Trump kan sagtens stille op til præsidentvalget – selv med en fængselsdom

Den tidligere præsident risikerer i værste fald at skulle i fængsel i årevis.

Det amerikanske justitsministerium har rejst tiltale mod Donald Trump i en sag om ulovlig håndtering af hemmelige dokumenter.

Det er fortsat tidligt i processen, men det betyder, at den tidligere præsident i værste fald kan risikere at skulle i fængsel i årevis.

Hvis Trump bliver valgt, kan han benåde sig selv

Torsten Jansen, USA-kommentator

I alt står Trump over for mindst syv anklagepunkter i tiltalen fra de føderale myndigheder, hvoraf hver enkelt af dem kan give op til mellem 5 og 20 års fængsel.

Men selv udsigten til en potentiel fængselsdom er ikke noget, der sætter en stopper for Donald Trumps drømme om at flytte tilbage i Det Hvide Hus efter det kommende præsidentvalg i november 2024.

Det kan godt være, at det bliver sværere for Trump at overbevise den amerikanske befolkning om, at de skal stemme på ham, men der er ifølge CNN ikke noget i landets forfatning, der forbyder, at han gør forsøget.

Video: TV 2 NEWS

Kan lukke sagen ned

Hvis Donald Trump bliver dømt for at have brudt føderal lovgivning, vil det i så fald være første gang nogensinde for en tidligere præsident.

Alene det, at han er tiltalt af de føderale myndigheder, skriver historie.

Der findes dog én måde, hvorpå Donald Trump kan få sagen til at forsvinde.

Den amerikanske præsident kontrollerer nemlig landets justitsministerium, så vinder Trump valget i 2024, inden sagen er ovre, kan han afvise sagens relevans – og de facto lukke sagen ned.

To eksperter har forklaret til CNN, at det er højst usandsynligt men dog ikke umuligt, at sagen når sin afslutning inden valget i 2024.

Til det tager den slags føderale retssager simpelthen for lang tid.

Hvis Donald Trump vinder valget næste år, er der også den mulighed, at han kan benåde sig selv.

Det fortæller USA-kommentator Torsten Jansen:

- Hvis Trump bliver valgt, kan han benåde sig selv. Der er ikke noget i den amerikanske forfatning, der gør, at man ikke kan være dømt og samtidig stille op til præsidentvalget, siger Jansen.

- Selv hvis han skulle blive dømt og få en fængselsdom, så er der intet, der forhindrer Trump i fortsat at være præsidenkandidat for Republikanerne.

Intet står i vejen for Trump

I det hele taget er det ikke mange krav, man skal opfylde for at stille op som præsidentkandidat i USA.

Ifølge forfatningen kræver det kun tre ting:

Kandidaten skal være 'natural born' amerikaner – hvad det indebærer, er der delte meninger om – være mindst 35 år gammel og have boet i USA i mindst 14 år.

Intet står med andre ord i vejen for Trump frem mod næste valg – heller ikke den verserende sag.

Donald Trump forventes at blive stillet for en føderal dommer i Miami i Florida tirsdag klokken 15 amerikansk tid.