Russiske guvernører vil bevæbne hjemmeværn for at modstå trussel om nye angreb
Det er kun en måned siden, at næstformanden i Føderationsrådet kom med samme opfordring til Vladimir Putin.
Myndighederne i den russiske grænseregion Belgorod er bekymrede for, at mandagens angreb på russisk territorium ikke bliver det sidste.
Derfor er det nødvendigt at styrke det regionale forsvar, mener guvernør Vjatjeslav Gladkov, der selv har et forslag til, hvordan det kan gøres.
I en video på det russiske sociale medie VKontakte foreslår han at bevæbne de territoriale forsvarstropper, der i en vis grad kan sammenlignes med det danske hjemmeværn.
- Vi har dem. Næsten 3000 mennesker, syv bataljoner langs grænsen. De har trænet siden november sidste år. Allerede kampklare enheder, klædt i uniform og med udstyr til rådighed. Det eneste er, at med den nuværende lovgivning er spørgsmålet om våben endnu ikke løst, siger Gladkov ifølge Kommersant.
Problemet er, som guvernøren påpeger, at tropperne ifølge russisk lov ikke må være bevæbnet.
Derfor mener Belgorod-guvernøren, at der kan være behov for at se på reglerne, så soldaterne kan gøre mere nytte.
- Det er en vigtig styrke. Men deres eneste anvendelse, som jeg har set med egne øjne, er beskyttelse af broer i hele regionen. Uvæbnede sikkerhedsopgaver, forklarer Gladkov ifølge Komsomolskaja Pravda.
I et interview med RBK fredag bakker Roman Starovojt, der er guvernør i en anden grænseregion Kursk, op om forslaget.
Ifølge Starovojt bør tropperne have våben, så de kan deltage i terrorbekæmpelsesoperationer.
Bruger angreb som argument
Belgorod-guvernøren fortæller i videoen, at de tusindvis af soldater i det territoriale forsvar er oprigtigt motiverede for at beskytte deres land.
Derfor bør de også være i stand til at "afvise fjenden professionelt og ikke amatøragtigt", argumenterer Gladkov.
- Vi leder nu efter et juridisk grundlag for at afvise fjenden, hvis det er nødvendigt, forklarer han.
Guvernøren understreger, at behovet for bevæbning af soldaterne opstod efter det seneste angreb på Grajvoron.
Om angrebet har Vjatjeslav Gladkov tidligere forklaret, at militante grupper natten til mandag angreb landsbyen Grajvoron fem kilometer fra den russisk-ukrainske grænse.
Ifølge Gladkov blev huse og administrationsbygninger i byen angrebet af droner og ”ukrainske sabotører”. Én person blev dræbt og 12 såret under angrebet, siger han.
Ukraine har afvist at have en rolle i angrebet. Ifølge ukrainerne blev det udført af de to russiske militante modstandsgrupper, som har taget ansvaret.
Lederen af den ene gruppe Det Russiske Frivilligkorps, Denis Kapustin, sagde onsdag, at hans folk vil foretage et nyt angreb ”i løbet af nogle dage”.
Toppolitiker bad Putin løse problem
Forslaget om at bevæbne det territoriale forsvar er ikke nyt.
Så sent som for en måned siden foreslog næstformanden i Føderationsrådet, Andrej Turtjak, det selvsamme på et møde med præsident Vladimir Putin.
- Folk slutter sig aktivt til disse formationer. De deltager i beskyttelsen af broer, faciliteter, patruljerer territorier, hjælper myndighederne med at opretholde den offentlige orden, forklarede han ifølge RBK.
Men på grund af troppernes juridiske status forbliver deres muligheder "ekstremt begrænset" – især fordi de ikke har ret til at bære og bruge våben, forklarede Turtjak.
- Vi foreslår at fjerne dette hul på lovgivningsniveau, sagde han ifølge RBK til Putin.
De territoriale forsvarsstyrker blev oprettet i oktober 2022 efter Putins dekret om indførelse af krigsret i de besatte regioner i Ukraine.
Tropperne opererer også i Belgorod-regionen, men uden for de ukrainske regioner fastsatte præsidentdekretet kun "visse foranstaltninger til territorialt forsvar".
Lederen af Statsdumaens forsvarsudvalg, Andrej Kartapolov, forklarede ifølge RBK i december, at det territoriale forsvar har status som frivillige formationer af borgere.
- De er endnu ikke en del af Forsvaret og kan derfor ikke bevæbnes eller stilles til rådighed herigennem. Det er hold af frivillige folk, der skal løse opgaver relateret til Forsvarsministeriet, forklarede han.