Krigen i Ukraine

Ingen mudder på dækkene og masser af rust – analytikere sår tvivl om russiske billeder

Der er fortsat modstridende oplysninger om angrebet i Belgorod, og nu hersker der også forvirring om, hvorvidt de russiske billeder er troværdige.

Mandag blev verden vidne til proukrainske russeres angreb i grænseregionen Belgorod, da billeder begyndte at dukke op på sociale medier.

Det er dog ikke kun billeder af de camouflageklædte oprørere, som efterfølgende har vakt opsigt.

Også billeder af amerikanske Humvee-køretøjer efterladt i kampzonen har fået flere til at spærre øjnene op.

Det er det russiske forsvarsministerium, som har delt en video fra Belgorod-regionen, hvori billederne af de amerikanske militærkøretøjer fremgår.

Men ifølge flere analytikere tyder meget på, at køretøjerne er opstillede, og at scenen er koreograferet.

For hvordan kan køretøjer, som netop er blevet angrebet af russiske styrker, ikke have synlige skader og stadig være rene?

Plantede eller ej?

Kreml meldte tirsdag ud, at de havde nedkæmpet et angreb i den russiske grænseregion Belgorod efter to dages kampe.

Køretøjerne er tydeligvis plantede. De er ikke beskidte – selv deres dæk er rene

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker

Et angreb som russerne sagde, at Ukraine stod bag, mens Ukraine sagde, at de ikke kendte noget til det, og at det i øvrigt var nogle russiske oppositionsgrupper, som kunne klandres for det.

I samme ombæring delte de billeder af forladte vestlige militærkøretøjer, herunder de amerikansk fremstillede Humvees.

På et af billederne kan man se, hvordan to Humvee-jeeps er blevet efterladt i en grøft nær en russisk grænsekontrol.

Hvis man kigger nærmere på billederne, er det dog tydeligt, at dækkene er rene, selvom køretøjerne angiveligt skulle have deltaget i et eller flere angreb. Det påpeger Jacob Kaarsbo, som er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Køretøjerne er tydeligvis plantede. De er ikke beskidte – selv deres dæk er rene, siger han til TV 2.

Han tilføjer, at den måde bilerne holder på ser ”helt forkert ud”. En Twitter-bruger har blandt andet bemærket, at der ikke er noget jord foran køretøjerne, hvilket virker usandsynligt for sådan et tungt køretøj, skriver brugeren.

- Ligner ikke køretøjer, der har været i kamp

TV 2 har også talt med den danske krigsfotograf Jan Grarup for at forsøge at få be- eller afkræftet, om billederne af Humvee-køretøjerne rent faktisk er opstillede.

Jan Grarup har selv tilbragt over fire måneder i Ukraine i krigens begyndelse. Dertil har han gennem flere årtier dækket forskellige krige, konflikter og humanitære katastrofer.

Han faldt selv over de russiske billeder tirsdag og studsede med det samme over ægtheden.

For ifølge krigsfotografen er der flere ting, som indikerer, at Humvee-køretøjerne er plantede. Han kan dog ikke fastslå det med sikkerhed.

- Der er en masse rust. Der er ingen beskidte dæk på trods af, at de holder nede i jordhuller. Det ligner i hvert fald ikke køretøjer, som har været i kamp, siger han.

Krigsfotografen er adskillelige gange kommet forbi køretøjer, som har været involveret i kamp. Og i modsætning til de Humvee-jeeps, som russerne har fremvist på deres kanaler, har han slet ikke været tvivl om, at de har været en aktiv del af krigshandlingen.

- Normalt ville køretøjerne have været halvt eller helt brændt af. De ville i hvert fald have nogle skader, som ser meget anderledes ud, end man kan se her, siger Jan Grarup.

USA tager afstand

Hvordan Humvee-køretøjerne er endt i Belgorod-regionen er stadig uvist.

Denis Kapustin, der er leder af den russiske modstandsgruppe Det Russiske Frivilligkorps (RDK), som er en af de grupper, der har taget ansvaret for angrebet på grænseregionen, har fortalt til Financial Times, at hans gruppe er i besiddelse af de amerikansk fremstillede køretøjer.

Han ville dog ikke fortælle, hvordan de har fået adgang til dem.

USA har allerede været ude at sige, at de hverken har ”opmuntret til eller muliggjort et angreb inde i Rusland”.

Tirsdag anerkendte en talsmand for udenrigsministeriet også, at der på de sociale medier cirkulerer meldinger om, at amerikansk leverede køretøjer er blevet brugt, men han understregede samtidig, at amerikanerne er skeptiske med hensyn til sandfærdigheden af disse meldinger.

Perspektiv

Angrebet i Belgorod

To militante grupper med russisk baggrund har taget ansvaret for et angreb i grænseregionen Belgorod.

To militante grupper med russisk baggrund har taget ansvaret for et angreb i grænseregionen Belgorod, som tog sin begyndelse natten til mandag. Ifølge guvernøren for Ruslands Belgorod-region, Vjatjeslav Gladkov, angreb militante grupper landsbyen Graivoron fem kilometer fra den russisk-ukrainske grænse. 

Russerne fastholder dog, at der er tale om ukrainske sabotører, men det afviser man fra ukrainsk side. Ligeledes har det russiske forsvarsministierum hævdet, at de afsluttede angrebet med et "knusende nederlag" til angriberne. Dette er der dog også sået tvivl omkring

Amerikanske analytikere har også sået tvivl om billedernes autenticitet.

For eksempel siger Clint Watts, der er national sikkerhedsanalytiker for de amerikanske medier NBC News og MSNBC, at selvom det er muligt, at køretøjerne har været involveret i et angreb, er det lige så sandsynligt, at billederne er iscenesatte, da Kreml har en langvarig praksis med desinformation.

En russisk modus operandi

Hvis man køber ind på præmissen om, at køretøjerne er plantede, skal forklaringen netop findes i russernes mission om at desinformere. Det fortæller Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i blandt andet desinformation.

Det er en kendt russisk strategi at sige, at det ikke var dem, men amerikanerne

Jeanette Serritzlev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Men hvor russerne hidtil har forsøgt at skabe tvivl om, hvad der var op og ned i krigen over for Vesten, er det denne gang den russiske befolkning, Kreml har i sinde at forvirre, fortæller hun.

- Det er væsentligt for Kreml at drukne ideen om, at det her faktisk kunne være russere, som står bag angrebet. Det kan nemlig bidrage til interne stridigheder, forklarer hun.

Ifølge Jeanette Serritzlev matcher fortællingen også den, som Rusland gennem hele krigen har forsøgt at brede ud: at de blot forsvarer sig mod Ukraine og NATO.

Derfor har billederne af Humvee-køretøjerne formentlig også til hensigt at få det til at se ud som om, at Vesten er direkte involveret i krigen, tilføjer hun.

- Det er en kendt russisk strategi at sige, at det ikke var dem, men amerikanerne. Det er efterhånden en modus operandi.

Du kan blive klogere på, hvad der er op og ned i angrebet på Belgorod-regionen her.