- Det her er yderst fortroligt, sagde Trump og viste sĂĄ tophemmelige planer til flere i golfklub

Anklageskriftet mod Donald Trump er 49 sider langt og meget detaljeret. Det omhandler blandt andet at have dokumenter om USA's atomvĂĄben.

Donald Trump sad på kontoret i sit luksuriøse Bedminster-golfresort omkring 64 kilometer fra New York.

Foran ham var en forfatter, en forlægger, to af Trumps ansatte og en tændt båndoptager.

- Se, hvad jeg fandt, det her var (ledende militær embedsmands) angrebsplaner. Læs den, sagde han velvidende, at samtalen blev optaget.

I anklageskriftet mod den tidligere præsident indgår båndoptagelsen fra interviewet med den unavngivne forfatter. Under samtalen begyndte Trump at bladre gennem angrebsplanerne.

- Det her er yderst fortroligt. Hemmeligt. Det er hemmelige informationer. Se, se det her, du angriber og… sagde ekspræsidenten videre, mens han fremviste forfatteren planer for, hvordan USA skulle angribe et ikke nærmere defineret land.

- Hvis jeg var præsident, kunne jeg afklassificere det, sagde Trump og fik rummet til at grine.

Man kan se fra udskrifterne, at han har brugt dem til at prale med

Niels Bjerre-Poulsen

Det fremgår ikke af anklageskriftet, hvem den militære embedsmand er, og hvilket land, der var lavet angrebsplaner for. Flere detaljer er udeladt.

Men det er en storjury i Floridas overbevisning, at Trump var klar over, at han var i besiddelse af tophemmelige dokumenter, som han opbevarede skødesløst og bevidst holdt skjult for myndighederne på trods af flere forsøg på at få ham til at udlevere dem.

Og sĂĄ mener myndighederne ogsĂĄ, at Trump lod andre personer uden sikkerhedsgodkendelse se dem.

AtomvĂĄben, angrebsplaner, spionpapirer

Angrebsplanerne er blot ét eksempel. Trump var ifølge FBI i besiddelse af 103 hemmeligstemplede dokumenter, som blev konfiskeret ved flere ransagninger af hans ejendomme.

I det 49 sider lange anklageskrift kundgøres anklagemyndighedens opfattelse af, hvor alvorlig situationen er:

Trump har ifølge anklageskriftet ulovligt været i besiddelse af dokumenter, der var stemplet tophemmelige, og i de forkerte hænder ville papirerne skabe ”exceptionelt alvorlig fare for den nationale sikkerhed”.

Det gælder blandt andet papirer med information om USA’s atomvåben, spionprogrammer, svagheder ved angreb og planer for modangreb.

Flere af dokumenterne handler også om andre landes militære evner, både allierede og fjender. Andre er klassificeret som fortrolige og udelukkende forbeholdt de såkaldte ’Five Eyes’.

Det er et internationalt efterretningssamarbejde bestĂĄende af de fem lande Australien, Canada, Storbritannien, New Zealand og USA.

Der graves ned i selv den mindste detalje i anklageskriftet, der end ikke undlader at dokumentere hvert et ord og hver en tankestreg i samtalerne om de hemmelige dokumenter, som Trump har haft med forskellige personer.

Derfor har anklagemyndigheden en meget stærk sag, mener USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen.

- Anklageskriftet er meget specifikt med udskrift af de samtaler, hvor Trump tydeligvis demonstrerer, at han er klar over, at det, han foretager sig, er ulovligt, siger han.

I samtalen mellem advokaterne og Trump spørger han således advokaterne, om ikke man bare kan lade være med at svare justitsministeriet eller lyve og sige, at han slet ikke har nogen dokumenter.

Flere personer flyttede rundt pĂĄ papirer

I den cirka halvandet år lange periode, hvor Trump var i besiddelse af dokumenterne, skulle de ifølge lovgivning være blevet opbevaret i et sikkert, aflåst rum og kun være tilgængelige for sikkerhedsgodkendte mennesker.

Ifølge anklageskriftets fremførelse er det dog langt fra tilfældet. Her har flere af Trumps ansatte haft adgang til papirerne, som har været opbevaret i opstablede kasser forskellige steder i ekspræsidentens floridanske residens, Mar-A-Lago.

For da det amerikanske nationalarkiv gjorde klart, at de ville gå rettens vej for at få dokumenterne tilbage på rette hænder, sagde en af Trumps advokater, at han ville gennemgå kasserne for at få afleveret papirerne tilbage.

På det tidspunkt var kasserne blevet placeret i Mar-A-Lagos balsal, hvor gæsterne havde adgang, på et badeværelse og i et rum, hvor de ansatte opholdt sig.

Men inden, at advokaten nåede at gå gennem papirerne, bad Trump ifølge anklageskriftet sin assistent Walt Nauta, der også er tiltalt i sagen, om at fjerne kasserne.

Det gjorde Nauta med hjælp fra andre ansatte, ligesom han var i korrespondance med en ukendt kvinde, der beskrives som værende en af Trumps familiemedlemmer.

Walt Nauta fandt i et tilfælde en af kasserne væltet, hvor dokumenterne flød foran. Det dokumenterede han med to billeder, som han sendte til en anden ansat.

Nauta og de øvrige fjernede ifølge anklageskriftet i alt 64 kasser fra Mar-A-Lago, uden at Trump informerede advokaterne. Flere af dem blev sat på et fly til Trump National Golf Club Bedminster også kaldet The Bedminster Club.

Uden sidestykke i amerikansk historie

I USA’s 247 år lange historie er det aldrig nogensinde set før, at en præsident har stået med en føderal kriminalsag hængende over hovedet.

Mens flere af landets 46 præsidenter gennem tiden har haft forskellige anklager på sig, er Trump den første, der decideret bliver tiltalt.

Og det ser skidt ud, mener Niels Bjerre-Poulsen, fordi Trump også står anklaget for at forsøge at forhindre efterforskningen.

- I udskrifterne har han ovenikøbet forsøgt at få sine advokater til at lyve om sagen og være medskyldige i noget, som ifølge anklagepunkterne er klare lovovertrædelser, siger han.

Der er mange ubesvarede spørgsmål i anklageskriftet. Blandt andet står det uklart, hvilken type planer, det var, at Trump viste frem.

Men der har været mange forlydender om lande, som han ønskede at angribe under sit præsidentembede. Blandt dem er Venezuela og Nordkorea.

Desuden frygtede general Mark Milley ifølge sin egen udlægning af de sidste dage under Trumps embede, at præsidenten i værste fald ville beordre et angreb på Kina for at erklære undtagelsestilstand og beholde magten. Det har Trump blankt afvist.

I det usandsynlige scenarie, at Trump idømmes maksimalt straf for alle 37 punkter i anklageskriftet, risikerer han at blive idømt flere hundrede års fængsel.

Hvorfor, Trump havde så stor interesse i papirerne og nægtede at aflevere dem tilbage, mangler der også stadig svar på. Men Niels Bjerre-Poulsen siger:

- Man kan se fra udskrifterne, at han har brugt dem til at prale med og sagt, ’se, det her er i virkeligheden tophemmelige dokumenter, men se, hvad der står på det’.