Stor dæmning i Kherson-regionen sprængt i luften – evakueringer begyndt

Videoer fra sociale medier viser vandet fosse ud gennem den kollapsede dæmning i Kherson-regionen.

Den store dæmning Nova Kakhovka i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine er sprængt i luften, lyder det fra både russiske og ukrainske kilder, der peger på hinanden som bagmænd.

Den 30 meter høje og 3,2 kilometer lange dæmning ligger i den sydlige ende af Dnepr-floden, hvor den snævrer ind og løber videre mod havnebyen Kherson.

På sociale medier florerer der videoer af vandet fra floden, der fosser ud gennem den kollapsede dæmning. TV 2 har ikke kunnet få verificeret disse videoer.

Ukraine og Rusland beskylder hinanden

Den sydukrainske militære kommandoenhed siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland har sprængt dæmningen i luften.

Den regionale guvernør i Kherson, Oleksandr Prokudin, kalder det "endnu en terrorhandling" fra russisk side.

- Vandet vil nå et kritisk niveau inden for fem timer. Evakueringen af områderne i fare er begyndt, skrev han kort før klokken 06 på Telegram.

Den russiske borgmester i Nova Kakhovka i Kherson oplyser, at dæmningen blev ødelagt på grund af beskydning, skriver det russiske statsmedie Tass.

Her kalder borgmesteren det også en "seriøs terrorhandling".

Nova Kakhovka-dæmningen

  • Dæmningen blev bygget i sovjettiden i 1956 som en del af det hydroelektriske kraftværk Kakhovka.
  • Den er 30 meter høj og 3,2 kilometer lang og ligger ved Dnepr-flodens sydlige udløb, hvor floden snævrer ind på vej mod Kherson.
  • Dæmningen holder på et 18 kubikkilometer stort bassin, hvilket svarer til Great Salt Lake i Utah i USA, der er den største saltvandssø på den vestlige halvkugle.
  • Reservoiret tilfører også vand til Krim-halvøen, der blev annekteret af Rusland i 2014, og til Zaporizjzja, der også er under russisk kontrol.

​Kilde: Reuters

Floden har betydning for atomkraftværk

Dæmningen forsyner Krim-halvøen med vand og bruges også til nedkølingen af atomkraftværket Zaporizjzja nordøst for dæmningen.

På nuværende tidspunkt er situationen ikke kritisk for atomkraftværket, siger en russisk embedsmand ifølge Reuters.

På ukrainsk side er der mere bekymrede meldinger.

Lederen af ​​Ukraines præsidentielle administration, Andrij Jermak, skriver på Telegram ifølge Reuters, at det udgør en trussel mod kraftværket.

Han kalder ødelæggelsen af dæmningen "en miljøkatastrofe".

Dæmningen har tidligere været et stridspunkt mellem Rusland og Ukraine. I oktober anklagede de ifølge Reuters hinanden for at planlægge at sprænge den i luften.

Her sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Rusland havde mineret dæmningen og forberedt en sprængning.

Ukrainsk politi opfordrer til at slukke elektronik

Ukraines nationale politi opfordrer på Telegram borgere i nærheden af Nova Kakhovka-dæmningen til at evakuere og slukke for elektriske apparater.

Anton Gerashchenko, rådgiver for Ukraines indenrigsminister, beder også beboere i de berørte landsbyer om at slukke for deres elektronik.

Omkring 80 landsbyer eller bosættelser kan blive påvirket af ødelæggelsen af Nova Kakhovka-dæmningen, skriver Tass, der henviser til de lokale nødtjenester.

Tass citerer samtidig den russiske borgmester i Nova Kakhovka for at sige, at ødelæggelsen af dæmningen vil føre til problemer med vandforsyningen på den russiskkontrollerede Krim-halvø.