Boris Johnson trækker sig som parlamentsmedlem

Partygate-udvalg har brugt sine beføjelser til at udføre et "politisk lejemord", mener den tidligere premierminister.

Boris Johnson har meddelt, at han træder tilbage som parlamentsmedlem med øjeblikkelig virkning.

Det er virkelig trist at skulle forlade parlamentet - i hvert fald for nu

Boris Johnson

Det oplyser han i en erklæring.

- Jeg har skrevet til min forening i Uxbridge og South Ruislip for at sige, at jeg træder tilbage med det samme og udløser et øjeblikkeligt mellemvalg, lyder det.

Et sådan valg finder sted, når en plads i Underhuset bliver ledig mellem parlamentsvalgene.

Partygate

Boris Johnson siger ifølge Reuters, at han træder tilbage efter at have modtaget resultaterne fra det udvalg, der undersøger, om den tidligere premierminister løj for parlamentsmedlemmer over Partygate.

Partygate er mediernes navn for skandalen om de mange fester, receptioner og fyraftens-arrangementer med drinks, der blev afholdt i Boris Johnsons embedsbolig i Downing Street 10 på et tidspunkt, hvor Storbritannien ellers var i stram corona-lockdown.

- Jeg har modtaget et brev fra privilegieudvalget, der gør det klart - til min store forbløffelse - at de er fast besluttet på at bruge sagen mod mig til at drive mig ud af parlamentet, siger Boris Johnson.

Ingen beviser

Den tidligere premierminister hævder, at han på antidemokratisk vis er blevet tvunget ud af parlamentet.

Ifølge Boris Johnson har udvalget stadig ikke fremlagt et eneste bevis på, at han bevidst har vildledt parlamentet.

- De ved udmærket godt, at da jeg talte i Underhuset, sagde jeg, hvad jeg oprigtigt troede var sandt, og hvad jeg var blevet briefet til at sige, ligesom enhver anden minister, skriver Boris Johnson i en erklæring.

Brexit-hævn

I erklæringen fremgår det, at det ifølge Johnsons opfattelse aldrig har været udvalgets opgave at finde frem til sandheden om forløbet.

Ifølge Johnson har udvalget brugt sine beføjelser til at udføre et "politisk lejemord".

Set i bakspejlet var det naivt af ham at tro, at udvalget ville finde frem til sandheden, og nu bliver han tvunget ud af parlamentet af en lille håndfuld mennesker, skriver han.

- Jeg er ikke alene om at tro, at der er en heksejagt i gang for at tage hævn for Brexit og i sidste ende for at vende folkeafstemningsresultatet i 2016.

Stolt over resultater

Boris Johnson er enormt stolt af alt det, som landet opnåede i sin tid i embedet som premierminister.

Han nævner blandt sine største resultater Brexit, en valgsejr med det største flertal i 40 år, den hurtigste vaccine-udrulning i større europæiske lande, og det at lede en global støtte til Ukraine.

Samtidig sender han en stikpille afsted mod sit konservative parti og den siddende premierminister, Rishi Sunak, der har "et presserende behov for at genvinde sin følelse af momentum og sin tro på, hvad dette land kan gøre."

- Da jeg forlod embedet sidste år, var regeringen kun en håndfuld point bagud i meningsmålingerne. Den kløft er nu blevet enormt større.

Farvel - for nu

Premierministeren fra 2019 til 2022 afrunder sin erklæring ved at holde døren åben for et comeback.

- Det er virkelig trist at skulle forlade parlamentet - i hvert fald for nu, lyder det.

Boris Johnson har tidligere formået at levere sensationelle comeback, men det her kan være endestationen, vurderer journalist og forfatter Lone Theils.

- Han er før kommet tilbage til britisk politik på trods af utrolig mange skandaler og problemer, men det her er måske skillevejen for Boris Johnson, siger hun til TV 2.