Har Ukraine sendt Leopard 2-kampvogne til fronten? Kan få ”afgørende” betydning

Flere medier skriver, at Ukraine har taget de eftertragtede kampvogne i brug, men danske militæreksperter er skeptiske.

Det er tidligere blevet spået som en ”gamechanger”, hvis Ukraine satte de avancerede Leopard 2-kampvogne i spil i krigen.

Og nu tyder noget på, at de tyskproducerede vogne faktisk er blevet rullet til frontlinjen i nærheden af Zaporizjzja-regionen i syd, skriver talrige militærbloggere og flere internationale medier som Forbes og Financial Times.

- Hvis det er rigtigt, kan det få en afgørende rolle for et ukrainsk gennembrud ved fronten, siger Carsten Rasmussen, der er pensioneret brigadegeneral og har arbejdet med Leopard 1-kampvogne fra 1984 til 1994.

Kører i en "ubehagelig snæver kolonne"

Udgangspunktet for skriverierne om Leopard-kampvognene er en video fra onsdag, der er udgivet af det russiske forsvarsministerium på beskedtjenesten Telegram.

Video fra det russiske forsvarsministerium Video: TV 2 NEWS

Her ser man – i hvert fald ifølge Forbes – Leopard 2-kampvogne og andre pansrede køretøjer køre i en ”ubehagelig snæver kolonne langs en ikke-asfalteret vej” i det sydlige Ukraine uden for byen Novopokrovka eller nær byen Mala Tokmachka – begge besat af russiske tropper.

Ifølge militæreksperten Rob Lee, der følger krigen tæt, og som også har delt videoen, er videoen fra sidstnævnte, Mala Tokmachka.

Intens kamp

Det er svært at konkludere, hvad der præcis sker på videoen. Men ifølge Forbes viser den, at det er lykkedes Rusland at tilintetgøre mindst en af Leopard 2-kampvognene.

Ifølge The Financial Times viser videoen derudover tilsyneladende ”mindst to” Leopard 2-kampvogne i en ”intens kamp” med de russiske tropper.

- Hvis det bliver verificeret, er det første visuelle bevis på, at de tyske kampvogne bliver brugt på den ukrainske slagmark, lyder det i artiklen, der blandt andet er skrevet af mediets Ukraine-reporter Christopher Miller.

Leopard 2-kampvognene

  • Producenten af Leopard 2, tyske Krauss-Maffei Wegmann, hævder, at kampvognen er "verdens førende".
  • Den omkring 55 tons tunge kampvogn anses da også generelt som værende en af de mest effektive modeller på markedet og bruges over hele Europa.
  • Modellen blev første gang brugt i 1979 og er siden blevet opdateret og udviklet.
  • Omkring 3500 Leopard 2-kampvogne er blevet produceret hidtil.
  • Den er kendt for sin ildkraft, mobilitet og solide rustning.
  • Danmark sender 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine. De er klar fra begyndelsen af 2024.
  • Polen har lovet at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Heraf er 4 ankommet.
  • Også 18 tyske Leopard 2-kampvogne er nået frem.
  • Flere andre lande har givet udtryk for, at de vil støtte Ukraine ved at sende de avancerede kampvogne til landet.
  • Da Leopard-kampvognene produceres i Tyskland, har det været nødvendigt med en tysk godkendelse, før andre lande kunne sende dem til Ukraine. Den godkendelse kom i slutningen af januar.

Meldingerne om kampvognene falder samtidig med, at flere iagttagere har erklæret den længe ventede ukrainske modoffensiv for skudt i gang.

Og torsdag lød det fra Ruslands forsvarsministerium, at de russiske tropper natten til torsdag havde afvist en stor ukrainsk offensiv i netop Zaporizjzja-regionen.

Ifølge forsvarsministeriet havde Ukraine forsøgt at bryde gennem russiske forsvarslinjer med op mod 1500 soldater og 150 pansrede køretøjer fra fire forskellige retninger.

Angrebet skulle være blevet opdaget ”rettidigt”, hævder russerne, og efter to timers kamphandlinger skulle Ukraines militær have mistet hundredvis af soldater.

Rusland har dog ikke nævnt noget specifikt om Leopard 2-kampvognene, og spørger man danske militæreksperter, tvivler de da også meget på, at kampvognene har fundet vej til den ukrainske offensiv.

Tror det ikke over en dørtærskel

Carsten Rasmussen, den tidligere brigadegeneral, mener simpelthen ikke, timingen virker rigtig.

- Ukrainerne er i første fase af deres offensiv, hvor de angriber rigtig mange steder på fronten. Men det virker for tidligt at sætte Leopard 2-kampvogne ind, siger han.

Ifølge Carsten Rasmussen skal ukrainerne have opnået mere ved frontlinjen, før de sætter en så afgørende faktor ind som de tyskproducerede kampvogne, og han vurderer derfor meldingerne som værende russisk propaganda.

- Jeg må ærligt tilstå, at jeg ikke tror det her over en dørtærskel, siger han, men understreger samtidig, at det er umuligt at sige noget skråsikkert om krigens gang.

Noget af det bedste, Ukraine har

Heller ikke Mikkel Storm, der er major og militærforsker ved Forsvarsakademiet, har stor tiltro til, at ukrainerne har taget Leopard 2-kampvognene i brug.

Han har dog et forbehold.

- De har haft dem i nogle måneder, så de kan godt have nået at omskole besætninger og indarbejde kampvognene logistisk, så det er ikke urealistisk, siger han.

Ifølge Mikkel Storm er Leopard 2-kampvognene ”noget af det bedste”, Ukraine har. For de kan det samme som andre kampvogne, lyder det – bare bedre.

- Den har en kraftig og præcis kanon. Den har godt sigte og kan angribe præcist i både dagslys og mørke på stor afstand. Desuden er den vældig godt beskyttet, så besætningen har relativt gode overlevelseschancer, hvis den bliver ramt, siger militærforskeren.

Hverken Ukraine eller Rusland har kommenteret meldingerne om Leopard 2-kampvognenes mulige entré i krigen.

Til The Washington Post har en ukrainsk talsmand fra militæret bekræftet ”mere aktivitet” i Zaporizjzja-regionen. Men "det er ikke noget stort”, og de ukrainske styrker er ”stadig i en defensiv operation", lyder det.