Seneste nyt om krigen i Ukraine 1. juni 2023

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Den russiske by Sjebekino kom under massive angreb, sagde guvernøren i Belgorod-regionen. Rusland slog tilbage i grænselandet mellem de to lande og slog ifølge statsmedier 50 soldater ihjel.

Rusland vil lave deres egen "internationale domstol"

Viceformanden for Føderationsrådet i rusland, Konstan Kosachev, siger torsdag, at der snart vil blive behandlet et forslag om at oprette en ny international domstol.

Formålet med domstolen er blandt andet at bruge den mod Ukraine for det, som Rusland betegner som brud på international lovgivning. Koschev siger ifølge statsmediet Tass, at det skal være et alternativ til den nuværende FN-domstol i Haag, Den Internationale Domstol.

- Jeg understreger: Ikke russisk, men international, siger han.

Han fordømte samtidig Ukraine og NATO for "aggression mod Rusland".

Rusland slår tilbage efter angreb på Belgorod - hævder at have dræbt mange "terrorister"

De russiske styrker har ifølge statsmediet Tass angrebet og dræbt 50 "ukrainske terorrister" i grænselandet mellem Ukraine og Rusland. Det kommer som modsvar på en række angreb på russiske byer i Belgorod-regionen, som to oprørsgrupper bestående af russere har taget skylden for. Grupperne kæmper på ukrainsk side, men Ukraine har taget afstand til deres angreb i Rusland.

Udover at have dræbt 50 soldater har Rusland også ødelagt en større portion udstyr - herunder et raketkastesystem, skriver mediet.

- I alt blev mere end 50 ukrainske terrorister, fire pansrede kampkøretøjer, et BM-21 Grad flerskudsraketsystems-køretøj og en lastbil ødelagt i grænseområdet fra Ukraine, oplyser Ruslands væbnede styrker ifølge Tass. 

Britisk mediemogul sanktioneret: – Kontrolleres af en fremmed stat

Den russiske milliardær Alexandr Lebedev ejer både Evening Standard og The Independent, der sammen har flere millioner læsere over hele verden.

Men han har også tætte forbindelser til Rusland og den russiske præsident, Vladimir Putin, og de britiske efterretningstjenester vurderer, at han "direkte eller indirekte bliver kontrolleret af en fremmede stat eller handler i dennes interesse".

Derfor er Lebedev, der i øvrigt er tidligere KGB-agent, blevet sanktioneret af Storbritannien. Det skriver The Guardian

Mindst to såret under eksplosion i Belgorod by

En eksplosion har ramt regionshovedstaden i Belgorod i Rusland og såret mindst to personer. Det oplyser regionens guvernør, Vjatjeslav Gladkov, på Telegram. Ifølge Gladkov tyder umiddelbare informationer på, at eksplosionen var forårsaget af en drone.  

Wagnergruppen "skal forsvare Rusland": - Næste kamp bliver på russisk territorium

Wagnergruppens leder, Jevgenij Prigozjin, har bemærket sig rækken af angreb på Ruslands territorium det seneste døgn, og han kommer nu med et opsigtsvækkende forslag: At Wagnergruppen trækker sig fra Ukraine for at forsvare Rusland. Det skriver CNN.

For det første kræver han dog, at Wagner-soldaterne får en måneds hvile efter flere måneders voldsomme kampe i Bakhmut. Han siger samtidig, at han tror, at de næste kampe højst sandsynligt "bliver på russisk territorium".

Prigozjins soldater har planer om at forlade Bakhmut senest 5. juni, hvor de formentlig skal erstattes af de russiske styrker. 

Video viser eksplosioner under angreb på russisk by

Medlemmer af oprørsgruppen Den Russiske Frihedslegion hævder at have angrebet og destrueret et russisk ammunitionslager fyldt med raketkastere i Ruslands Belgorod-region. Gruppen, som består af russere og ifølge egne ord kæmper for at ”befri landet fra Putin”, brugte artilleri til at angribe målene, oplyser de.

CNN har verificeret, at videoerne finder sted i Rusland.

Den Russiske Frihedslegion kæmper side om side med en anden gruppe, der kalder sig Det Russiske Frivilligkorps, som begge hævder at føre krig mod ”Putins hær” inde bag Ruslands grænser. Den russiske regering har indtil videre kaldt angrebene for ukrainsk terrorisme, mens Ukraines regering har taget afstand fra grupperne.

Tidligere torsdag meldte guvernøren i Belgorod om massive angreb natten igennem i den russiske by Sjebekino.

Ukraine har ret til at forsvare sig selv, siger Stoltenberg om ukrainske angreb på Rusland

Ukraine har ret til at forsvare sig selv. Det siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ifølge Kyiv Independent.

- Vi har nøjagtig den samme holdning nu, som vi havde i begyndelsen af ​​krigen. Ruslands angrebskrig mod Ukraine er en åbenlys krænkelse af international lov, mens retten til selvforsvar er nedfældet i FN's Charter, siger generalsekretæren på et pressemøde torsdag.

Stoltenberg tilføjer, at de allierede er fast besluttet på at støtte Ukraine, så længe det er nødvendigt, og det gør ikke NATO til en part i konflikten.

Ungarn vil ikke diskutere ukrainsk NATO-medlemskab

Med seks uger til NATO-topmøde i Vilnius var NATO’s optagelse af Ukraine på tapetet, da NATO’s udenrigsministre i dag mødtes.

Den ungarske udenrigsminister, Peter Szijjarto, udelukker, at optagelsen af Ukraine kan være på dagsordenen i Vilnius

- Vi skal være tydelige på dette. NATO-optagelsen af ​​et land, der i øjeblikket er i krig, kan ikke være på dagsordenen, siger ministeren ifølge Reuters. Han tilføjer, at en tidsplan for Ukraine heller ikke bør diskuteres.

Generalsekretær Jens Stoltenberg startede ellers mødet med at sige, at alle NATO-allierede er enige om, at Ukraine bliver medlem af alliancen.

Rusland har blokeret Sortehavets korneksportaftale igen, siger Ukraine

Ukraines ministerium for renovation og infrastruktur siger torsdag, at korneksportaftale for Sortehavet igen er blevet stoppet, skriver Reuters.

- Det fælles koordinationscenter i Istanbul har meddelt, at det er umuligt at udarbejde en inspektionsplan for 1. juni på grund af endnu en uberettiget afvisning af den russiske delegation om at registrere indkommende skibe til deltagelse i initiativet, oplyser ministeriet.

Rusland har ikke kommenteret sagen.

Zelenskyj har ikke fastsat dato for topmøde – Danmark vil gerne være vært

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger i dag, at Kyiv ikke har fastsat en dato for et topmøde, der ville sætte parametre for at afslutte krigen, skriver The Guardian.

- Vi arrangerer et topmøde – vi ønsker at involvere så mange lande som muligt. Det er derfor, vi ikke har fastsat datoen endnu, siger præsidenten.

Danmark har tidligere tilbudt at være vært for sådan et møde. Det fortalte Lars Løkke (M) i sidste uge.

- Hvis der skal være et internationalt møde, som bringer merværdi og fremskridt, så skal det ikke være et møde blandt de lande, der hele tiden har stået på Ukraines side.

- Det kræver, at man kan få opbygget en interesse hos lande som Indien, Brasilien og Kina. Hvis Ukraine og Ukraines venner kan lykkes med det, og Ukraine mener, at tiden er inde, så vil Danmark selvfølgelig gerne være værtsland, siger udenrigsministeren.

Zelenskyj ønsker alle eksportrestriktioner på landbrugsprodukter fjernet af EU

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger torsdag, at han har opfordret til ubetinget fjernelse af alle eksportrestriktioner på ukrainske landbrugsprodukter under samtaler med Europa-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen. Det skriver Reuters.

Zelenskyj siger, at forhandlingerne i Moldova med von der Leyen også berørte sikkerhedsgarantier for Ukraine, mens det er uden for NATO's militæralliance.

Ni personer i kritisk tilstand efter russisk angreb

Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko, giver en opdatering på nattens angreb mod Ukraines hovedstad. Det skriver Kyiv Independent på Twitter.

Udover de tre døde er der 16 sårede – heraf er ni i kritisk tilstand.

Tre skoler, en børnehave, seks huse og en politistation blev beskadiget i angrebet, tilføjer byens borgmester.

Ukraine hævder, at det lykkedes at stoppe alle ti missiler, der blev affyret mod Kyiv, men nedfaldet fra missiler har gjort stor skade på civile og bygninger.

Dræbte forsøgte forgæves at komme ind i låst beskyttelsrum

To kvinder og en niårig pige blev dræbt, da Rusland natten til torsdag sendte missiler ind over Kyiv.

Manden til en af de dræbte kvinder fortæller til tv-stationen Suspilne, at han sammen med sin familie var taget hjemmefra for at søge tilflugt i et beskyttelsesrum, men rummet var låst. Det skriver CNN.

- Folk bankede på. De bankede på i meget lang tid. Der var kvinder og børn. Ingen åbnede. Min kone og barn (var der, red.). Barnet har det fint, men min kone døde, fortæller manden, der hedder Yaroslav.

Ukrainsk politi har iværksat en efterforskning for at afklare, hvorfor beskyttelsesrummet ikke var åbent. Det skriver Ukraines indenrigsminister, Ihor Klymenko, på Facebook. Han kalder det en forbrydelse og ønsker at retsforfølge de ansvarlige.

Russiske styrker har forpurret angreb mod Belgorod-regionen, hævder generalløjtnant

Mere end 30 ukrainske soldater, 4 pansrede kampkøretøjer og 1 kampkøretøj med et Grad MLRS-raketsystem er blevet ødelagt ved grænseområdet mellem Ukraine og Rusland.

Det hævder den officielle repræsentant for det russiske forsvarsministerium, generalløjtnant Igor Konasjenkov, torsdag ifølge Tass.

- I morges forpurrede de væbnede styrker i Den Russiske Føderation sammen med enheder fra grænsevagttjenesten og andre enheder i den russiske sikkerhedstjeneste et nyt forsøg fra Kiyv-regimet på at udføre en terrorhandling mod civilbefolkningen i byen Sjebekino i Belgorod-regionen, siger Konasjenkov.

Russisk administrationsbygning i brand efter missilangreb

En administrationsbygning og flere andre bygninger er blevet ramt i Sjebekino af ukrainske Grad-missiler. Det skriver Belgorods guvernør, Vjatjeslav Gladkov, på Telegram.

En video fra Kyiv Post på Twitter viser administrationsbygningen i brand.

Lukasjenko frygter et vestligt kup i Belarus

Vesten er i gang med at forberede et voldeligt kup, der skal vælte regeringen i Belarus. Det siger den belarusiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, torsdag. Det skriver belarusiske Belta.

- Polen, Litauen og Ukraine udgør en træningsplads for medlemmer af illegale væbnede grupper. Disse lande forsøger at skabe slumrende ekstremistiske celler i vores land. Vi har friske beviser på dette, siger præsidenten.

Lukasjenko udtaler sig på et møde med chefer fra sikkerhedsagenturer og specialtjenester i Minsk.

- Vi vil ikke tillade dette at ske, understreger præsidenten.

Putin er opdateret om situationen i Belgorod, siger talsmand

Ruslands forsvarsministerium, grænsevagter, beredskabstjenester og lokale myndigheder rapporterer konstant til præsident Vladimir Putin om situationen i Belgorod-regionen, siger Kreml-talsmand Dmitrij Peskov torsdag.

Det skriver Reuters med henvisning til det statsejede nyhedsbureau Tass.

Belgorod-regionen har været under hård beskydning de seneste dage. 22. maj gik to militante grupper af proukrainske russere ind i regionen.

Angreb er en ydmygelse af Putin, men det er ikke uden risiko, siger korrespondent

Lyn-analyse

Ukraine har ikke kommenteret angrebene mod Belgorod, og paramilitære grupper i området siger, at de er klar til at angribe russisk territorie. Men pilen peger på den ukrainske hær, fordi det materiel, der bliver brugt til de her angreb, ikke er noget, en paramilitær gruppe kan få fat i.

Tanken er, at man prøver at sprede den russiske hær og rykke fokus fra de områder, som Ukraine vil angribe i en modoffensiv.

Angrebene er en ydmygelse af Putin, mens moralen stiger hos ukrainerne. Det er ikke uden risiko. Dør der civile russere, så vil Putins historie om Ukraine som en terrorstat vokse, mens Vesten vil gentænke våbendonationer, hvis de bruges til at slå civile ihjel.

Volodymyr Zelenskyj lander i Moldova

I dag afholdes det andet møde i det Europæiske Politiske Fællesskab. Mødet vil samle ledere fra hele kontinentet på slottet Mimi i Bulboaca i Moldova.

Volodymyr Zelenskyj er landet i Moldova for at deltage i mødet.

47 europæiske lande herunder EU-medlemmer, Storbritannien, Ukraine og lande på tværs af Balkan og Kaukasus mødes for at diskutere de udfordringer, som kontinentet står over for – herunder sikkerhed og energi.

Ruslands Frihedslegion truer: Vil snart rykke ind i Rusland

Gruppen Ruslands Frihedslegion siger på Telegram, at de er tæt på den russiske grænse og snart vil rykke ind i landet. Det skriver CNN.

- Meget snart vil vi igen rykke ind i russisk territorium for at bringe frihed, fred og ro, siger en talsmand fra gruppen i en video.

En talsmand fra gruppen med kaldenavnet Caesar har tidligere fortalt, at gruppen har modtaget tusindvis af ansøgninger, og Ruslands Frihedslegion har rig mulighed for at bevæbne dem, hævder gruppen.

- På grund af Putins militærsjakalers fejhed er vi blevet efterladt med mange trofæer. Takket være dette vil vi være i stand til at bevæbne flere af vores kampfæller.

Ruslands Frihedslegion er en af to militante grupper, der tidligere har taget ansvaret for angreb på russisk territorium.