Wagner-gruppen trækker sig tilbage fra Bakhmut, hævder Prigozjin
Lejehæren har udført sin opgave i Bakhmut, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.
Den russiske lejehær Wagner-gruppen er begyndt at trække sine styrker tilbage fra den ukrainske by Bakhmut.
Det siger lejehærens leder, Jevgenij Prigozjin, i en video offentliggjort torsdag på Telegram.
- Vi trækker enhederne tilbage fra Bakhmut. Fra i dag klokken 5 om morgenen 25. maj til 1. juni vil de fleste enheder flyttes til stillinger bag frontlinjen. Vi overdrager vores stillinger til hæren, siger Wagner-lederen ifølge Reuters.
Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Maljar, bekræfter i en opdatering på Telegram, at den russiske hær er begyndt at erstatte Wagner-soldater i forstæderne omkring Bakhmut, men at lejehæren stadig er til stede i centrum af byen.
Ifølge viceforsvarsministeren kontrollerer ukrainske tropper udkanten af Bakhmut i den sydvestlige retning.
Prigozjin hævdede lørdag, at hans lejehær havde indtaget Bakhmut, men det blev hurtigt afvist af Ukraine.
Tantholdt: Wagner har udført sin opgave
Ifølge TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, giver det god mening, hvis Prigozjin trækker sine tropper ud af Bakhmut:
- Det er en helt naturlig reaktion på, at de har indtaget byen. De har udført deres opgave. Wagner-gruppens opgave er ikke at befæste og kontrollere et område. De bruges i angrebskrig, hvilket de er dygtige til. Derfor vil man ikke spilde Wagner-soldaternes kræfter på at holde byen. Det er nu en opgave for den russiske hær, hvor kvaliteten er mere svingende.
I et interview tirsdag med den Kreml-venlige blogger Konstantin Dolgov, sagde Prigozjin, at hans lejehær har mistet 20.000 soldater i Bakhmut.
- I løbet af operationen rekrutterede jeg 50.000 fanger, hvoraf omkring 20 procent døde. Det samme antal er døde blandt dem, der tilmeldte sig på kontrakt, siger han.
Ifølge Prigozjin deltog i alt 35.000 Wagner-soldater i kampene i Bakhmut, der siden august sidste år har været centrum for krigens mest indædte og blodige kampe.
Lovpriser den ukrainske hær
I samme interview med Konstantin Dolgov lovpriser Prigozjin soldaterne i den ukrainske hær, som han kalder "højt organiserede, højt uddannede og med efterretninger på højeste niveau".
- I dag er Wagner den bedste hær i verden. Efter den burde jeg selvfølgelig sige, at det er den russiske hær for at være politisk korrekt, men jeg tror, at Ukraine i dag har en af de stærkeste hære i verden, siger Prigozjin.
Wagner-lederens vurdering bygger på egne erfaringer og den store viden, han hævder at have om, hvordan forskellige lande kæmper.
Uden strategisk betydning
Adskillige militæreksperter vurderer, at Bakhmut er uden strategisk betydning, og at Rusland har mistet tusindvis af soldater på at skabe et russisk narrativ om succes og fremskridt på slagmarken i Ukraine.
Den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) kalder det en udelukkende symbolsk sejr, hvis Rusland rent faktisk har erobret Bakhmut.
Fredag sagde viceforsvarsminister Hanna Maljar, at russerne havde vundet terræn inde i Bakhmut centrum, men ifølge ISW har de ukrainske styrker gjort "taktisk signifikante fremskridt" i områderne uden for selve byen.