Ukrainsk soldat: - Vi var 36 mand, da vi ankom, men i løbet af de første minutter mistede vi 3

Ukrainske soldater fortæller om hårde angreb fra russerne i Bakhmut.

Ukrainske soldater føler sig brugt som kanonføde mod russiske styrker under kampene om Bakhmut.

Det er i hvert fald den oplevelse, soldaten Eugene Pechenizkiy sidder tilbage med, efter byen er kommet under russisk kontrol. Han betegner kampene i byen som "det rene helvede".

Det fortæller soldaten, som tilhørter den 252. bataljon, til TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, da han møder ham i Kontantinovka, 25 kilometer fra Bakhmut.

Han fortæller om voldsomme kampe, der har kostet talrige ukrainske soldater livet

- Vi var 36 mand, da vi ankom, men i løbet af de første få minutter mistede vi 3 mand, og 6 blev såret, fortæller Eugene Pechenizkiy til TV2.

Kritiske soldater

De ukrainske soldater blev sendt ind i Bakhmut uden pansrede køretøjer, og ofte stod de bare 20 meter fra de russiske soldater, fortæller han.

- Russerne brugte gas, og når vi søgte højere op i en bygning for at komme væk fra gassen, ramte de bygningen med raketter, så den kollapsede. Sådan døde rigtig mange. Det var det rene helvede, lyder det fra Eugene Pechenizkiy til TV2.

Han mener, ukrainerne skulle have skiftet taktik tidligere.

- Det er bataljonscheferne og andre højere oppe i systemet, der har ansvaret for, at så mange ukrainere skulle miste livet i Bakhmut. Vi skulle have forladt byen tidligere og så omringet den og bombet løs, som vi kommer til at gøre nu.

Ifølge Rasmus Tantholdt, der har mødt flere ukrainske soldater, der har deltaget i slaget ved Bakhmut, stiller flere soldater sig kritiske overfor den ukrainske hær og den taktik, man har anvendt i Bakhmut.

De mener, de er blevet brugt som kanonføde, fortæller korrespondenten.

- Soldaterne er ikke tilfredse med den taktik, der blev anvendt, som var at sende en hel masse ukrainere ind, som ikke var særligt godt bevæbnede, og som skulle tage kampen op med russerne for at udmatte dem. Det skete på trods af, at det kostede virkelig mange ukrainske menneskeliv, siger Rasmus Tantholdt.

Wagner-gruppen trækker sig

Wagner-lederen, Jevgenij Prigozjin, annoncerede lørdag, at det var lykkedes at tage kontrol af ​​Bakhmut. Han sagde i samme omgang, at hans krigere ville trække sig ud, og at almindelige russiske tropper ville rykke ind for at erstatte dem.

Torsdag begyndte Wagner-gruppen arbejdet med at trække sine styrker tilbage fra Bakhmut, sagde Jevgenij Prigozjin i en video offentliggjort torsdag på det sociale medie Telegram.

- Vi trækker enhederne tilbage fra Bakhmut. Fra i dag klokken 5 om morgenen 25. maj til 1. juni vil de fleste af enhederne flyttes til stillinger bag frontlinjen. Vi overdrager vores stillinger til militæret, lød det fra Prigozjin ifølge Reuters.