles sĂĄledes, at ti millioner sendes til Røde Kors, fem millioner sendes til FN, og en million sendes til Den Internationale Organisation For Migration.

Derudover donerer briterne både og vandpumper, vandfiltre og waders, som forventes at ankomme til området i næste uge.

Canadas premierminister på besøg i Kyiv

Den canadiske premierminister er i dag ankommet til Ukraines hovedstad, Kyiv. Det afslører Ukraines viceudenrigsminister, Andriy Melnyk, på Twitter.

- Velkommen til Ukraine, skriver han oven over et foto af de to, der giver hinanden hĂĄnden pĂĄ en togstation.

Ukrainske grænsevagter: Sortehavet er en "skraldeplads og dyrekirkegård"

Sortehavet i det sydlige Odesa er blevet forvandlet til en "skraldeplads og dyrekirkegård", for dele af huse, møbler og døde dyr samt miner og ammunition flyder i vandet.

I det hele taget er konsekvenserne efter kollapset af Nova Kakhovka-dæmningen "forfærdelige". Det skriver Ukraines grænsevagt pĂĄ Facebook ifølge Kyiv Independent.

Grænsevagterne opfordrer beboere i området til at være forsigtige og kontakte myndighederne, hvis de finder farlige genstande i vandet.

Scholz vil opfordre Putin til at forlade Ukraine

Den tyske kansler, Olaf Scholz, siger i dag, at han har planer om at tale i telefon med den russiske præsident, Vladimir Putin, snart for at opfordre ham til at trække sine tropper tilbage fra Ukraine. Det skriver Reuters.

Scholz besøgte den tyske protestantiske kirke i NĂĽrnberg, da han blev udspurgt af journalister og fortalte, at han før har talt i telefon med Putin.

- Jeg planlægger at gøre det igen snart, sagde han videre.

TV 2 hos overlevende i Odesa – naboer døde i droneangreb

I den forstad til Odesa, der i nat blev ramt af et russisk droneangreb, er beboerne ved at sunde sig oven på tre af deres naboers død, mens de er i fuld gang med at rydde op.

Det siger TV 2s korrespondent i Ukraine, Martin Selsøe, der er taget til byen og har snakket med nogle af de overlevende fra angrebet. 

- En mand har fortalt, at han sov gennem det hele og først vågnede, da fragmenter slog ned lige foran hans lejlighed, fortæller Martin Selsøe.

- Men hans hustru vĂĄgnede af sirenerne og gik hen til vinduet for at se, hvad der skete, og netop da kom et nedslag sĂĄ stort, at hun blev overdynget med glaskĂĄr, mens det væltede ind med røg i deres lejlighed.

Siden i morges har de slæbt glasskår og ødelagte vinduesrammer ned fra niende sal. Der er stort set ingen intakte vinduer og en masse væltede, forbrændte træer ud mod nedslagsstedet, som er en lille park mellem to boligblokke i en forstad til den store sortehavsby Odesa.

Og selv om det formentlig er fragmenter af nedskudte droner, der har forĂĄrsaget nattens skader og tab af menneskeliv, er de bare glade for, at de er i live. I lejligheden oven over omkom de to, der boede der.

Generalstab: Rusland evakuerer kun dem med russisk pas

Rusland evakuerer kun beboere med russiske pas fra de områder i de besatte dele af Kherson-regionen, der er blevet oversvømmet af de enorme mængder vand, der er sluppet fri ved kollapset af Nova Kakhovka-dæmningen.

Det skriver generalstaben for Ukraines væbnede styrker i en opdatering på Facebook lørdag, skriver Kyiv Independent.

Under besættelsen er mange ukrainere blevet truet af russiske embedsmænd til at få et russisk pas for deres egen eller deres families sikkerheds skyld, og generalstaben mener nu, at Rusland udnytter den "menneskeskabte katastrofe" til deres egen fordel.

Generalstaben skriver desuden, at Rusland tvangsforviser civile fra deres hjem i de oversvømmelsesramte besatte områder for at kunne huse russiske soldater.

Efterretninger: Ukraine er trængt igennem Ruslands forreste forsvarslinje

Ukrainske styrker har "sandsynligvis gjort gode fremskridt" og er nogle steder "trængt igennem Ruslands forreste forsvarslinje" i den østlige og sydlige del af landet. 

Andre steder er fremgangen sværere at fĂĄ øje pĂĄ, men samlet set har Ukraine de seneste 48 timer haft gang i "betydelige" operationer. Det er vurderingen i den seneste opdatering fra Storbritanniens forsvarsministerium.

Derudover er der efterretninger om, at russiske soldater skal have trukket sig rodet tilbage, og at Rusland netop nu noterer sig flere omkomne soldater, da "de trækker sig tilbage gennem deres egne minefelter".

Ruslands luftvåben har desuden været "usædvanligt aktivt" over det sydlige Ukraine, men det er uklart, om de taktiske luftangreb har været effektive.

Rusland har angrebet militærflyveplads i nat

Rusland har i løbet af natten affyret missiler og angrebsdroner mod Poltava-regionen, der ligger mellem Kharkiv og Kyiv.

Angrebet har forĂĄsaget "visse skader pĂĄ infrastruktur og udstyr" pĂĄ den militære flyveplads Myrhorod. Det skriver guvernør Dmytro Lunin pĂĄ beskedtjenesten Telegram.

Derudover har vragdele ramt otte hjem og fire biler, men der er hverken meldinger om døde eller tilskadekomne efter nattens angreb.

Flere dræbt og tre børn såret i droneangreb mod Odesa

Et russisk droneangreb har kostet mindst tre mennesker livet i Odesa-regionen i Ukraine tidligt lørdag morgen. Det oplyser det ukrainske militær, skriver The Guardian.

Derudover siger redningstjenesterne, at 27 mennesker – heriblandt 3 børn – er blevet sĂĄret.

Vragrester fra angrebet ramte et højhus og satte gang i en brand, der nu er slukket. Derudover har trykbølgen fra angrebet skabt skader pĂĄ andre hjem og etageejendomme. 

Havnebyen Odesa er Ukraines tredjestørste by efter Kyiv og Kharkiv.

Ukraine hævder ifølge den britiske avis, at Rusland har brugt iranske droner til at angribe regionen, men det er hverken blevet be- eller afkræftet af uafhængige kilder.

Avis: Spor i Nord Stream-efterforskning peger mod Polen

Efterforskningen af sabotageeksplosionen mod Nord Stream-rørledningerne drejer sig nu mod spor i Polen. Det skriver den amerikanske avis The Wall Street Journal.

Avisen skriver, at tyske efterforskere nu undersøger beviser, der kan tyde på, at et hold af sabotører brugte Polen som base for deres operationer, da rørledningen blev sprængt.

For eksempel var en yacht, som, efterforskerne formoder, var involveret i angrebet, i polsk farvand, mens andre fund tyder på, at Polen var et knudepunkt for logistikken og finansieringen af ​​angrebet i september sidste år, skriver avisen.

De tyske efterforskere erkender dog samtidig, at der kan være lagt spor ud, der peger i den ene eller anden retning for at vildlede efterforskningen.

Fire ud af fem danskere følger stadig tæt med i krigen

Tæt på halvdelen taler "meget tit" med andre om krigen og dens konsekvenser, og næsten halvdelen af befolkningen har selv samlet ind eller på anden vis bidraget til indsamlinger for at støtte ukrainerne.

Det viser en ny måling fra Trygfonden, hvor fire ud af fem danskere siger, at de stadig følger med i krigen i Ukraine.

- Jeg tror, at tallene afspejler, at der skete en fundamental ændring i mange danskeres verdenssyn den 24. februar, da Rusland invaderede Ukraine. Man oplever at være i en konfliktsituation i Europa, som Danmark ogsĂĄ er en del af, siger Michael Bang Petersen, der er professor og adfærdsforsker pĂĄ Aarhus Universitet, til Ritzau.

Svarene i undersøgelsen er indsamlet af målingsinstituttet Yougov i perioden 17. til 27. marts i år. I alt har 2035 respondenter deltaget.

USA: Rusland har modtaget hundredvis af iranske droner

Det Hvide Hus oplyser fredag, at Rusland har modtaget hundredvis af droner, som er bygget i Iran, fragtet over Det Kaspiske Hav og siden brugt af russiske styrker mod Ukraine.

- Rusland har brugt iranske UAV'er i de seneste uger for at angribe Kyiv og terrorisere den ukrainske befolkning, og partnerskabet mellem det russiske og iranske partnerskab lader til at være blevet dybere, siger John Kirby, der er talsmand for Det Hvide Hus.

Det Hvide Hus mener, at Iran har sendt flere hundrede droner til Rusland siden august. Ruslands regering har afvist, at landets styrker bruger iranske droner i Ukraine.