Én Nord Stream-teori fylder i amerikanske medier – men danske eksperter er kritiske
Der har været mange teorier om, hvem der står bag sabotagen på Nord Stream. I dag står to teorier ud fra mængden: én om Ukraine og én om Rusland.
Myndighedernes efterforskning er mørklagt. Mediernes iver efter at afdække sandheden er massiv.
Det har ført til en lang række teorier om, hvem der står bag sabotagen på Nord Stream 1 og 2 på bunden af Østersøen ud for Bornholm, som fandt sted tilbage i september 2022.
Senest er velansete amerikanske medier begyndt at skrive om en lækket underretning til den amerikanske efterretningstjeneste CIA, der peger på, at Ukraine kan stå bag sabotagen.
Men to danske eksperter er kritiske over for den teori.
- Rent operativt virker det meget usandsynligt, at det skulle kunne gennemføres på den måde (som står beskrevet i underretningen, red.), siger Jacob Kaarsbo, der er tidligere analytiker og chef i Forsvarets Efterretningstjeneste og i dag arbejder som senioranalytiker i Tænketanken Europa.
Han hælder mere til en anden teori, der også har været beskrevet i danske og internationale medier: at Rusland skulle stå bag angrebet med brug af russiske flådefartøjer.
Det er disse to hovedteorier om henholdsvis Ukraine og Rusland, der i dag synes mest sandsynlige, opsummerer orlogskaptajn Johannes Riber, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.
- Der er de to teorier, og det er, som om visse medier løber med den ene, og andre medier løber med den anden, siger han.
En hemmelig besked
The Washington Post skrev tirsdag, at avisen har fået fat i en kopi af en efterretningsrapport, som er blevet delt på chatplatformen Discord som del af en større læk af militærhemmeligheder.
Rapporten viser ifølge avisen, at CIA i juni 2022 – tre måneder før angrebet på Nord Stream – fik en besked fra en nær allieret i Europa.
Det europæiske lands efterretningstjeneste havde fået at vide fra en ukrainer, at ukrainsk militær havde planlagt et hemmeligt angreb på rørledningerne. Planen var angiveligt at bruge falske identitetspapirer, leje en båd og lade seks dykkere fra Ukraines specialstyrker søge ned mod havbunden for at ødelægge Nord Stream 1.
Planen var dog blevet "sat på hold" ifølge rapporten, skriver The Washington Post.
Selvom ukrainerens oplysninger ikke kunne verificeres, så valgte CIA at dele oplysningen med Tyskland og flere andre europæiske lande sidst i juni, skriver The Washington Post på baggrund af interviews med flere unavngivne amerikanske embedsmænd.
TV 2 kan ikke bekræfte rigtigheden af oplysningerne beskrevet i The Washington Post.
Men flere amerikanske medier er dykket ned i sagen, heriblandt tv-stationen CNN, som skriver, at tre unavngivne embedsmænd bekræfter advarslen til CIA om ukrainernes plan.
Teorien om Ukraine
Advarslen til CIA vækker særlig opsigt, da flere europæiske medier – heriblandt Berlingske og den tyske avis Süddeutsche Zeitung – i fællesskab har undersøgt den tyske efterforskning af sabotagen.
Tyske efterforskere mistænker netop, at en lejet sejlbåd med navnet Andromeda og seks personer ombord skal have været brugt ved aktionen, som TV 2 også tidligere har beskrevet.
Selvom der er et tydeligt sammenfald, er Jacob Kaarsbo dog ikke overbevist.
- CIA er i tvivl om kildens pålidelighed. Det betyder, at oplysningerne ikke kan tages for pålydende. Vi glemmer at se på alle de forbehold, som kan ligge i meldingerne, siger han.
Med sin erfaring fra efterretningstjenesten vil Jacob Kaarsbo ikke kalde beskeden til CIA for en "efterretning".
For han ser ikke tegn på, at oplysningen fra den ene ukrainske kilde er valideret. Og så er det blot en "oplysning" eller et "spor".
- Jeg tror, at CIA har lagt det her spor til side. Du kan godt have en masse spor, som du ender med at konkludere ikke passer. Det er helt normalt, siger han og tilføjer:
- Der er sandsynligvis tale om, at nogle et sted i Europa har talt om det her som en mulighed – men det gør det ikke til en sandhed, siger han.
Teorien om Rusland
Både orlogskaptajn Johannes Riber og Jacob Kaarsbo har svært ved at tro, at angrebet mod gasrørsledningerne kan være blevet udført med en lille sejlbåd og en håndfuld dykkere.
- Den operative beskrivelse er helt urealistisk. For det kræver rigtig meget sprængstof, der skal fragtes afsted i et uroligt hav, og det kræver en stor præcision at placere det på omkring 80 meters dybde, siger Jacob Kaarsbo.
Den tidligere efterretningschef hælder i stedet til den anden teori, der også har været velbeskrevet i danske og internationale medier den seneste tid – at Rusland skulle stå bag angrebet:
Dagbladet Information kunne i april afsløre, at Forsvaret har taget 112 billeder "af efterretningsmæssig karakter" af russiske fartøjer i området nær sprængningerne 4 dage før, at sabotagen fandt sted.
Forsvaret har blandt andet fotograferet det russiske specialfartøj SS-750, der har en miniubåd ombord.
Efterfølgende har DR i samarbejde med andre nordiske medier afsløret, at russiske flådeskibe har været på flere mørklagte operationer ved Nord Stream i tiden op til eksplosionerne.
Ved at sammenholde opsnappet radiokommunikation og sattelitbilleder har DR beskrevet, hvordan russiske skibe, der kan lave undervandsoperationer og støtte ubådsoperationer, flere gange har bevæget sig hen over gasrørsledningerne nær de steder, hvor eksplosionerne siden fandt sted.
Johannes Riber er enig i, at det mest sandsynlige lige nu er, at Rusland står bag sabotagen med brug af egentlige flådefartøjer.
- Hvis der virkelig har været russiske skibe på stedet kort før eksplosionerne – endda med en miniubåd – så mener jeg, at det er noget af et sammenfald, siger han.
Ifølge Johannes Riber er der en vis sandsynlighed for, at de danske myndigheder aldrig kommer til at svare på, hvem der stod bag angrebet på grund af hensyn til hemmelige kilder i efterforskningen.