Opsigtsvækkende video får det til at "rumle" i Ukraine, siger Tantholdt

Forårsoffensiven er på vej, og ukrainerne vil tage det, der er deres, tilbage, lyder det.

På en video, der lørdag morgen er blevet delt af den ukrainske militærchef Valerij Zaluzhnyj på Telegram, ses ukrainske soldater lade og affyre artilleri, stå i formation og køre i kampvogne.

Det ligner en produktion, der er Hollywood værdig.

Han delte videoen med ordene:

- Det er tid til at tage det, der er vores, tilbage.

TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, har set videoen og siger, at ”det rumler” i Ukraine.

- Jeg tænkte: Det er ikke sikkert, at Ukraine vinder krigen, men det er ret sikkert, at de vinder propagandakrigen, og Zelenskyj har altså nogle meget dygtige folk, der ved, hvordan man skal opildne ukrainerne til at stå sammen, siger han fra byen Konstantinovka i Donetsk.

"I morgen, i overmorgen eller om en uge"

Ukrainerne er samtidig klar til at sparke gang i sin længe ventede forårsoffensiv.

Hvornår den bliver, er dog stadig uvist, og selvom man kan tolke videoen som et slags forvarsel, er det ikke i ukrainernes interesse at sige præcist hvornår.

- I en tid, hvor der er mobiltelefoner over alt, sociale medier, droner og satellitter, er det umuligt at holde fuldstændig hemmeligt, hvornår det går i gang. Men man kan i det mindste skabe forvirring omkring datoen, siger Rasmus Tantholdt.

Lørdag morgen sagde Oleksij Danilov, der er formand for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, til BBC, at ukrainerne er klar til at sætte gang i sin modoffensiv.

Danilov afviste at sætte dato på, men sagde, at et angreb for at generobre Ukraines territorium kan begynde "i morgen, i overmorgen eller om en uge".

Hans interview blev i øvrigt afbrudt af, at Danilov modtog et opkald fra Zelenskyj, hvor de to skulle diskutere modoffensiven.

Analytiker: Det begynder snart

Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa, vurderer, at videoen enten varsler ”bulder og brag”, eller også skal den skabe usikkerhed.

- I forhold til hvem, der er kilden, er det ingen overraskelse, at der snart begynder at ske noget, men hvor snart er det store spørgsmål. Man laver selvfølgelig sådan en video for at skabe usikkerhed hos fjenden, siger Jacob Kaarsbo.

Hvornår tror du, at den modoffensiv kommer?

- Jeg tror, at det begynder snart. Men samtidig er jeg ikke fuldstændig chokeret, hvis det ikke begynder om to uger. Det kan godt ske, lyder det fra analytikeren.

Tror på hæren - med en snert af usikkerhed

Rasmus Tantholdt fortæller, at stemningen blandt ukrainerne er, at de tror på deres hær – men der er også usikkerhed at spore.

- Der er også mange ukrainere, jeg taler med, der er usikre på, om det kan lade sig gøre at tage det, der er deres, tilbage. Folk er bekymrede, fordi de er godt klar over, at hvis det ikke lykkes med denne offensiv, står ukrainerne i en helt ny og meget svær situation, siger han.

Under alle omstændigheder er videoen et varsel om, at offensiven er på vej.

- Der har været mange angreb bag de russiske linjer de sidste par uger, det er som om, at de er optrappet. Det er også en indikator. Nu begynder det at ske, siger Jacob Kaarsbo.