Krigen i Ukraine

Putin bruger 400 år gammelt verdenskort til at legitimere krigen i Ukraine, men der er et problem

Den russiske præsident forsøger endnu en gang at overbevise befolkningen om, at Ukraine retmæssigt er en del af Rusland, siger TV 2-korrespondent.

Et næsten 400 år gammelt verdenskort er faldet i ualmindelig god jord hos Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ifølge den russiske præsident viser kortet nemlig, at nabolandet Ukraine ikke eksisterede, før det blev skabt af Sovjetunionen. En påstand som den russiske præsident ofte har brugt for at legitimere Ruslands invasion af Ukraine.

- Jeg tvivler på, at Putin kan fransk, for der står rent faktisk Ukraine – kosakkernes land – på kortet

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt

Kreml offentliggjorde tirsdag en video af et møde, hvor formanden for den russiske forfatningsdomstol, Valery Zorkin, præsenterer Putin for verdenskortet, der menes at være tegnet af den franske kartograf Hubert Jaillot i 1674.

- I Forfatningsdomstolen fandt vi en kopi af et kort, som stammer fra 17. århundrede og blev lavet under Ludvig den 14. Hvorfor har jeg det med? Fordi Ukraine ikke er på det kort, siger Zorkin i videoen.

Det får Putin til at konkludere, at der aldrig "i menneskehedens historie" har været noget Ukraine.

- Den sovjetiske regering etablerede Sovjetukraine. Indtil da har der historisk set aldrig været noget Ukraine, konkluderer Putin i videoen med et selvsikkert smil, mens de to mænd nærstuderer det gamle verdenskort.

Ukraine ER på kortet

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, som netop er hjemvendt fra Ukraine, mangler ord for at beskrive Putins seneste propagandastunt.

- Jeg tvivler på, at Putin kan fransk, for der står rent faktisk Ukraine – kosakkernes land – på kortet. Der, hvor kæden så hopper helt af for Putin, er, at hans egen fødeby, Skt. Petersborg, ikke er på kortet. Dengang tilhørte de landområder svenskerne. Så der er mange ting, der ikke hænger sammen her, siger Claus Borg Reinholdt.

Videoen overrasker dog langt fra korrespondenten.

- Efter at have beskæftiget mig med landet i rigtig mange år, må jeg konstatere, at alt kan lade sig gøre i Rusland. Rigtige mange russere sluger det, præsidenten siger, og der er ikke den helt store kritiske sans, forklarer han og tilføjer:

- Der er selvfølgelig også mange russere, som griner af det her, men der er også rigtig mange, som tror, at når Putin siger det, så er det sandt.

Videoen med verdenskortet er ifølge Claus Borg Reinholdt endnu et forsøg fra Putin på at overbevise den russiske befolkning om, at invasionen af Ukraine har en historisk berettigelse, fordi landet i virkeligheden tilhører Rusland.

Putins essay

Den russiske præsident udgav kort før invasionen af Ukraine i februar 2022 et næsten 7000 ord langt essay, hvori han hævder, at ukrainere og russere er ”et folk”, der gennem tiden er blevet splittet af fremmede statsmagter. Derfor var invasionen nødvendig for at forene de to lande.

Store dele af det selvstændige land Ukraine blev i 1790 opslugt af det russiske rige. Landet blev kortvarigt selvstændigt efter den russiske revolution i 1917, men blev kort efter en del af Sovjetunionen.

Først efter Sovjetunionens kollaps i 1991 blev Ukraine en selvstændig nation igen – en udvikling Rusland accepterede, indtil landet annekterede halvøen Krim tilbage i 2014.