Nye detaljer i Trump-sag får Steinmetz til at spærre øjnene op: - Det er uden sidestykke i amerikansk historie

Ifølge TV 2-korrespondent kan sagen mod Trump blive meget værre for ham. Anklageskriftet indeholder nemlig ikke alle beviserne.

Da det føderale politi i USA, FBI, sidste år fandt intet mindre end 100 klassificerede dokumenter hjemme hos Donald Trump, havde den tidligere præsident en masse gode undskyldninger.

Han hævdede for eksempel, at der blot var tale om en heksejagt og fastholdt samtidig, at han ikke havde gjort noget forkert.

Men den historie får Trump nu svært ved at gentage.

For fredag aften blev et anklageskrift offentliggjort, som viser, at den tidligere præsident står over for 37 anklager i en sag om håndtering af selvsamme dokumenter.

Og ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, gennemhuller anklageskriftet fuldstændig Donald Trumps tidligere bortforklaringer.

- Det her skrift dokumenterer, at Trump var helt klar over, hvad han gjorde. Han har optrådt fuldstændig skødesløst, siger han.

Dokumenter blev fundet på badeværelse

I det 49 sider lange anklageskrift fremgår det blandt andet, hvordan præsidenten opbevarede dokumenterne i mange forskellige rum i Mar-a-Lago-hjemmet i delstaten Florida.

Blandt andet blev kasser med papirer - herunder opysninger om det amerikanske atomvåbenforsvar - fundet i den tidligere præsidents balsal, badeværelse, soveværelse, kontor og i et opbevaringsrum.

Det er særligt billederne af de tophemmelige dokumenter på Trumps marmorbadeværelse, som får Jesper Steinmetz til at spærre øjnene op.

- Det er uden sidestykke i amerikansk historie.

- For det er vel og mærke dokumenter, der er så hemmelige, at de kun må deles med ’Five Eyes’, siger han.

Afspejler grovheden

'Five Eyes' er en efterretningsalliance, som omfatter de engelsktalende lande Australien, New Zealand, Canada, Storbritannien og USA.

Hvis han bliver dømt for det her, er han en gemen kriminel

Jesper Steinmetz, TV 2-korrespondent i USA

Og det faktum, at dokumenterne relaterer sig til netop den alliance, fortæller ifølge TV 2-korrespondenten lidt om grovheden af de kriminelle handlinger, som Trump nu er tiltalt for.

- Hvis han bliver dømt for det her, er han en gemen kriminel, som i virkeligheden har været med til at skade sit land – uanset om han har ønsket det eller ej, understreger Jesper Steinmetz.

For nu er der dog ikke noget, som tyder på, at Donald Trump har haft til hensigt at viderebringe eller sælge dokumenterne.

Tilbage står derfor det helt grundlæggende spørgsmål: Hvorfor?

Muligvis kun toppen af isbjerget

Jesper Steinmetz ligger ikke inde med svaret.

Alt, hvad han kan sige, er, at Trump måske har gjort det, da han mener, at papirerne tilhører ham, fordi de var i hans besiddelse, da han sad i Det Hvide Hus.

Hvis Donald Trump bliver dømt, risikerer han flere års fængsel. Og selvom det ser slemt nok ud for republikanernes mulige præsidentkandidat lige nu, kan det blive meget værre.

Ifølge Jesper Steinmetz indeholder anklageskriftet nemlig ikke alle de samlede beviser mod Trump. Blot nok til, at der kan rejses en sag mod ham.

- Når sagen kommer for retten, vil der sandsynligvis komme nogle meget mere sprængfarlige beviser på banen, som slet ikke er nævnt i det her skrift, fortæller han.

Værre end sag i New York

Det er blot to måneder siden, at Donald Trump sidst stiftede bekendtskab med det amerikanske retssystem.

Vi kan ende med at stå i en situation, hvor en præsidentkandidat har fire tiltaler mod sig

Jesper Steinmetz, TV 2-korrespondent i USA

Her blev den tidligere præsident tiltalt af en storjury i New York i en sag om tys tys-penge til en pornoskuespiller.

Jesper Steinmetz vurderer dog denne sag til at være meget værre for Trump.

Sagerne er bare to af flere, som ventes mod Donald Trump.

En sag i Florida om klassificerede dokumenter og en sag i delstaten Georgia om stemmeafpresning kan blive de næste.

- Vi kan ende med at stå i en situation, hvor en præsidentkandidat har fire tiltaler mod sig i fire forskellige retssager, lyder det fra Jesper Steinmetz.

Donald Trump forventes at blive stillet for en føderal dommer i Miami i Florida tirsdag klokken 15 amerikansk tid.