Krigen i Ukraine

Wagner-leder forudser russisk nederlag, medmindre Rusland indfører kontroversiel tilstand

Jevgenij Prigozjin har tidligere været yderst åbenmundet, men med hans nyeste forslag har han faktisk en pointe, vurderer ekspert.

Rusland ender med at tabe krigen i Ukraine, og en ny russisk revolution kan være på vej, hvis Kremls militære ledelse ikke snart tager situationen i Ukraine alvorligt.

Det er den klare udmelding fra Jevgenij Prigozjin, der er leder af den russiske lejehær Wagner-gruppen.

- Vi er i en sådan tilstand, at vi fandme kan miste Rusland. Det er hovedproblemet. Vi er nødt til at indføre krigsretstilstand, siger han til Reuters.

Og med forslaget om at indføre en krigsretstilstand i Rusland har han en essentiel pointe, mener Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Det interessante ved Jevgenij Prigozjin er, at han ofte har ret gode pointer. Men det er alt sammen vævet sammen. Han forsøger at mele sin egen kage samtidig, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Præsidentens balancegang

En krigsretstilstand i Rusland ville betyde, at bestemte rettigheder ville blive ophævet.

Med andre ord ville det medføre, at langt flere russere ville blive hevet ind i krigen.

- Med en krigsretstilstand skal hele samfundet indstilles på krig. Alt andet skal sættes til side. Som sådan er der allerede en mobilisering i Rusland. Så de kan godt hive flere mænd ind i krigen, men de gør det ikke, forklarer Anders Puck Nielsen.

Militæranalytikeren uddyber, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, er bange for at miste den folkelige opbakning, hvis han hiver for mange russere ufrivilligt ind i krigen.

- Det er en enorm svær balancegang, han er havnet i. Han skal fortsætte krigen. Han kan ikke stoppe den. Men omvendt kan der komme en stor modbevægelse, hvis han går for langt.

Men selvom Ruslands præsident står i en svær balancegang, så ændrer det ikke på, at Rusland mangler soldater på slagmarken i Ukraine, forklarer militæranalytikeren.

- Rusland har et problem med, at de mangler soldater. Der er ikke blevet mobiliseret soldater godt nok. De prøver at kæmpe den største krig siden Anden Verdenskrig uden at indstille samfundet på en stor krig, siger Anders Puck Nielsen.

Ny russisk revolution

Jevgenij Prigozjin fortæller også, at han er bekymret for, at der opstår uro i Rusland, og at landet skal forberede sig på en hård krig, hvis der ikke kommer flere russere til fronten.

Wagner-lederen tilføjer, at hvis almindelige russere fortsat skulle få deres børn hjem i kister, imens magtelitens børn "rystede deres bagdel i solen", ville der opstå uroligheder i Rusland, der ville minde om revolutionen i 1917.

- Jeg synes, at der er mange udmeldinger fra ham de seneste uger, hvor man tænker, at det var da utroligt, at han gør det. Det begynder at være mere og mere rettet mod Vladimir Putin, siger Anders Puck Nielsen og fortsætter:

- Italesættelsen af en ny russisk revolution og regimet er første skridt til, at man lige pludselig kan miste troen på krigen.